Προϋπολογισμός και εφάπαξ στο Υπουργικό

Την πρώτη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 θα έχει την Τρίτη προ ημερησίας διατάξεως το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα αναλύσει στο Υπουργικό τον προϋπολογισμό για το 2015, μαζί με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο για τα έτη 2015, 2016 και 2017.

Με βάση το πέμπτο αναθεωρημένο μνημόνιο, βάσει των επικαιροποιημένων εκτιμήσεων του μνημονίου, οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να πετύχουν το 2015 πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (εξαιρουμένου του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους) της τάξης των €258 εκατομμυρίων ή 1,6% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό έλλειμμα 5,2%. Στον στόχο αυτό δεν περιλαμβάνονται τα αναμενόμενα μερίσματα ύψους €100 εκ. ετησίως από την Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τους στόχους του μνημονίου, το 2016 οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να επιτύχουν πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ύψους €201 εκ. ή 1,2% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα 2,2%, κατεβάζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% της Ευρωζώνης.

Με βάση το μνημόνιο, το δεύτερο τρίμηνο του 2016 οι κυπριακές αρχές θα παρουσιάσουν στην Τρόικα ένα προκαταρκτικό κατάλογο μέτρων προκειμένου να πετύχουν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,5% το 2017, το οποίο να αυξάνεται στο 4% το 2018. Τα μέτρα που θα απαιτηθούν θα πρέπει να περιληφθούν τον προϋπολογισμό του 2017.

Συζήτηση για εφάπαξ

Παράλληλα, όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ, θα γίνει και μια συζήτηση γύρω από τους προβληματισμούς για το θέμα του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και ότι εάν τον εξουσιοδοτήσει το Υπουργικό Συμβούλιο θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις με τις συντεχνίες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο