Μεγαλώνει η ζήτηση δανείων από κυπριακές επιχειρήσεις

H ανάκαμψη στη καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις στην Κύπρο, η οποία καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο (για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2011) συνεχίστηκε στα ίδια επίπεδα και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων Ιουλίου που δημοσιεύει η Κεντρική Τράπεζα.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα, αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η αύξηση της καθαρής ζήτησης δανείων όχι μόνο στη ζώνη του ευρώ αλλά και στην Κύπρο από όλες τις κατηγορίες το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

H καθαρή ζήτηση δανείων από νοικοκυριά για στεγαστικούς σκοπούς κατέγραψε αύξηση για πρώτη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ενώ αύξηση κατέγραψε για πρώτη φορά από την έναρξη της έρευνας (2008) και η καθαρή ζήτηση δανείων για καταναλωτικούς και λοιπούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες των τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο του 2015, η καθαρή ζήτηση από όλες τις κατηγορίες δανείων αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη στην Κύπρο και να αυξηθεί περαιτέρω στη ζώνη του ευρώ.

Στην Κύπρο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, τα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα, όπως αναμενόταν με βάση και τις προσδοκίες των τραπεζών το προηγούμενο τρίμηνο. Όσον αφορά τους παράγοντες που επηρεάζουν τα συγκεκριμένα κριτήρια, αυτοί δεν κατέγραψαν οποιαδήποτε μεταβολή σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

Οι συνολικοί όροι και προϋποθέσεις χορήγησης δανείων και καθορισμού πιστωτικών ορίων προς επιχειρήσεις, έγιναν γενικά χαλαρότεροι . Αναλυτικότερα, οι όροι που αφορούν το περιθώριο δανείου για τα συνήθη δάνεια και τις επιβαρύνσεις εκτός τόκων έγιναν χαλαρότεροι, ενώ οι όροι που σχετίζονται με το μέγεθος, τη διάρκεια δανείου και τις απαιτήσεις ασφάλειας έγιναν αυστηρότεροι. Σημειώνεται ότι, η μείωση στο περιθώριο δανείου αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την επίδραση της αναθεωρημένης οδηγίας για τα επιτόκια της ΚΤΚ στα καταθετικά επιτόκια αγοράς. Οι υπόλοιποι όροι παρέμειναν αμετάβλητοι. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στον καθορισμό χαλαρότερων όρων ήταν η μείωση στο κόστος κεφαλαίων και περιορισμών που συνδέονται με τον ισολογισμό καθώς και η άσκηση πιέσεων από τον ανταγωνισμό.

Όσον αφορά τις προσδοκίες των τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο του 2015, στην Κύπρο αναμένεται ότι τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις θα παραμείνουν αμετάβλητα, ενώ στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να γίνουν οριακά χαλαρότερα.

Η καθαρή ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις στην Κύπρο συνέχισε να καταγράφει αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε αρμονία και με τις προσδοκίες των συμμετεχόντων στην έρευνα τραπεζών του προηγούμενου τριμήνου. Οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν σημαντικά σε αυτό ήταν οι πάγιες επενδύσεις, το γενικό επίπεδο επιτοκίων και η αναδιάρθρωση χρέους. Τα αποθέματα και κεφάλαια κίνησης επίσης συνέβαλαν στην αύξηση της καθαρής ζήτησης, ενώ τα δάνεια από άλλα τραπεζικά ιδρύματα συνέβαλαν μερικώς σε μείωση της ζήτησης. Οι υπόλοιποι παράγοντες παρέμειναν αμετάβλητοι.

Το τρίτο τρίμηνο του 2015, η καθαρή ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη, ενώ στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω αύξηση.

Στην Κύπρο, το δεύτερο τρίμηνο του 2015 τα κριτήρια χορήγησης για στεγαστικά δάνεια προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα, σε αρμονία και με τις προσδοκίες των τραπεζών το προηγούμενο τρίμηνο . Όλοι οι παράγοντες που σχετίζονται με τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητοι .

Οι συνολικοί όροι και προϋποθέσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων προς νοικοκυριά, έγιναν σε γενικές γραμμές χαλαρότεροι . Αναλυτικότερα, η επιβολή αυστηρότερων όρων σε σχέση με τις απαιτήσεις ασφάλειας, το λόγο δανείου προς αξία ακινήτου και τους περιορισμούς όσον αφορά το μέγεθος δανείου, αντισταθμίστηκε από τη σημαντική μείωση στο περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια, καθώς και τη μείωση που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από το τέταρτο τρίμηνο του 2009 στις επιβαρύνσεις εκτός τόκων.

Στη χαλάρωση των συνολικών όρων εφαρμογής συνέβαλαν η μείωση στο κόστος κεφαλαίων και στους περιορισμούς που συνδέονται με τον ισολογισμό, καθώς και η άσκηση πιέσεων από τον ανταγωνισμό. Σε αντίθεση, οι παράγοντες που σχετίζονται με την αντίληψη και την ανοχή των τραπεζών για τον κίνδυνο συνεχίζουν να συγκρατούν μερικώς τη χαλάρωση των συνολικών όρων και προϋποθέσεων.

Όσον αφορά τις προσδοκίες για το τρίτο τρίμηνο του 2015, τα κριτήρια των τραπεζών για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα, ενώ στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να γίνουν οριακά αυστηρότερα.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της ζήτησης στεγαστικών δανείων από νοικοκυριά, το γενικό επίπεδο επιτοκίων ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε σε αυτό. Άλλοι παράγοντες σχετίζονται με τη αναδιάρθρωση και αναδιαπραγμάτευση χρέους, την εσωτερική χρηματοδότηση από αποταμιεύσεις και τα δάνεια από άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

Τα κριτήρια χορήγησης καταναλωτικών και λοιπών δανείων στην Κύπρο παρέμειναν αμετάβλητα το δεύτερο τρίμηνο του 2015, όπως αναμενόταν με βάση τις προσδοκίες των συμμετεχόντων τραπεζών κατά την προηγούμενη έρευνα. Όλοι οι παράγοντες που σχετίζονται με τα κριτήρια χορήγησης καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητοι, με εξαίρεση το κόστος κεφαλαίων και περιορισμών που συνδέονται με τον ισολογισμό, καθώς και τον ανταγωνισμό από άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

Οι συνολικοί όροι και προϋποθέσεις χορήγησης καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητοι. Αν και το περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια και οι επιβαρύνσεις εκτός τόκων κατέγραψαν μείωση, οι όροι σχετικά με τις απαιτήσεις ασφάλειας, του μεγέθους δανείου και τη διάρκεια έγιναν αυστηρότεροι. Σε γενικές γραμμές, οι παράγοντες που σχετίζονται με την αντίληψη κινδύνου και την ανοχή της τράπεζας στον κίνδυνο παρέμειναν αμετάβλητοι, ενώ οι υπόλοιποι παράγοντες έγιναν μερικώς χαλαρότεροι.

Οι τράπεζες στην Κύπρο αναμένουν ότι το τρίτο τρίμηνο του 2015 τα κριτήρια για τη χορήγηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε αντίθεση με τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ που αναμένουν χαλαρότερα κριτήρια για τα αντίστοιχα δάνεια.

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η αύξηση στην καθαρή ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά για πρώτη φορά από την έναρξη της παρούσας έρευνας. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση της καθαρής ζήτησης καταναλωτικών και λοιπών δανείων ήταν το γενικό επίπεδο επιτοκίων, η υποθήκευση ακινήτου, η εσωτερική χρηματοδότηση και τα δάνεια από άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

Όσον αφορά τις προσδοκίες για το τρίτο τρίμηνο του 2015, οι τράπεζες στην Κύπρο αναμένουν την καθαρή ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά να παραμείνει αμετάβλητη, ενώ στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα