Τράπεζα Αναπτύξεως ΣτΕ: Εκκρεμούν €140 εκατ. για έργα

Έφθασε η ώρα να προχωρήσουν τα έργα που έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση και καθυστέρησαν λόγω οικονομικής κρίσης, δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) Ρολφ Βέντσελ, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο συζήτησε και το ενδεχόμενο χρηματοδότησης νέων έργων.

Περίπου €140 εκατομμύρια σε δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια που έχουν εγκριθεί από την Τράπεζα για έργα στην Κύπρο, δεν έχουν, σύμφωνα με τον κ. Βέντσελ, ακόμα εκταμιευθεί λόγω των καθυστερήσεων.

«Έχουμε δει δυστυχώς ότι η κρίση οδήγησε σε κάποιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων. Είναι κατανοητό, διότι η χώρα ήταν απασχολημένη με την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών θεμάτων, της τραπεζικής κρίσης, του εξωτερικού χρέους και της εισαγωγής νέων νομοθεσιών, όπως ο νόμος για τις εκποιήσεις», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Βέντσελ. 

Έδωσε το παράδειγμα της χρηματοδότησης των έργων για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπλαση του κέντρου της Λευκωσίας, το οποίο η CEB χρηματοδότησε με €40 εκατομμύρια. Ο κ. Βέντσελ που είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Λευκωσίας, ενημέρωσε τον κ. Γιωρκάτζη ότι υπάρχουν ακόμα €20 εκ. από αυτό το δάνειο που ακόμα εκκρεμούν και δεν έχουν εκταμιευθεί λόγω των καθυστερήσεων στα κατασκευαστικά έργα.

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, που η οικονομία καταγράφει και πάλι ρυθμούς ανάπτυξης και οι αριθμοί έχουν βελτιωθεί περισσότερο απ` ό,τι ήταν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτά τα έργα θα πρέπει να προχωρήσουν.

«Τώρα είναι η ώρα να δούμε τα έργα που έχουν εγκριθεί από το διοικητικό μας συμβούλιο και την τράπεζα και να προχωρήσουμε στην εκταμίευση. Και φυσικά να συζητήσουμε πιθανά νέα έργα για το μέλλον», είπε.

Η CEB, όπως ανέφερε ο Διοικητής της, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της Κύπρου στην Τράπεζα, ώστε να υπάρξει πρόοδος στα συγκεκριμένα έργα. Τόνισε ότι η συνεργασία δεν σταμάτησε με την έναρξη της κρίσης το 2013, αλλά αντίθετα συνεχίστηκε πολύ στενά στα υφιστάμενα έργα. Υπήρξαν σκέψεις είπε, για μείωση του μεγέθους κάποιων έργων, αλλά στο τέλος αυτό δεν έγινε και συμφωνήθηκε βελτίωση της γενικότερης οικονομικής και μακροοικονομικής κατάστασης.

«Αυτό σημαίνει ότι κάποια από τα έργα έχουν παραταθεί», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο είναι δείγμα της εμπιστοσύνης της Τράπεζας στην οικονομία της Κύπρου, αλλά και της ισχυρής δέσμευσης που επέδειξε η χώρα, σε μια δύσκολη στιγμή, προς την Τράπεζα.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το είδος της συνεργασίας και δέσμευσης που έχουμε δει από την κυπριακή Κυβέρνηση τώρα και στο παρελθόν», είπε.

Ανέφερε παράλληλα ότι το μήνυμα που θέλει να στείλει μετά και τις συναντήσεις του με Υπουργούς της Κυβέρνησης, τον Δήμαρχο Λευκωσίας και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι πως είναι πολύ θετικός για την Κύπρο, για τη βελτίωση της μακροοικονομικής κατάστασης και την μελλοντική συνεργασία της Τράπεζας με τη χώρα.

Ο κ. Βέντσελ δήλωσε εντυπωσιασμένος από όσα άκουσε από συναδέλφους του στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για τη βελτίωση όλων των οικονομικών δεικτών και την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης. Σημείωσε παράλληλα ότι παραμένουν κάποια θέματα όπως η ανεργία που πρέπει να μειωθεί και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ωστόσο όπως είπε, έχοντας υπόψη τις πρόσφατες αξιολογήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τους οίκους αξιολόγησης, έχει αποκομίσει ένα πολύ θετικό συμπέρασμα από την επίσκεψη.

Η CEB η οποία ιδρύθηκε από το 1962 έχει δανείσει με ευνοϊκούς όρους στην Κύπρο περίπου €2 δισ ευρώ για ανέγερση σχολείων, του Νέου Γενικού Νοσοκομείο Λευκωσίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου, συμβουλίων αποχετεύσεως, έργων που αφορούν τον τουρισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος σε συνάντηση που είχε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Βέντσελ δήλωσε ότι η Τράπεζα συνεισέφερε €70 εκ. για τη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέλκυση υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκού προσωπικού από το Πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα Κυπρίων καθηγητών, οι οποίοι επιστρέφουν από το εξωτερικό για να εργαστούν στην Κύπρο.

Ο κ. Βέντσελ είχε ακόμα συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών και  τον Υπουργό Παιδείας.

Χρηματοδότηση μελλοντικών έργων και πιθανής λύσης
`Όσον αφορά την χρηματοδότηση νέων έργων και το κατά πόσον υπήρξαν κάποιες προτάσεις, ο κ.  Βέντσελ είπε ότι άκουσε και είδε κάποιες ιδέες, ωστόσο, δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα συγκεκριμένες προτάσεις, κάτι το οποίο θα είναι το τελικό βήμα.

Ερωτηθείς για την πρόθεση της Τράπεζας να συμβάλει στη χρηματοδότηση μιας μελλοντικής λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, ο κ. Βέντσελ ευχήθηκε η τρέχουσα διαδικασία να καταλήξει σε μια λύση και ανέφερε ότι θα αναμένουν να δουν το τελικό αποτέλεσμα. Ανέφερε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και η τράπεζα της οποία προΐσταται ο ίδιος, παρακολουθούν και ελπίζουν για το καλύτερο, ώστε να δουν στην συνέχεια ποια μπορεί να είναι η συμβολή τους.

Παράλληλα είπε ότι θα υπάρχουν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες και για τον ιδιωτικό τομέα σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι βιομηχανία.

Η CEB συστήνει ειδικό ταμείο για χρηματοδότηση υποδομών για το μεταναστευτικό
Ο κ. Βέντσελ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του για σύσταση ειδικού ταμείου για χρηματοδότηση υποδομών για το τεράστιο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη, για το οποίο η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα που συνεισέφερε το συμβολικό ποσό των €100.000.

«Ως διοικητής της CEB έχω προτείνει στα μέλη τη δημιουργία ενός ταμείου για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, το οποίο θα βασίζεται σε εισφορές. Για αυτό το σκοπό καλώ τα κράτη-μέλη της Τράπεζας να συνεισφέρουν με δωρεές σε αυτό το ταμείο», είπε.

Πρόσθεσε ότι η πρότασή του προνοεί τη συνεισφορά €5 εκατ. εκ μέρους της Τράπεζας με στόχο να συλλεχθούν συνολικά €20-€25 εκ για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών των προσφύγων.

«Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία και πρέπει να δράσουμε. Αυτό δεν μας επιτρέπει προφανώς να περιμένουμε από τις χώρες να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση», είπε, αναφέροντας ότι περιοχές που δέχονται τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα, όπως η Λέσβος στην Ελλάδα, δεν είναι σε θέση να προσφέρουν την κατάλληλη στέγαση και τις διευκολύνσεις διέλευσης και υποδοχής.

Είπε επίσης ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, που περνούν μεγάλες ταλαιπωρίες κάτω από δύσκολες συνθήκες και εξέφρασε την άποψη ότι η υποχρέωση της Ευρώπης είναι να παρέχει σε αυτούς τους ανθρώπους τροφή, ιατρική φροντίδα, καταφύγιο και είδη ένδυσης. Στη συνέχεια πρόσθεσε, οι διάφορες χώρες θα μπορούν να αποφασίσουν αν θα παραχωρήσουν άσυλο ή όχι.

«Ωστόσο, όταν φθάνουν στην Ευρώπη, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να τους παρέχει τις απαραίτητες, βασικές υποδομές και υπηρεσίες. Διαφορετικά θα αποτύχουμε στην αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης», ανέφερε.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, είπε παράλληλα, η Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει πώς θα βοηθήσει τις χώρες της Ευρώπης να ενσωματώσουν τους μετανάστες, με χρηματοδότηση για παράδειγμα για τη στέγασή τους, δημόσιες υποδομές, σχολεία και κέντρα υγείας.

Άλλες προτεραιότητες της Τράπεζας
Αναφερόμενος σε άλλα έργα - προτεραιότητες για την τράπεζα, ο κ. Βέντσελ είπε ότι δεδομένης της κρίσης που συνεχίζει να επηρεάζει την Ευρώπη, η τράπεζα έχει αυξήσει τα τελευταία 2-3 χρόνια τη χρηματοδότησή της σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και παρέχει επίσης μικροδάνεια που βοηθούν νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

«Η ανεργία μπορεί να απειλείσει την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη, αφού αν οι άνθρωποι δεν βλέπουν μέλλον στη χώρα τους τότε θα την εγκαταλείψουν», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι μια χώρα χρειάζεται τους νέους και μορφωμένους ανθρώπους της για να κτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για την οικονομία τους.

Ερωτηθείς κατά πόσο προγραμματίζεται κάποια χρηματοδότηση για την Ελλάδα, ο Διοικητής της CEB ανέφερε ότι αναμένεται το εκλογικό αποτέλεσμα και ο καθορισμός των στόχων και των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή