Cash 1δις θέλει η κυβέρνηση

Στόχο να αυξήσει τα ταμειακά αποθέματα του κράτους στα €500εκ. μέχρι το τέλος του 2015 ώστε η συνολική διαθέσιμη ρευστότητα να ανέλθει στο 1δις έχει το κράτος.

Σήμερα, τα ρευστά διαθέσιμα της κυβέρνησης αποτελούνται από το κατώτερο όριο των €500 εκ. για κάλυψη των αναγκών ρευστότητας σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και από το ποσό των €200 εκ. για ταμειακά αποθέματα.

Σύμφωνα με παρουσίαση του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους για τη Μεσοπρόθεσμη Στρατηγική Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους για την περίοδο 2015-2019, η ύπαρξη ενός αυξημένου επιπέδου ρευστών διαθεσίμων, υψηλότερο από το σημερινό ποσό , θα μειώσει τον κίνδυνο ρευστότητας και θα βελτιώσει ποιοτικά τη γνώμη της αγοράς για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού.

Αν επιτευχθεί ο στόχος του 1δις, αναφέρεται, το ποσό καλύπτει τις περισσότερες χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2016. Επιπρόσθετα, το ποσό του €1δις προβλέπεται ότι θα είναι αρκετό για να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα και τις βραχυπρόθεσμες αποπληρωμές τουλάχιστον για μια περίοδο τριών μηνών.

Όπως αναφέρεται, «η στρατηγική επιλογή για διατήρηση υψηλών ρευστών διαθεσίμων είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου ρευστότητας, όμως προϋποθέτει σημαντικά δημοσιονομικά κόστη. Γι’ αυτό θα πρέπει να παρακολουθείται στενά και να συνοδεύεται από επενδυτική πολιτική για πλεονάζουσα ρευστότητα έτσι ώστε να μετριάζεται η επίπτωση του κόστους».

Σημειώνεται πως την υπό αναφορά περίοδο, θα εκδοθούν ξανά εγχώρια ομόλογα σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της εγχώριας αγοράς κυβερνητικών τίτλων. «Η ύπαρξη εγχώριας αγοράς ομολόγων θα δρα ως συμπλήρωμα (και όχι ως υποκατάστατο) της διεθνούς αγοράς ομολόγων. Η ύπαρξη τέτοιας αγοράς είναι αναγκαία καθώς θα αποτελεί ένα  πιο σταθερό υποσύνολο κατανομής της συνολικής επενδυτικής  βάσης και  θα προσφέρει ευκαιρίες για τους εγχώριους επενδυτές να διαφοροποιήσουν τις επενδυτικές τους επιλογές». Όπως σημειώνεται, η εγχώρια βάση επενδυτών αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των κυβερνητικών ομολόγων.

Ο δανεισμός στη μετα-τρόικα περίοδο θα γίνει κυρίως μέσω μακροπρόθεσμων ομολόγων εξωτερικού ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε συσσώρευση κινδύνων της αγοράς, κυρίως συναλλαγματικού κινδύνου ή κινδύνου επιτοκίου.

Μέχρι αρχές 2016 χρήματα τρόικας

Αναμένεται ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο 2016, θα χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το ποσό των €10 δις του Προγράμματος από τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η πιθανότητα να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες, ακόμα και πέραν του πρώτου τριμήνου 2016 εφόσον οι επιδόσεις των δημοσιονομικών συνεχίσουν με την παρούσα τάση. Υπολογίζεται ότι μέχρι τότε θα είναι δυνατή η έξοδος στις αγορές για σκοπούς άσκησης διαχείρισης υποχρεώσεων ενώ οι κύριες χρηματοδοτικές ανάγκες καλύπτονται από επίσημες πηγές χρηματοδότησης.

Το κόστος δανεισμού της τρόικας

Το τρέχον χρηματοδοτικό Πρόγραμμα με το ΔΝΤ ανέρχεται σε $891εκ. το οποίο αντιστοιχεί, τη στιγμή της έγκρισης, σε €1.032εκ. Το ποσό αυτό είναι ίσο με 563% της ποσόστωσης της Κύπρου στο ΔΝΤ. Κάθε δόση από το ΔΝΤ για την Κύπρο αποπληρώνεται σε ίσες δόσεις μεταξύ 4,5 και 10 ετών σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ταμείου Εκτεταμένης Διευκόλυνσης. Το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο και αυξάνεται κλιμακωτά ανάλογα με τη διάρκεια του χρέους και του ποσού δανεισμού.

Η χρηματοδότηση από τον ΕΜΣ ορίστηκε για ποσό ύψους €8.968 εκ. Η μέση σταθμική χρονική διάρκεια αυτών των δανείων συμφωνήθηκε στα 15 χρόνια, ενώ η μέγιστη διάρκεια καθορίστηκε στα 20 χρόνια. Όσον αφορά τις αποπληρωμές, αυτές προβλέφθηκαν να γίνουν μεταξύ του 2024 και 2033. Το τρέχον επιτόκιο (2014) είναι περίπου 1% αλλά προβλέπεται όπως αυξηθεί μακροπρόθεσμα πέραν του 2,5%.

 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα