Ο προϋπολογισμός και η στάση του ΔΗΚΟ

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα πού θα γείρει η πλάστιγγα σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης του στη Βουλή των Αντιπροσώπων και όπως διαφαίνεται όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσει το ΔΗΚΟ, αφού, μέχρι στιγμής, πέραν του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, μόνο το Ευρωπαϊκό Κόμμα δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει, ενώ ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν.

Το ΔΗΚΟ εξετάζει τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως έχει κατατεθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης και αναλόγως θα τοποθετηθεί μετά από την ενδελεχή ανάλυση όλων των πτυχών του προϋπολογισμού και ανταλλαγή απόψεων στην κοινοβουλευτική ομάδα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει “είτε σήμερα, είτε εντός των επόμενων ημερών”.

Μέχρι στιγμής, τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2015.

Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου εξέφρασε τη διαφωνία του με τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού του κράτους για το 2015.

“Ο προϋπολογισμός του 2015 είναι συνέχεια του προϋπολογισμού του 2014. Είναι προϋπολογισμός λιτότητας, περικοπών και ουσιαστικά εγκλωβίζει την οικονομία και τη χώρα στη φιλοσοφία του φαύλου κύκλου λιτότητα-ύφεση. Είναι ένας προϋπολογισμός αντιαναπτυξιακός από τη στιγμή που πέρσι είχαμε μείωση των αναπτυξιακών δαπανών κατά 20% και αυτό συνεχίζεται και φέτος. Μπορεί να μην έχουμε περαιτέρω μειώσεις αλλά παραμένει στάσιμος, άρα η μείωση συνεχίζεται” είπε.

Ο κ. Ευαγόρου κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να είναι “συγκρατημένος” σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του για ανάπτυξη την επόμενη χρονιά.

“Ο Υπουργός είναι μόνος του αισιόδοξος. Δεν νομίζω να είναι πολλοί άλλοι μαζί του αισιόδοξοι. Αναμένει ότι πιθανόν να έχουμε ανάκαμψη της τάξης του 0,4%. Πιστεύω ότι ο Υπουργός πρέπει να είναι συγκρατημένος, διότι οι εξωτερικές συνθήκες πέραν των συρράξεων στην περιοχή μας, που μας επηρεάζουν, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ ζοφερή, και ο άξονας στήριξης της οικονομίας που είναι ο τουρισμός αρχίζει να συγκεντρώνει σύννεφα λόγω της κάθετης πτώσης του ρουβλιού”.

Η ΕΔΕΚ δήλωσε, δια του Βουλευτή της Νίκου Νικολαΐδη, ότι με την καταψήφιση του προϋπολογισμού το Κίνημα απορρίπτει “τη συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία κρατά καθηλωμένο τον τόπο σε αυξανόμενη ύφεση και κοινωνική δυσπραγία”.

“Ο προτεινόμενος κρατικός προϋπολογισμός του 2015 εκφράζει και υλοποιεί την ευρύτερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια πολιτική, η οποία περιορίζεται αποκλειστικά στο ικανοποιήσει τους στόχους που εκβιαστικά μας θέτει η Τρόικα, δεν ικανοποιεί όμως τις πιεστικές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας και κυρίως δεν εξυπηρετεί τον πρωτεύοντα στόχο που είναι η έξοδος της χώρας μας από την οικονομική κρίση και την ύφεση”, είπε.

Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε σε παντελή απουσία έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα και σε μείωση του κοινωνικού κράτους.

Έκανε επίσης λόγο για “οικονομική πολιτική που οδηγεί στο ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών, στις μαζικές και αδιάκριτες εκποιήσεις, στην ανεξέλεγκτη πακετοποίηση και πώληση δανείων, στην έλλειψη ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών και στην απουσία οράματος και προοπτικής για το μέλλον της πατρίδας μας”.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ θα καταθέσει σειρά τροπολογιών για τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση των αρνητικών του προϋπολογισμού, όπως ανέφερε.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν θα ψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015, επανέλαβε χθες ο Πρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό ως “άδικο” και “αντιπροοδευτικό”.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Περδίκης είπε ότι “συνεχίζεται μια ιστορία σπατάλης, την ίδια ώρα που σφίγγονται οι εργαζόμενοι, σφίγγονται οι δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές και για τα έργα ανάπτυξης υπάρχει μια λιτότητα μονόπλευρη”.

“Είναι μονόπλευρη”, όπως εξήγησε, “επειδή ενώ μειώνονται οι δαπάνες για την ανάπτυξη, μειώνονται οι δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές, για την υγεία, από την άλλη παραμένουν ανθηρά τα κονδύλια που έχουν να κάνουν με υπερβολικά επιδόματα τηλεφωνημάτων, παραστάσεων, οδοιπορικών, φιλοξενίας και με κάποιες περίεργες θέσεις που δημιουργούνται με υψηλές μισθοδοσίες συμβούλων, παρασυμβούλων και συμβολαίων”.

“Η θέση μας είναι ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι άδικος, αντιπαραγωγικός, αντιπροοδευτικός, οπισθοδρομικός και ισοπεδωτικός και γι΄ αυτό δεν μπορούμε να τον ψηφίσουμε γιατί συν τοις άλλοις είναι και αντιοικολογικός”, κατέληξε.

Η Κυβέρνηση παρουσιάζει ένα προϋπολογισμό που “στραγγαλίζει ακόμη περισσότερο” τον Κύπριο πολίτη, δήλωσε χθες το μέλος της Γραμματείας της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Στυλιανού.

Είπε ότι πρόκειται για ένα “Μνημονιακό προϋπολογισμό που στερείται αναπτυξιακού οράματος, αποκόβει κάθε προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και συμπεριφέρεται σχεδόν εκδικητικά απέναντι στις ευάλωτες ομάδες, μειώνοντας περαιτέρω τις κοινωνικές παροχές και τις συντάξεις”.

Η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση δεν μπορεί να συνεπάγεται με οικονομικό στραγγαλισμό των πολιτών, ανέφερε.

Η Συμμαχία Πολιτών, πρόσθεσε, βλέπει μια σειρά από κίνδυνους οι οποίοι δεν αντικατοπτρίζονται στον προϋπολογισμό, όπως είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Από πλευράς του το ΕΥΡΩΚΟ δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι “ο προϋπολογισμός συμπίπτει με το δεύτερο χρόνο της μνημονιακής σύμβασης. Εμείς θα τον ψηφίσουμε”.

“Εμείς θα επιμένουμε στην τήρηση περισυλλογής και εξοικονόμησης δαπανών”, ανέφερε ο κ. Γιωργάλλας, προσθέτοντας ότι “ένας από τους βασικούς πυλώνες της ομιλίας που θα κάνει ο Πρόεδρος το Κόμματος στην Βουλή θα είναι η ανάγκη για περιορισμό και εξορθολογισμό του μισθολογίου και για περικοπή των υψηλών μισθών, συντάξεων του δημόσιου τομέα”.

Είπε ακόμα ότι το ΕΥΡΩΚΟ θα ήθελε οι διάφορες αναπτυξιακές δαπάνες του προϋπολογισμού να ήταν περισσότερες “αλλά μέσα στα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα και τα στενά οικονομικά του κράτους είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε αυτό που έχουμε μπροστά μας”.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα