Υπ. Υγείας: Ψάχνει συμμάχους για ΓεΣΥ

Σε δύο βδομάδες «κλειδώνουν» τα δύο νομοσχέδια για το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) και την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής ολοκλήρωσε το δημόσιο διάλογο με τους εμπλεκομένους για τα δύο νομοσχέδια και τώρα το υπουργείο Υγείας εργάζεται πυρετωδώς προς την ολοκλήρωση των νομοσχεδίων.  Επόμενο βήμα, είναι να σταλούν στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση και αμέσως στη Βουλή για συζήτηση και ψήφισή τους σε νόμο. 

Τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά, καθώς τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να σταλούν στη Βουλή για να αρχίσει η συζήτησή τους και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να πάρουν το πράσινο φως, όπως καθορίζουν οι πρόνοιες του μνημονίου. 

Το στοίχημα του υπουργείου Υγείας είναι να καταφέρει να συγκεράσει τις διιστάμενες απόψεις των εμπλεκομένων και να κατευνάσει τις ανησυχίες τους, ενσωματώνοντας στο νομοσχέδιο νέες πρόνοιες, προκειμένου να κερδίσει συμμάχους στη Βουλή ή καλύτερα να αποφύγει συγκρούσεις.

Οι ανησυχίες των εμπλεκομένων πηγάζουν από διάφορες πτυχές των δύο νομοσχεδίων. Η ΠΑΣΥΔΥ ανησυχεί για τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού, εφόσον αλλάζει το status quo των νοσοκομείων, ενώ άλλοι φορείς ανησυχούν για τη στήριξη (τη χαρακτηρίζουν ως υπερβολική) στα δημόσια νοσηλευτήρια. Εκ των σημείων που ανησυχούν τους διαφόρους φορείς συμπεριλαμβάνονται και ο θεσμός του γενικού γιατρού αλλά  και οι παιδίατροι που εκφράζουν αμφιβολίες καθώς βρίσκονται πρώτοι στη  λίστα της σταδιακής εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Το υπουργείο Υγείας έχει να αντιμετωπίσει πολλά μέτωπα. Οι αντιδράσεις θα είναι αναμενόμενες καθώς πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή στα ιατρικά δρώμενα του τόπου. Ο κ. Πατσαλής ψάχνει τις συγκλίσεις, να ενσωματώσει στα νομοσχέδια όσα περισσότερα θέλω μπορεί, για να υπάρξουν λιγότερες αντιδράσεις στη Βουλή.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην υλοποίηση του ΓεΣΥ. Αναγνωρίζει ότι όσο μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την εφαρμογή του ΓεΣΥ πληθαίνουν οι αντιδράσεις. Ο καθένας πιέζει ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντά της ομάδας που εκπροσωπεί και να επωφεληθεί το μέγιστο από την εισαγωγή του νέου συστήματος. 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή