BREXIT: Πως επηρεάζει τους Κύπριους φοιτητές

Καθησυχαστικός παρουσιάζεται ο Κυπριακός Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Συμβούλων (ΚΣΕΣ) σε ό,τι αφορά τη νέα τάξη πραγμάτων σε σχέση με το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο (HB) για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Άδωνης Αμερικάνος επισημαίνει πως δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα αλλαγές καθώς θα πρέπει πρώτα η Βρετανία, όπως είπε, να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, που αποτελεί προϋπόθεση «για την έναρξη διαπραγματεύσεων, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο έτη, για την υπογραφή συμφωνίας για τους όρους αποχώρησης». 

Πρόσθεσε, πως με δεδομένη την πρόθεση αποχώρησης του David Cameron από την πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο, εγείρεται θέμα ως προς το πότε αλλά και ποιος θα ενεργοποιήσει το εν λόγω άρθρο και να ηγηθεί των πολύ σημαντικών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ που θα καθορίσουν την μελλοντική σχέση που θα έχει το ΗΒ με την ΕΕ. 

Συνεχίζεται η χορηγία δανείων 
Για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, επισημαίνει ο κ. Αμερικάνος, θα συνεχιστεί κανονικά η χορηγία για πτυχιακές σπουδές. «Το Student Finance Company διαβεβαιώνει τους φοιτητές που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και αυτούς που θα αρχίσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο του 2016, ότι το δάνειο για τα δίδακτρα του πανεπιστημίου τους, θα τους παραχωρηθεί για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους είτε αυτή θα είναι μέχρι το 2019 ή το 2020».

Παραπέμπει μάλιστα στον ακόλουθο σύνδεσμο για περισσότερες λεπτομέρειες. (slk.co.cuk)

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ανησυχούν και οι φοιτητές για μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις για παραχώρηση δανείων. «Το Student Finance Company ξεκίνησε από τις 27/06 να δέχεται αιτήσεις για τα δάνεια για μεταπτυχιακές σπουδές για φοιτητές που θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο του 2016. Η επιλογή της χρονικής στιγμής που ξεκινά ο οργανισμός να δέχεται αιτήσεις, λίγες μόνο μέρες μετά το δημοψήφισμα, δεν είναι τυχαία. Είναι μια κίνηση έμπρακτης συμπαράστασης προς τους Ευρωπαίους φοιτητές. Αυτή είναι ακόμη μια απόδειξη ότι συνεχίζεται το υφιστάμενο καθεστώς κανονικά», αναφέρει ο κ. Αμερικάνος.    

Δεν αλλάζει το ύψος των διδάκτρων
Το ένα μετά το άλλο, όλα τα πανεπιστήμια εκδίδουν ανακοινώσεις καθησυχάζοντας τους Ευρωπαίους φοιτητές ότι τα δίδακτρα δεν θα αυξηθούν για τους φοιτητές που θα αρχίσουν τις σπουδές τους το 2016-17, αναφέρει ο κ. Αμερικάνος, ενώ θεωρεί εξίσου σημαντικές τις πληροφορίες που λαμβάνουν σχεδόν όλα τα μέλη του Συνδέσμου που είναι σε στενή επαφή με περισσότερα από 70 πανεπιστήμια του ΗΒ και τα οποία διαβεβαιώνουν ότι κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να διατηρήσουν τα δίδακτρα στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά και μετά την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ. 

Ενθαρρυντικά Μηνύματα
«Υπάρχουν σήμερα 125.000 περίπου φοιτητές από χώρες τις ΕΕ που σπουδάζουν στο ΗΒ.  Αυτός ο αριθμός είναι πολύ σημαντικός για τα πανεπιστήμια του ΗΒ τα οποία έχουν τους δικούς τους μοχλούς πίεσης στα κέντρα λήψης αποφάσεων του ΗΒ. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι μέχρι να βγει το ΗΒ από την ΕΕ (αν γίνει τελικά), η κυβέρνηση του θα βρει τους τρόπους να καλύψει το κενό για να μην χάσει την πολύ σημαντική αγορά των Ευρωπαίων φοιτητών. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Jo Johnson, Υπουργού Πανεπιστημίων του ΗΒ, που δημοσίευσε στο Twitter στις 27/06 ότι ‘UK welcomes EU students’», επισημαίνει ο κ. Αμερικάνος προσθέτοντας πως ο ΚΣΕΣ συμμερίζεται πλήρως την άποψη της Δρ. Wendy Piatt, Γενικής Διευθύντριας των πανεπιστημίων του Russel Group που αναφέρει τα εξής:  

«Το ΗΒ δεν έχει βγει ακόμη από την ΕΕ και άρα είναι σημαντικό για το προσωπικό και τους φοιτητές μας από άλλες χώρες μέλη να καταλάβουν ότι δεν θα υπάρξει άμεσο αντίκτυπο  στο καθεστώς τους στα πανεπιστήμια μας. Παρόλα αυτά, θα ζητήσουμε διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι το προσωπικό και οι φοιτητές που δουλεύουν και σπουδάζουν στα πανεπιστήμια θα συνεχίσουν να το κάνουν και μετά που το ΗΒ θα διαπραγματευτεί την έξοδο του από την ΕΕ».

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα