Μειώθηκαν τα έσοδα του κράτους από φόρους

Το Τμήμα Φορολογίας σε Έκθεση προς τη Βουλή αναφέρει ότι για το 2015 τα έσοδα του Τμήματος έφθασαν τα €3,5 δισ., σημειώνοντας μείωση σε σχέση με το 2014 κατά €41 εκατ. (μείωση 1,2%).

 

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η μεγαλύτερη απώλεια φορολογικών εσόδων προέρχεται από την Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα που παρουσίασε μείωση €87,1 εκατ, κατά το τέλος του 2015 και που οφείλεται κυρίως στη μείωση των επιτοκίων.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτους αριθμούς καταγράφηκε στο φόρο εισοδήματος με €44,9 εκατ. (3,9%) αύξηση και με συνολική είσπραξη €1,2 δισ. Διευκρινίζεται ότι η αύξηση οφείλεται στην αυξημένη καταβολή προσωρινής φορολογίας στα νομικά πρόσωπα για το 2015.

Στην Έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι ο στόχος της είσπραξης €100 εκ. από το φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας επιτεύχθηκε και ξεπεράστηκε και κατά το 2015, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 2014 λόγω της αύξησης του ποσοστού έκπτωσης στο 20% και 17,5% για πληρωμές μέσω JCC και ταμείων του τμήματος αντίστοιχα σε σχέση με το 15% που ίσχυε το 2014.

Σε ό,τι αφορά τους καθυστερημένους οφειλόμενους φόρους, το Τμήμα αναφέρει ότι σε συνολικό ποσό οφειλομένων φόρων 2.166.553.849 ευρώ (με τόκους και άλλες επιβαρύνσεις ) το ποσό του αμέσως απαιτητού χρέους πριν τη διενέργεια εισπρακτικών μέτρων κατά το Δεκέμβριο του 2015, συμπεριλαμβανομένων τόκων και επιβαρύνσεων ήταν €865,4 εκατ. σε σχέση €771,7 εκατ. που σημειώθηκε το Δεκέμβρη του 2014.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα