Kάτω... το οικονομικό κλίμα

Χαμηλότερα κινούνται οι δείκτες του οικονομικού κλίματος λόγω απαισιόδοξων εκτιμήσεων και προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας.

Όπως δημοσιεύει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου το οικονομικό κλίμα παρουσίασε το Μάρτιο του 2015 οριακή επιδείνωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με , σε χειροτέρευση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο καθώς και ανάμεσα στους καταναλωτές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΚΟΕ, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) μειώθηκε το Μάρτιο κατά 0,2 μονάδες σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2015. Από το Μάιο 2014 ο ΔΟΣ κινείται ελαφρώς πάνω από το μακροχρόνιο μέσο όρο του (δηλ. 100 μονάδες), ενώ η πραγματική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση.

Η πτώση στο επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο σχετίζεται με πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις πωλήσεις το επόμενο τρίμηνο, ενώ η υποχώρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών προήλθε κυρίως από πιο αρνητικές εκτιμήσεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους αλλά και της Κύπρου κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Συγκριτικά με το Φεβρουάριο, περισσότεροι καταναλωτές παρατήρησαν αυξήσεις στις τιμές τους τελευταίους 12 μήνες και ταυτόχρονα περισσότεροι αναμένουν ότι οι τιμές τους επόμενους 12 μήνες θα αυξηθούν. Το Μάρτιο σημειώθηκε επιδείνωση στις αξιολογήσεις για την καταλληλότητα της τρέχουσας περιόδου για μεγάλες αγορές, ενώ οι προθέσεις των καταναλωτών για τέτοιες αγορές τους επόμενους 12 μήνες βελτιώθηκαν.

Περισσότεροι καταναλωτές σε σχέση το Φεβρουάριο χαρακτηρίζουν την τρέχουσα περίοδο ως ακατάλληλη για αποταμίευση και ταυτόχρονα περισσότεροι απάντησαν ότι το ενδεχόμενο αποταμίευσης τους επόμενους 12 μήνες είναι πολύ απομακρυσμένο.

Εξάλλου, το οικονομικό κλίμα στις κατασκευές, αν και συνεχίζει να καταγράφεται ως ιδιαίτερα αρνητικό, σημείωσε βελτίωση το Μάρτιο λόγω λιγότερο απαισιόδοξων αξιολογήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα καθώς και για τις προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο το επόμενο τρίμηνο.

Επίσης, το επιχειρηματικό κλίμα στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση δεν σημείωσε μεταβολή συγκριτικά με το Φεβρουάριο. Στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε σταθερό λόγω βελτίωσης των προσδοκιών και ταυτόχρονης επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης. Συγκριτικά με το Φεβρουάριο, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική κατάσταση της επιχείρησής τους το τελευταίο τρίμηνο.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα