Ερωτοκρίτου: Με πολεμά το κατεστημένο της πρωτεύουσας

«Πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου μπροστά σε μια καθαρή συνομωσία» ήταν η αρχική τοποθέτηση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, έπειτα από τη διάσκεψη που παρέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας αναφορικά με την έρευνα Καλλή για την υπόθεση «δωροδοκίας» του Βοηθού γενικού Εισαγγελέα.

Παράλληλα, ο κ. Ερωτοκρίτου τόνισε: «Έχω ακούσει όσα έχει πει ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος δεν μου έδωσε ακόμη το πόρισμα. Έχω τις δικές του απόψεις όπως τις έχει καταγράψει και όπως τις έχει πει δημόσια. Κατά την άποψη του κ. Κληρίδη υπάρχουν αδικήματα δεκασμού τα οποία ως τέτοια θα πρέπει να διερευνηθούν από την Αστυνομία».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση Providencia που αφορά τη νομική διαμάχη κληρονόμων πλούσιου Ρώσου που απεβίωσε ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε: «Τον Αύγουστο του 2013 με επισκέφτηκε δικηγόρος από τη Λάρνακα που υπερασπιζόταν 13χρονη από τη Ρωσία, της οποίας τα ετεροθαλή αδέρφια οικειοποιήθηκαν με ψευδείς παραστάσεις την περιουσία της. Ο δικηγόρος με παρακάλεσε να εξετάσω την περίπτωση προκειμένου να δω την αδικία που πραγματοποιείτο με ποινικά αδικήματα».

Ρίζα διαμάχης η υπόθεση Providencia
Ο κ. Ερωτοκρίτου δίνοντας έκταση στο θέμα με την Providencia εξήγησε ότι στην πορεία αποδείχτηκε πως τα ετεροθαλή αδέρφια όντως παράνομα οικειοποιήθηκαν το τραστ πολλών εκατομμυρίων της ετεροθαλούς αδερφής τους. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έδωσε μεγάλη έκταση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, τονίζοντας ότι θεώρησε πως υπήρχε «υπόθεση» και για αυτό τον λόγο διέταξε ποινική δίωξη των Ρώσων αδερφών της 13χρονης Ρωσίδας που κληρονόμησε το τραστ, αφότου αποδείχτηκε η απάτη.

«Γιατί αποτελεί δεκασμό το ότι εγώ διέταξα ποινική δίωξη και δεν αποτελεί δεκασμό για τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος με ένα τηλεφώνημα ανέστειλε την δίωξη. Με μόνο ένα τηλεφώνημα από τον δικηγόρο των δύο αδερφών που είναι ο κ. Πάμπος Ιωαννίδης. Οι ενέργειές μου δεν συνδέονται με κάποια ύποπτη υπόθεση παρά μόνο με τη φαντασία κάποιων. Δεν συνδέεται αυτή η υπόθεση με τον συμψηφισμό των υποθέσεων για δάνεια και καταθέσεις εταιρειών με τις οποίες συνδέομαι» τόνισε ιδιαίτερα έντονα ο κ. Ερωτοκρίτου.

Πυρά κατά Κληρίδη
«Είμαι αναγκασμένος να κατηγορήσω τον Γενικό Εισαγγελέα ότι η δική του συμπεριφορά αποτελεί δεκασμό, σε σχέση με την υπόθεση της Providencia την οποία με ένα τηλεφώνημα ανέστειλε την ποινική δίωξη. Έστειλα επιστολή στον ποινικό ανακριτή με την οποία τον καλούσα να πάρει κατάθεση και από τον Γενικό Εισαγγελέα αλλά μου απάντησε ότι δεν θα το πράξει. Η Αστυνομία πρέπει να ερευνήσει την υπόθεση και μάλιστα λαμβάνοντας από πολλά πρόσωπα καταθέσεις. Πρέπει να ερευνηθούν ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης. Ερευνώμενος πρέπει να είναι και ο νυν Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος παίρνοντας ένα τηλεφώνημα από τον κ. Πάμπο Ιωαννίδη (του γνωστού δικηγορικού γραφείου). Να δώσει εξηγήσεις ο Έφορος Εταιρειών, ο κ. Σπύρος Κόκκινος, ο οποίος όχι μόνο δεν δέχτηκε την απάτη όπως την επιβεβαίωσε πλην όμως κατάθεση δεν κλήθηκε ποτέ να δώσει από τον τέως και τον νυν Γενικό Εισαγγελέα. Όλοι αυτοί να εξεταστούν με άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών με πρώτο τον δικό μου. Και για τον προηγούμενο Γενικό Εισαγγελέα και για τον σημερινό, και για τον Έφορο Εταιρειών και για τον Ανδρέα Νεοκλέους και για εμένα. Όλοι οι λογαριασμοί σε όλες τις χώρες και για όλα τα συνδεδεμένα πρόσωπα».

«Δεν άρεσα στο σύστημα»
«Ο Πάμπος Ιωαννίδης ήταν για χρόνια δικηγόρος της Λαϊκής Τράπεζας και κάποτε κολλητός φίλος του Ανδρέα Βγενόπουλου. Σε αυτό το γραφείο δούλευε η Μαριάννα Γιωρκάτζη. Η κόρη της κας Γιωρκάτζη χειρίστηκε και θέματα που αφορούσαν την υπόθεση της Providencia. Την συναντούμε και πάλι. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου σε σχέση με τα οικονομικά θέματα έχω ενοχλήσει πολλούς και δη τραπεζίτες, μεγάλους επιχειρηματίες, ορισμένοι από τους οποίους χρωστούν τα 6,4 δισ. για τους οποίους δεν άρχισαν ακόμη έρευνες. Πρώτος που μου κάνει πόλεμο είναι το γραφείο Πάμπου Ιωαννίδη. Μαζί με τους πελάτες που μετέφερε η κα. Μαριάννα Γιωρκάτζη μετέφερε και τη μοχθηρία της στο γραφείο του πατέρα της, ενώ μετέφερε στη μητέρα της, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ότι δωροδοκήθηκα για την υπόθεση –και πάλι- της Providencia. Μια άλλη υπόθεση μοχθηρίας είναι όταν τον Αύγουστο του 2014 εγώ είχα εισηγηθεί τη σύλληψή της βάσει νομοθεσίας για συγκεκριμένη υπόθεση. Ήμουν ακόμη το πρόσωπο που εισηγήθηκε τη δημιουργία μεικτής ερευνητικής ομάδας για τα γνωστά MIGοδάνεια, ένα έργο που δεν ξεκίνησε ποτέ. Θέλω να καταδείξω ότι η μοναδική γραπτή ενέργεια που έγινε για έρευνα του συγκεκριμένου θέματος έγινε από τη μεριά μου.

Ποιος είναι ο παραπονούμενος;
«Είμαι αναγκασμένος να διερωτηθώ για το εξής απλούστατο: Για να υπάρχει ποινικό αδίκημα πρέπει να υπάρχει παραπονούμενος. Μήπως είναι ο κ. Πάμπος Ιωαννίδης και οι παραπονούμενοι πελάτες του. Αφού τελείωσε η υπόθεση δεν υπάρχει θέμα. Μήπως είναι παραπονούμενη η Αρχή Εξυγίανσης ή Διαχειρίστριας Δεν νομίζω. Μήπως η Διοικήτρια; Με επιστολή της η κα. Γιωρκάτζη μου είπε ότι δεν ευσταθούν οι απόψεις για δήθεν δωροδοκία μου. Εάν λοιπόν δεν υπάρχει παραπονούμενος για ποια ποινικά αδικήματα μιλάμε; Μιλάμε για ποινικά αδικήματα που αφορούν τον τέως και νυν Γενικό Εισαγγελέα και τα συνδεδεμένα με αυτούς πρόσωπα, τον Πάμπο Ιωαννίδη, τον δικηγόρο από τη Λάρνακα που υπεράσπιζε την 13χρονη Ρωσίδα και φυσικά εμένα» τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Ερωτοκρίτου.

«Δεν παραιτούμαι»
Ερωτηθείς εάν θα παραιτηθεί ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου απάντησε ξεκάθαρα: «Όταν θα πάμε στο δικαστήριο η αλήθεια θα λάμψει. Εγώ θα πηγαίνω κανονικά στη δουλειά μου στη Νομική Υπηρεσία. Εγώ έκανα το καθήκον μου και θα συνεχίσω να κάνω το καθήκον μου. Τον λόγο έχει πλέον η Αστυνομία. Όλοι όσοι ανέφεραν μαζί κι εγώ πρέπει να παρελάσουμε από την Αστυνομία για σχετική έρευνα».

Ο κ. Ερωτοκρίτου τόνισε πολλάκις ότι δεν είδε το πόρισμα Καλλή. «Γίνεται να γίνεται έρευνα για ένα πρόσωπο και να μην του γνωστοποιείται το πόρισμα αυτής της έρευνας» είπε χαρακτηριστικά ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα