To Arbitration στην Κύπρο

Ποια είναι τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα για τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου διαιτησίας; Μια ερώτηση κλειδί στην οποία προσφέρθηκε να δώσει απάντηση ο William McLaughlin, Consulting Civil and Geotechnical Engineer, International Arbitrator & Mediator, UK κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Alternative Dispute Resolution που πραγματοποιήθηκε από την IMH.

Όπως είπε, ένα βασικό στοιχείο είναι η χώρα να διαθέτει σταθερό και παγκοσμίως αναγνωρισμένο νομικό σύστημα. «Η Κύπρος σίγουρα πληροί αυτό τον όρο», τόνισε.

Μια σύγχρονη νομοθεσία είναι επίσης σημαντική, ένα κομμάτι στο οποίο η Κύπρος θα μπορούσε να βελτιωθεί ενισχύοντας τη νομοθεσία που αφορά την εγχώρια διαιτησία.

Επιπλέον, για να καταστεί η Κύπρος διεθνές κέντρο διαιτησίας χρειάζεται ένα πλαίσιο για τους Διαιτητές, οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια και να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, αναγνωρισμένα πτυχία (FCIArb), διεθνή και τοπική εμπειρία σε υποθέσεις από διάφορους τομείς, εξήγησε ο κ. McLaughlin.

Από την πλευρά του ο κ. Μάρκος Δράκος,  Barrister, One Essex Court, UK και γραμματέας του CEDRAC (Cyprus Eurasia Dispute Resolution and Arbitration Center), ξεκίνησε την παρουσίασή του με τρία ερωτήματα:
Η τοπική και διεθνής επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρος χρειάζεται εμπορική διαιτησία; Εάν ναι, μπορεί η κυπριακή κοινότητα διαιτησίας να ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη; Και αν ναι, σε ποιο βαθμό την ικανοποιεί;
Ο κ. Δράκος παραδέχθηκε ότι η εμπορική διαιτησία προσφέρει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στις δικαστικές διαδικασίες, γεγονός το οποίο είναι αποδεκτό από όλους. Παρόλα αυτά, η εμπορική διαιτησία αγωνίζεται για να εδραιωθεί στην Κύπρο και οι επιχειρηματίες δεν τη χρησιμοποιούν συχνά ως μέθοδο για να επιλύσουν τις διαφορές τους, παρά τα προφανή οφέλη. «Είναι μια διαδικασία με ευελιξία, εμπιστευτικότητα, φιλική προς τους επιχειρηματίες και διεθνώς αναγνωρισμένη. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα της εμπορικής διαιτησίας», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα