Η Κύπρος συνδράμει πρώτη τη χρηματοδότηση κέντρων για πρόσφυγες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με το Διοικητή της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΤΑΣΕ) κ. Rolf Wenzel  όπου συζήτησε τη μέχρι τώρα συνεργασία της Κύπρου με την Τράπεζα καθώς και τρόπους περαιτέρω συνεργασίας.

Στα πλαίσια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών,  ανακοίνωσε συνεισφορά δωρεάς ύψους €100.000 για την ίδρυση Ταμείου από την ΤΑΣΕ με σκοπό την  χρηματοδότηση διαμετακομιστικών κέντρων και κέντρων υποδοχής προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα η οποία συνεισφέρει στο εν λόγω Ταμείο.

Κατά τη συζήτηση υπογραμμίστηκε η θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας με την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης διανοίγοντας έτσι τις προοπτικές για χρηματοδότηση νέων αναπτυξιακών έργων. Συμφωνήθηκε  όπως στα πλαίσια αυτά εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από την CEB αριθμού των αναπτυξιακών έργων που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από την Κυβέρνηση.

H Tράπεζα Αναπτύξεως (πρώην Ταμείο Κοινωνικής Ανάπτυξης-CEB) του Συμβουλίου της Ευρώπης ιδρύθηκε το 1956 για να βοηθήσει στη λύση των προβλημάτων των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.  Από της ιδρύσεώς της χρηματοδοτεί έργα με κοινωνικό περιεχόμενο στα κράτη-μέλη συμβάλλοντας στην κοινωνική πρόοδο και μειώνοντας τις ανισορροπίες στην Ευρώπη.  H CEB είναι διακυβερνητικός χρηματοδοτικός οργανισμός και ο ρόλος του είναι συμπληρωματικός άλλων τέτοιων Ευρωπαϊκών Οργανισμών.  Αν και αποτελεί ξεχωριστή νομική και οικονομική οντότητα είναι στενά συνδεδεμένο με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Κύπρος έγινε μέλος της CEB το 1962, άρχισε όμως να δανείζεται σημαντικά ποσά μετά την τουρκική εισβολή και τα τραγικά συνεπακόλουθα του 1974.  Μέχρι σήμερα η CEB έχει παραχωρήσει στην Κύπρο δάνεια ύψους πέραν του €2 δισεκ. για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς.  

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)