Απεργία την Παρασκευή αποφάσισε το ΓΣ της ΠΑΣΥΔΥ

Οριστικά σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των σκέψεων για φορολόγηση του εφάπαξ και μονιμοποίηση των περικοπών, κατέρχονται την ερχόμενη Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα, καθώς το Γενικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΔΥ επικύρωσε την σχετική απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της συντεχνίας.

Την απόφαση της έκτακτης συνεδρίας του Γενικού Συμβουλίου ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση ξεκαθάρισε πως η συντεχνία δεν θα προσέλθει σε διάλογο με την Κυβέρνηση επί αυτού του θέματος.

«Για ένα δικαίωμα απόλυτα ξεκαθαρισμένο πας σε διάλογο; Ποιο νόημα έχει ο διάλογος για να δεχθούμε μερική μείωση; Είναι ένα δικαίωμα που έχει ο δημόσιος υπάλληλος, το οποίο είναι κατοχυρωμένο και συνταγματικά και νομολογιακά», είπε.

Ερωτηθείς αν αποφασίστηκε ότι η συντεχνία δεν θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για αυτά τα θέματα, ο κ. Χατζηπέτρου επανέλαβε πως «δεν έχει νόημα ο διάλογος». «Εδώ είναι ένα ξεκάθαρο δικαίωμα που έχει ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος και δεν μπορεί το κράτος να μην συμπεριφέρεται έντιμα», συμπλήρωσε.

Ο ηγέτης της ΠΑΣΥΔΥ εξήγησε πως όταν γίνεται μια σύμβαση εργασίας ένας νέος δημόσιος υπάλληλος αποδέχεται διορισμό διότι έλαβε υπόψη κάποια κίνητρα που του παραχώρησε η δημόσια διοίκηση και με βάση αυτά τα κίνητρα αποδέχθηκε διορισμό.«Δεν μπορεί εκ των υστέρων να διαφοροποιούνται αυτά τα κίνητρα», σημείωσε.

Ερωτηθείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της συντεχνίας αν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει στην αυριανή του συνεδρία τη φορολόγηση του εφάπαξ, ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε πως η απεργία της Παρασκευής είναι προειδοποιητική, προσθέτοντας ότι «θα συνέλθουν τα σώματα για να αποφασίσουν περαιτέρω μέτρα».

«Εμείς θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας», είπε απαντώντας σε ερώτηση και συνέχισε: «Εμείς λέμε ό,τι αφαιρέθηκε από τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων έγινε με αντισυνταγματικούς νόμους και περιοριστήκαμε στην καταχώρηση προσφυγών ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αναμένουμε δικαίωση και δεν έχουμε αμφιβολία για το δίκαιο των θέσεών μας». Επανέλαβε ακόμη ότι μπορεί να διαφοροποιείται το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου μετά την πρόσληψή του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι «παραπλανητικά και με αποπροσανατολισμό προσπάθησαν να μεταφέρουν το πρόβλημα της οικονομίας στους εργαζόμενους και ποιος από τους εργαζόμενους είχε τη μεγαλύτερη ευθύνη ή έπρεπε να πληρώσει το μεγαλύτερο μερίδιο, τη στιγμή που αποδείχθηκε -και ουδείς πρέπει να έχει αμφιβολία- ότι η κρίση προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα».

«Είναι λυπηρό που ο ίδιος ο Υπουργός (Οικονομικών) με κάθε ευκαιρία κάνει αναφορά στο μισθολόγιο ότι αν δεν αφαιρέσουμε δικαιώματα από τους εργαζόμενους θα ξαναπάμε σε κρίση. Δεν πήγαμε στην κρίση λόγω των δημοσίων υπαλλήλων, σε κρίση πήγαμε λόγω του τραπεζικού τομέα και ασφαλώς κάποιοι πρέπει να πληρώσουν για το έγκλημα που έκαναν σε βάρος του κυπριακού λαού που οδήγησε χιλιάδες συμπατριώτες στην ανεργία και στην φτωχοποίηση», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δείτε επίσης: Στο τραπέζι η φορολόγηση του εφάπαξ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)