ΣΕΜΗΕΚ: Καμία συνέπεια για προσφορά με υπεργολαβία

Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Μηχανολογικών & Ηλεκτρολογικών Έργων Κύπρου (ΣΕΜΗΕΚ) - μέλος της ΟΕΒ, εκφράζει δημόσια την λύπη του για τυχόν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της ολομέλειας του Συνδέσμου να μην υποβάλλονται προσφορές όταν αυτές εξαγγέλλονται με τη μέθοδο της Εσωτερικής Υπεργολαβίας. Διευκρινίζει δε, ότι «ουδεμία συνέπεια υφίσταται μέλος του Συνδέσμου που επιλέγει να υποβάλει προσφορά με την μέθοδο της εσωτερικής υπεργολαβίας».

Σε ανακοίνωση του Συνδέσμου αναφέρεται ότι «η απόφαση αυτή του ΣΕΜΗΕΚ αποτελεί νόμιμη, λογική και ανάλογη συλλογική αντίδραση στην εγκύκλιο Αρ.11 της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) με την οποία αναιρεί την εγκύκλιο της Αρ.10». Η εγκύκλιος Αρ.10, προστίθεται, απαιτούσε από τις αναθέτουσες αρχές έργα πέραν των 100,000.00 ευρώ των οποίων τουλάχιστον οι 10,000.00 ευρώ αποτελούν ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, να εξαγγέλλονται με τη μέθοδο της διορισμένης υπεργολαβίας. 

Σημειώνεται, πως η απόφαση Αρ.10 της ΚΕΑΑ λήφθηκε αφού έγιναν δεκτές οι αποδείξεις του ΣΕΜΗΕΚ και άλλων επαγγελματικών Συνδέσμων, ότι με τη μέθοδο της εσωτερικής υπεργολαβίας οι υπεργολάβοι είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους εισπραξιμότητας  των δεδουλευμένων τους. Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΜΗΕΚ μεταξύ των μελών του, υπάρχουν για έργα εσωτερικής υπεργολαβίας πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ ως ανείσπρακτες οφειλές. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου ηλεκτρομηχανολογικών έργων και κατ’ επέκταση στην ποιότητα των εγκαταστάσεων.

Σκοπός του ΣΕΜΗΕΚ, αναφέρει ο Σύνδεσμος, «δεν είναι να δημιουργεί προβλήματα στις αναθέτουσες αρχές, γι’ αυτό και έγκαιρα ενημερώνει γραπτώς τους επηρεαζόμενους για την απόφαση του, κάτι το οποίο έπραξε και με το έργο της ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς Πάφου». Παράλληλα, εκφράζει λύπη «που ο Δήμος Πάφου επέλεξε παρά τη γραπτή ειδοποίηση μας, να προχωρήσει με τη μέθοδο της εσωτερικής υπεργολαβίας και όχι με αυτή της διορισμένης υπεργολαβίας», καλώντας «έστω και τώρα τον αξιότιμο Δήμαρχο Πάφου να δώσει οδηγίες προς τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου του να επαναπροκηρύξουν τις προσφορές με τη μέθοδο της διορισμένης υπεργολαβίας και είμαστε βέβαιοι ότι θα υποβληθεί ικανοποιητικός αριθμός προσφορών».  

Παράλληλα, αναφέρει ότι «ο ΣΕΜΗΕΚ ο οποίος είναι εγγεγραμμένος σύμφωνα με τον Περί Συντεχνιών Νόμο έχει νόμιμο δικαίωμα να αντιδρά σε κατάφορες αδικίες και να προασπίζεται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των επιχειρήσεων - μελών του». Σημειώνει, την ίδια ώρα, ότι «η απόφαση του Συνδέσμου ουδέποτε στόχευε στον έλεγχο της αγοράς για αύξηση των εσόδων των επιχειρήσεων του κλάδου αλλά μόνο στην εξασφάλιση των δεδουλευμένων τους». Το γεγονός αυτό, συμπληρώνει, «είναι πλήρως κατανοητό από τα μέλη της ΚΕΕΑ γι’ αυτό και έλαβαν την αρχική απόφαση τους (εγκύκλιος Αρ. 10). Τονίζεται επίσης, πως σε καμία περίπτωση, δεν συνεπάγεται αυξημένο κόστος για το δημόσιο/ιδιοκτήτη αφού και στις δυο περιπτώσεις ακολουθείται η διαδικασία των προσφορών».

Παρατηρητής στην ΚΕΑΑ είναι και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας εκπρόσωπος του οποίου σε σύσκεψη στο Τμήμα Δημοσίων Έργων (είναι καταγεγραμμένο στα Πρακτικά) ανέφερε ότι «είναι υπέρ της ομοιομορφίας όσον αφορά τα συμβόλαια, στα κυβερνητικά τμήματα και στους ημικρατικούς οργανισμούς, ως επίσης θεωρεί ότι οι διορισμένες υπεργολαβίες θα πρέπει να εφαρμόζονται σαν κανόνας εκτός από ειδικές περιπτώσεις και άσχετα με το ύψος του έργου».  Αυτό είναι που επιδιώκει ο ΣΕΜΗΕΚ για περισσότερο από μία δεκαετία, σημειώνει καταληκτικά ο Σύνδεσμος.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή