Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με Τρόικα

Νέος γύρος διαβουλεύσεων ξεκινά σήμερα με την Τρόικα για την έβδομη αξιολόγηση του μνημονιακού προγράμματος της Κύπρου.

Οι επικεφαλής της Τρόικας ξεκίνησαν σήμερα συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Στην ατζέντα θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα καθώς και το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Δυο θέματα τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα και αναμένεται να αποτελέσουν τα μεγάλα αγκάθια στην αξιολόγηση της Κύπρου, είναι το νομοσχέδιο για την πακετοποίηση και πώληση δανείων και οι εγκλωβισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχοντας πληρώσει τα ακίνητα τους, δεν έχουν λάβει τίτλο ιδιοκτησίας.

Συναφώς, οι τρεις μεγάλες εκκρεμότητες της παρούσας φάσης είναι η μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, μια πτυχή της οποίας είναι η ρύθμιση του τρόπου απόδοσης μισθολογικών αυξήσεων στο μέλλον.

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ειδικότερα της Cyta και των λιμανιών.

Η τρίτη εκκρεμότητα αφορά τα θέματα της αυτονόμησης των νοσοκομείων για τα οποία δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη τώρα αλλά το ερχόμενο Φθινόπωρο όταν θα περάσουν από το Υπουργικό Συμβούλιο τα νομοσχέδια.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο αναμένεται να συζητηθούν σήμερα θέματα που αφορούν τη CYTA και τα περιουσιακά της στοιχεία, θέματα μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και θέματα ανάπτυξης.

Μετά τις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας σε τεχνοκρατικό επίπεδο, οι επικεφαλής θα ανασκοπήσουν από σήμερα μέχρι την Παρασκευή το κυπριακό μνημόνιο με στόχο την εξαγωγή των συμπερασμάτων και την επικαιροποίηση του. Πριν από τη λήξη της επίσκεψη των επικεφαλής στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή νέα σύσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών και την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι επικεφαλής αναμένεται να έχουν συναντήσεις και σε άλλα Υπουργεία και υπηρεσίες όπου υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με το κυπριακό πρόγραμμα.

Σε περίπτωση που οι επικεφαλής της Τρόικας καταλήξουν σε θετική αξιολόγηση, η Κύπρος αναμένεται να λάβει €500 εκ. 

Η χώρα έχοντας λάβει μέχρι σήμερα €6,5 δις σε δυόμιση περίπου χρόνια μνημονίου, αναμένεται να εξέλθει περί τα μέσα του 2016.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο