Κύπρος: «Επιστρέφει ο ήλιος»

Μετά από αρκετούς μήνες σκληρών αναπροσαρμογών, ο ήλιος άρχισε να ανατέλλει και πάλι στην Κύπρο, επισημαίνει το περιοδικό  «Fortune» στο τεύχος 15 Ιουνίου, το οποίο υπογραμμίζει πως ο λόγος γίνεται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού και προσθέτει ότι με δεδομένες τις εξαγγελίες για αποκρατικοποιήσεις, τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο αποτελούν πρόσφορο έδαφος για το επιχειρείν στην Κύπρο.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στη δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συνεχάρη τον κυπριακό λαό και την κυπριακή κυβέρνηση για την επιτυχή έξοδο από το τριετές πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, πετυχαίνοντας μάλιστα σημαντική ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, το δημοσίευμα κάνει λόγο για success story.

Ωστόσο, υπογραμμίζει, παραμένουν ορισμένες προκλήσεις όπως το υψηλό ποσοστό ανεργίας η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη. «Παραμένουμε αισιόδοξοι. Το γεγονός ότι ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, δεν σημαίνει ότι τερματίζονται και οι προσπάθειες μας. Αντιθέτως, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Έχουμε τη δική μας ατζέντα στην οποίαν περιλαμβάνονται κι άλλες διαρθρωτικές αλλαγές και βήματα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.

Οικονομία σε ανάκαμψη
Στους οικονομικούς δείκτες οι οποίοι αποδεικνύουν του λόγου το αληθές πως η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη, παραπέμπει ο CEO  της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούριγκαν, σε σχετικό ερώτημα του δημοσιεύματος. Αναφέρει, μάλιστα, πως οι αφίξεις τουριστών καταγράφουν ρεκόρ δεκαετίας, οι τιμές των ακινήτων έχουν σταθεροποιηθεί, τα μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας αποδίδουν και οι εγγραφές νέων αυτοκινήτων καταγράφουν ανοδική πορεία. 

Ο κ. Χούριγκαν επισημαίνει πως η εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο, επισημαίνει, οδήγησε όχι μόνο στην αύξηση του μεριδίου αγοράς στον τομέα των καταθέσεων, αλλά και να αυξήσει κατά 12% τον αριθμό των καταθετών της Τράπεζας, τον τελευταίο χρόνο. 

Ενόψει και των προετοιμασιών για εγγραφή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο CEO τονίζει πως «Η αποτίμηση της Τράπεζας είναι χαμηλή, και πιστεύουμε ότι αυτό παρουσιάζει μια σημαντική ευκαιρία για τους επενδυτές να συμμετάσχουν στην ανάκαμψη μέσω της μετοχής της Τράπεζας». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως οι επενδυτές θα εκπλαγούν θετικά.

Ξεπερνώντας την κρίση
Ενδιαφέρουσα και ελκυστική, συναρπαστική και προκλητική, διασκεδαστική και όμορφη χαρακτηρίζει την Κύπρο ο CEO της Wargaming, Victor Kyslyi  που το 2012 μετέφερε την έδρα της από το Μινσκ στη Λευκωσία.

«Ήρθαμε με την προοπτική να δημιουργία μια παρουσία στην Κύπρο, αλλά όσο περνούσε ο χρόνος ολοένα και διαπιστώναμε πως επρόκειτο για το Ντουμπάι της Ευρώπης», αναφέρει ο Victor Kyslyi  και προσθέτει πως «Γοητευτήκαμε από τα όσα η Κύπρος έχει να προσφέρει σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου τραπεζικών και χρηματοικονοικών υπηρεσιών. Διαθέτει ωραίο καιρό, ωραίο περιβάλλον για μια οικογένεια, θάλασσα και βουνό και καλό μεσογειακό φαγητό. Είναι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, ενώ διαθέτει αγγλικό νομικό σύστημα και φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις». 

Αναφερόμενος στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ο Victor Kyslyi παραδέχθηκε πως δεν επρόκειτο για θετική εξέλιξη και υπογράμμισε πως «Μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κόσμο της, καταφέραμε να εξέλθουμε της κρίσης. Κανένας δεν παρέδωσε τα όπλα και κανείς δεν πανικοβλήθηκε. Σηκώσαμε τα μανίκια μας και στρωθήκαμε στη δουλειά».

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα