Την άλλη βδομάδα η τρόικα στην Κύπρο

Στις 26 Απριλίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, να αρχίσει η κάθοδος των τεχνικών ομάδων της τρόικας στην Κύπρο, ενώ γύρω στις 27-28 του μήνα αναμένεται να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με με στόχο την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου.

Ωστόσο, το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ενώ και η 29η Απριλίου, είναι πιθανή ημερομηνία έναρξης των εργασιών της τρόικας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κάθοδος της τρόικας στην Κύπρο είναι δεδομένη, εκτός αν υπάρξουν σοβαρές ενστάσεις των δανειστών επί του κειμένου του πλαισίου αφερεγγυότητας που ψήφισε η Βουλή και το οποίο αποστέλλει το Υπουργείο Οικονομικών στους δανειστές μετά τη συμπερίληψη των τροπολογιών που προστέθηκαν από τα κόμματα.

Εκφράζεται, ωστόσο, αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, αφού οι αλλαγές που προωθήθηκαν από τα κόμματα συζητούνταν με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο βρισκόταν σε συνεννόηση με την Τρόικα.

Στις 6 του περασμένου Φεβρουαρίου οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ολοκλήρωσαν την επίσκεψη των τεχνικών ομάδων τους στην Κύπρο, αναφέροντας ότι με δεδομένη την περαιτέρω αναστολή της αποτελεσματικής εφαρμογής του πλαισίου των εκποιήσεων, η επίτευξη συμφωνίας για αξιολόγηση δεν ήταν δυνατή.

Με την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας αναμένεται ότι το ΔΝΤ θα θέσει στην ατζέντα του εκτελεστικού του συμβουλίου το θέμα της εκταμίευσης της δικής του συνεισφοράς των €86 εκατομμυρίων στο πλαίσιο της έκτης δόσης.

Η θετική αξιολόγηση του προγράμματος της Κύπρου, αποτελεί μεταξύ άλλων, προϋπόθεση για να επωφεληθεί η Κύπρος από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)