ΟΕΒ: Απόφαση για ΓεΣΥ που «στραγγαλίζει» τις ασφαλιστικές

Δυσφορία εκφράζει η ΟΕΒ για τη λήψη καθοριστικών αποφάσεων «ερήμην του κύριου κοινωνικού εταίρου και βασικού χρηματοδότη» για το ΓεΣΥ, κάνοντας αναφορά στις αποφάσεις των κομμάτων για το σχέδιο υγείας και την πρόωθηση της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία εκφράζει σοβαρές ανησυχίες «για το γεγονός ότι το ΓεΣΥ προωθείται στην βάση των υφιστάμενων  σχεδιασμών του ΟΑΥ».

Η ΟΕΒ πιστεύει ότι η εφαρμογή μονοασφαλιστικού σχεδίου ισοδυναμεί με «κρατικό μονοπώλιο που δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί αποτελεσματικά τον Κύπριο ασθενή και δεν θα λύσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της υγείας».

Παράλληλα, προσθέτει, «θα έχει αρνητικές επιπτώσεις επί του κόστους λειτουργίας του συστήματος».
 
Ταυτόχρονα το μονοασφαλιστικό, σύμφωνα με την ΟΕΒ, «στραγγαλίζει  ένα σημαντικό κλάδο της οικονομίας, οι επιχειρήσεις του οποίου ασφαλίζουν διαχρονικά το 20% του πληθυσμού, απασχολούν μεγάλους αριθμούς επαγγελματιών και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου».

Εξάλλου, η Ομοσπονδία προειδοποιεί ότι «το μονοασφαλιστικό θα οδηγήσει σε απώλεια πολλών θέσεων εργασίας από τον ασφαλιστικό κλάδο, χωρίς να αντισταθμίζεται η ζημιά αυτή με οποιοδήποτε όφελος από την λειτουργία του κρατικού μονοπωλίου».

Αντίθετα, τονίζει, «με το πολυασφαλιστικό θα δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, θα δοθεί το δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα από τον πολίτη, το κόστος θα συμπιέζεται και η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών θα αναβαθμίζεται συστηματικά προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας».

Τέλος, επισημαίνει ότι με προσοχή θα μελετηθούν τα διαμορφωθέντα δεδομένα και θα σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις της ΟΕΒ «ώστε το ΓεΣΥ όταν εφαρμοστεί να είναι κοινωνικά τελεσφόρο αλλά και οικονομικά βιώσιμο χωρίς να διαλύει υγιείς κλάδους της οικονομίας».

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα