Eπιτακτική ανάγκη η αλλαγή του συστήματος παραπομπής ανέργων

Ένα νέο σύστημα παραπομπής ανέργων για κάλυψη κενών θέσεων εργασίας συζήτησε η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, αποφασίζοντας, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ανδρέας Φακοντής, να αποστείλει επιστολή στην Υπουργό Εργασίας για επιτάχυνση των διαδικασιών, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του αρχές του 2016.

«Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο να μελετήσει τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού του συστήματος γιατί το υφιστάμενο σύστημα παρουσιάζει πολλά κενά, αδυναμίες, υπάρχει δυνατότητα παρεμβάσεων από τρίτους, με αποτέλεσμα να ακούγονται πάρα πολλά παράπονα από τους ανέργους», ανέφερε ο κ. Φακοντής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε ληφθεί απόφαση αλλαγής του συστήματος από το 2011, ετοιμάστηκε το νέο σύστημα, το οποίο είναι μηχανογραφημένο και αναμενόταν η ετοιμασία και η εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Δυστυχώς, βρισκόμαστε σχεδόν στο τέλος του 2015 και ακόμη το νέο σύστημα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, είπε.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν ενώπιον της Επιτροπής το θέμα βρίσκεται πλέον ενώπιον της Υπουργού Εργασίας για να δώσει την τελική έγκριση να μπορέσει με βάση κάποιες αλλαγές που έγιναν στις πρόνοιες του συστήματος του νέου σχεδίου, να γίνει ένας νέος κύκλος επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο σύστημα θα στηρίζεται σε δύο άξονες θα συνάδει με τις αρχές του διοικητικού δικαίου, θα έχει πλήρη διαφάνεια, ίση μεταχείριση και αντικειμενικότητα. Ο δεύτερος άξονας είναι το νέο σύστημα να μην επιδέχεται παρεμβάσεις από τρίτους, ούτως ώστε και με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα του συστήματος.

Εξήγησε παράλληλα ότι θα καταργηθούν οι τρεις κατηγορίες ανέργων που υπάρχουν σήμερα, αφού η σκέψη που υπάρχει είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση όλων, με εξαίρεση τα άτομα που κατέχουν πιστοποιητικό ότι είναι άτομα με ειδικά προβλήματα.

Με το νέο σύστημα μειώνεται ο αριθμός των επαγγελμάτων από 300 σε 100, ο κάθε αιτητής θα έχει τη δυνατότητα επιλογής όσων επαγγελμάτων επιθυμεί νοουμένου ότι έχει τα απαραίτητα προσόντα και θα μπορεί ηλεκτρονικά να παρακολουθεί την πορεία της σειράς του.

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, στο νέο σύστημα θα εφαρμόζεται επίσης η ποσόστωση του 10% για άτομα με αναπηρία.

Η Επιτροπή, είπε, αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στην Υπουργό, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για να μπορέσει να έρθει και ενώπιον της Βουλής το νομοσχέδιο και με τη νέα χρονιά να εφαρμοστεί το νέο σύστημα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα