Η Βουλή αποφασίζει για το Κρατικό Λαχείο

Ενώπιον της Βουλής βρίσκεται το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Λοταριών Νόμος του 2017» που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 2 Αυγούστου και το οποίο εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο λειτουργίας του Κρατικού Λαχείου, ώστε να επιτραπεί η αδειοδότηση των σχετικών εργασιών από ιδιώτη διαχειριστή/ επενδυτή και να τεθεί ισχυρό εποπτικό πλαίσιο για τον σκοπό αυτό μέσω ανάθεσης της εποπτείας στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων. 

Συγκεκριμένα, το Νομοσχέδιο προβλέπει για τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος για τη διεξαγωγή των παιχνιδιών εθνικής λοταρίας και ρυθμίζει την οργάνωση, λειτουργία, παροχή, εποπτεία και έλεγχο των παιχνιδιών εθνικής λοταρίας και συναφή θέματα, την απαγόρευση διεξαγωγής μη εξουσιοδοτημένων λοταριών και τον περιορισμό ορισμένων διαγωνισμών βραβείων. 
 
Διαβάστε ακόμα: Αλλάζει ο νόμος για το Κρατικό Λαχείο

Αξίζει να σημειωθεί πως κρίνεται αναγκαίο όπως ετοιμαστεί νέος νόμος προς αντικατάσταση της υφιστάμενης νομοθεσίας καθότι το σημερινό νομικό πλαίσιο δεν προνοεί για τη δυνατότητα αδειοδότησης των δραστηριοτήτων του Κρατικού Λαχείου σε ιδιώτη διαχειριστή / επενδυτή και ούτε για τον τρόπο εποπτείας του από το Κράτος. 
 
Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτυπώνει τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 2 Νοεμβρίου 2016 αναφορικά με την αξιοποίηση του Κρατικού Λαχείου, οι κύριες εξ αυτών είναι η παροχή αποκλειστικού δικαιώματος σε νομικό πρόσωπο, το οποίο θα επιλεγεί με διεξαγωγή διαγωνισμού υποβολής ενδιαφέροντος και προσφορών από ενδιαφερόμενους διαχειριστές / επενδυτές, για την οργάνωση και τη διεξαγωγή εργασιών για Παιχνίδια Στιγμιαίας Λοταρίας, Διαδραστικά Παιχνίδια Στιγμιαίας Λοταρίας (Ηλεκτρονικά Στιγμιαία) και Παθητικά Παιχνίδια Λoταρίας, για περίοδο 15 ετών και υπό την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων. 
 
Συγκεκριμένα άρθρα του υφιστάμενου περί Λαχείων Νόμου Κεφ. 74 επαναλαμβάνονται χωρίς ουσιαστική τροποποίηση στο Νομοσχέδιο, έτσι ώστε να μην εμπίπτει στην αδειοδότηση η διεξαγωγή παιχνιδιών λοταρίας από ιδιωτικές λοταρίες, λοταρίες παρεμπίπτοντες εορταστικών εκδηλώσεων και άλλες φιλανθρωπικές λοταρίες. 

Κατόπιν υπόδειξης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, κατά τη διενέργεια του νομοτεχνικού ελέγχου επί του Νομοσχεδίου, δεν έχει συμπεριληφθεί αντίστοιχη πρόνοια στο Νομοσχέδιο αναφορικά με τη διεξαγωγή λοταρίας από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (‘ΡΙΚ’) εφόσον κάτι τέτοιο παρουσιάζει κίνδυνο σε σχέση με τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού καθώς τείνει στην εδραίωση ενός μονοπωλίου το οποίο επηρεάζει τους ανταγωνιστές του ΡΙΚ και την ίδια την αγορά, πράγμα το οποίο αντίκειται στις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις. 

Επίσης, το νομοσχέδιο δεν εισέρχεται σε θέματα που αφορούν στη διαδικασία επιλογής διαχειριστή / επενδυτή, αφού αυτή θα ρυθμιστεί μέσω της προκήρυξης δημόσιου διαγωνισμού και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τη συνομολόγηση Συμφωνίας Αδειοδότησης. Παράλληλα, θέματα που αφορούν τους Πράκτορες Κρατικού Λαχείου δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Νομοσχεδίου και θα εξεταστούν ξεχωριστά. 
 
Καθότι το Νομοσχέδιο εμπίπτει στα πλαίσια της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/1535, θα πρέπει αφού λάβει την έγκριση από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως σχέδιο «τεχνικού κανόνα», και αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία να προχωρήσει η ψήφιση του σε Νόμο. 
 
Διαβάστε ακόμα: Γ. Ελεγκτής: Αμφισβητεί την μελέτη για κρατικό λαχείο

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα