Petrolina: Πώλησε το 25% της LCA Aviation Fueling System

Στην πώληση του 25% της θυγατρικής της εταιρείας LCA Aviation Fueling System Limited προχώρησε η Petrolina Aviation Ltd (που θυγατρική εταιρεία της Petrolina (Holdings) Public Ltd). Η συμφωνία πώλησης έγινε με την εταιρεία Universal Group For Industry and Finance S.A., εγγεγραμμένη στο Λουξεμβούργο. 

Η συμφωνία πώλησης υπογράφηκε στις 30 Αυγούστου 2017 και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Petrolina, tο τίμημα πώλησης ανήλθε στα €2.500.000, το οποίο έχει καταβληθεί σε μετρητά. Η συναλλαγή έγινε σε καθαρά εμπορική βάση και το τίμημα αντιπροσωπεύει τη δίκαιη αξία της εταιρείας λαμβάνοντας υπόψη την εκτιμούμενη μελλοντική κερδοφορία και αποτίμηση της LAFS και στη βάση μεθοδολογίας διανομής μερίσματος.

Από την πώληση της μετοχικής συμμετοχής προέκυψε κέρδος ύψους €2.5000.000, το οποίο θα αναγνωριστεί στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του οικονομικού έτους 2017 ως κέρδος από πώληση μετοχών.
 
Η LAFS δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής υπηρεσιών αποθήκευσης και διαχείρισης καυσίμων αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Από το Ιούλιο του 2014, η LAFS έχει συμβληθεί με την εταιρεία Hermes Airports Ltd για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης γης εντός των ορίων του νέου αεροδρομίου Λάρνακας, με σκοπό την κατασκευή δεξαμενών για την αποθήκευση και διαχείριση καυσίμων αεροσκαφών. 

Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή τριών δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 6.000m3 και συναφών εγκαταστάσεων φορτοεκφόρτωσης ανεφοδιαστικών βυτιοφόρων οχημάτων. Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2015 και ολοκληρώθηκαν πριν το τέλος του 2016. Το τερματικό αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τις επόμενες μέρες. Οι απαιτούμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες για την κατασκευή του έργου ανήλθαν στα €10,7 εκατ. περίπου. 

Η Universal κατέχει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου και το 33% στο δικαίωμα ψήφου στη συνδεδεμένη εταιρεία PPT Aviation Services Ltd η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα ανεφοδιασμού αεροσκαφών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Παράλληλα, κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και το 33% στο δικαίωμα ψήφου στην επίσης συνδεδεμένη εταιρεία Ελληνική Εταιρεία Αεροπορικών Καυσίμων Α.Ε., εμπορευόμενης με το διακριτικό τίτλο HafCo, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής υπηρεσιών τροφοδοσίας καυσίμων σε αεροσκάφη σε ελληνικά αεροδρόμια. 

Η απόφαση της PHL για εκποίηση του πιο πάνω μειοψηφικού πακέτου μετοχών στην LAFS εμπίπτει στην υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου για ενίσχυση της θέσης της LAFS στον τομέα αποθήκευσης και διαχείρισης καυσίμων στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Στην οικονομική αξιολόγηση της πιο πάνω συναλλαγής καθώς και στην εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου αναφορικά με τη δίκαιη αξία της συναλλαγής, δεν έχει ληφθεί συμβουλή από οποιοδήποτε εξωτερικό εμπειρογνώμονα. 

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η LAFS δεν έχει παρουσιάσει οποιοδήποτε κύκλο εργασιών καθότι το τερματικό δεν είχε λειτουργήσει. Στις οικονομικές καταστάσεις για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2016 η LAFS παρουσίασε συσσωρευμένες ζημιές ύψους €141χιλ. ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2017 παρουσίασε ζημιές ύψους €130χιλ. 

Η συναλλαγή δεν σχετίζεται και δεν επηρεάζει τα συμφέροντα του Γραμματέα της PHL. 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα