Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα

Τον Σεπτέμβριο 2015 το οικονομικό κλίμα δεν παρουσίασε μεταβολή από το επίπεδο των 106,9 μονάδων που κατέγραψε ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) τον Αύγουστο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τον Αύγουστο το οικονομικό κλίμα είχε παρουσιάσει βελτίωση, με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 6,6 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2015

Όπως αναφέρεται, παρά τη γενική βελτίωση του κλίματος σε τομείς και καταναλωτές, με εξαίρεση οριακή υποχώρηση στις υπηρεσίες, ο ΔΟΣ τον Σεπτέμβριο παρέμεινε αμετάβλητος λόγω ταυτόχρονων θετικών και αρνητικών μεταβολών στις συνιστώσες του.

Αναλυτικότερα, η στασιμότητα του ΔΟΣ οφείλεται, από τη μια, στη χειροτέρευση των προσδοκιών στις υπηρεσίες (ζήτηση το επόμενο τρίμηνο) και της τρέχουσας κατάστασης στη μεταποίηση, καθώς και στη μειωμένη πιθανότητα αποταμίευσης των νοικοκυριών, και από την άλλη, στην καλυτέρευση όλων των υπόλοιπων πτυχών που απαρτίζουν τον ΔΟΣ.

Η βελτίωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές σχετίζεται κυρίως με αυξημένες πωλήσεις το τελευταίο τρίμηνο και με λιγότερο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις προοπτικές απασχόλησης αντίστοιχα.

Η καλυτέρευση του κλίματος στη μεταποίηση προέρχεται κυρίως από προσδοκίες για αυξημένη παραγωγή το επόμενο τρίμηνο. Η οριακή βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι αποτέλεσμα πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων σχετικά με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της Κύπρου γενικότερα κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή