Ορφανίδης: Η ΕΚΤ υποκύπτει στη Γερμανία

Επικριτικός κατά της ΕΚΤ εμφανίζεται με δηλώσεις του στους Financial Times ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης.

Ο κ. Ορφανίδης κατηγορεί τη Φρανκφούρτη ότι υποκύπτει στις πιέσεις από τη Γερμανία αναφορικά με τις αποφάσεις περί ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη.

«Είναι σαν να έχει γίνει αποδεκτό ότι το modus operandi της ευρωζώνης είναι να εγκρίνονται οι αποφάσεις από τη Γερμανία και η ΕΚΤ να περιορίζει τις ενέργειές της ανάλογα με το συμφέρον της Γερμανίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανίδης. «Αυτό δεν συνάδει με και παραβιάζει τη συνθήκη της ΕΕ», συμπληρώνει.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η δήλωση του κ. Ορφανίδη αφορά τους όρους που αναμένεται να συνοδεύουν την επικείμενη ανακοίνωση ενεργοποίησης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τον Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη, συγκεκριμένα την ανάληψη της όποιας ζημιάς από την αγορά ομολόγων από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, κάτι που φέρεται να έχει προκαλέσει φόβους για περιορισμένη αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο κ. Ορφανίδης είναι ένας οικονομολόγος που χαίρει σεβασμού και η γνώμη του είχε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ΕΚΤ, καθώς είχε εργαστεί ως υψηλόβαθμος σύμβουλος στη Fed. Ο ίδιος προσθέτει ότι «αλλάζοντας τους κανόνες για να αποφευχθεί η συμμετοχή στον κίνδυνο βλάπτεται η  αποτελεσματικότητα του προγράμματος QE. Δεν αποτελεί την καλύτερη πολιτική για την ευρωζώνη συνολικά και δεν προωθεί την ενιαία νομισματική πολιτική».

Όπως συμπληρώνει χαρακτηριστικά, η συνθήκη της ΕΕ απαγόρευε την προνομιακή μεταχείριση οποιασδήποτε κεντρικής τράπεζας ή κυβέρνησης ενώ τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ οφείλουν να λαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για την ευρωζώνη ως σύνολο.

Χωρίς συμμετοχή στο ρίσκο η ΕΚΤ εισάγει ένα «μόνιμο ασφάλιστρο μετατρέψιμου» στις αγορές ομολόγων, μια πρόσθετη χρέωση κάλυψης του κινδύνου διάσπασης του ευρώ και το αποτέλεσμα θα είναι μία «μόνιμη επιδότηση» για τη Γερμανία.

Ο κ. Ορφανίδης σχολιάζει επίσης ότι «η ιδέα πως το ρίσκο παραμένει στην κεντρική τράπεζα του κράτους μέλους θα έδινε την ένδειξη ότι ΕΚΤ προετοιμάζεται για ένα βελούδινο διαζύγιο με το ευρώ».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα