Λακκοτρύπης: Ανάγκη αλλαγών στις κυπριακές επιχειρήσεις

Η ανάγκη αναδιάρθρωσης του οικονομικού μοντέλου της χώρας, σε συνδυασμό με τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, "επιβάλλουν όπως οι κυπριακές επιχειρήσεις δώσουν το δικό τους αγώνα για να εκσυγχρονιστούν, να επιβιώσουν και να καταστούν ανταγωνιστικές", επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι "η έλλειψη ρευστότητας, η μειωμένη ζήτηση και οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αποτελούν μερικούς από τους ανασταλτικούς παράγοντες στην καθολική προσπάθεια για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό".

Σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Πάφου, ο κ. Λακκοτρύπης διαβεβαίωσε ότι "η Κυβέρνηση, σε συνεργασία πάντα με τον εμποροβιομηχανικό μας κόσμο, καταβάλλει προσπάθειες, προς όλες τις κατευθύνσεις, για άμβλυνση των δυσχερειών που έχουν δημιουργηθεί".

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του νέου, αναβαθμισμένου, γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως του εντοπισμού αποθεμάτων υδρογονανθράκων, και σημείωσε ότι "εργαζόμαστε εντατικά για να εμβαθύνουμε ακόμα περαιτέρω τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρούμε διαχρονικά με τις γειτονικές μας χώρες, ενώ αυτή τη στιγμή κύρια προτεραιότητά μας είναι η έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ENI/KOGAS νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό".

 "Ταυτόχρονα, όμως, και ενώ είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα και όλες τις εναλλακτικές επιλογές, προωθούμε, ως οφείλουμε, και τις διάφορες μεσοπρόθεσμες προοπτικές που δημιουργούνται στη χώρα μας για επενδύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα της βιομηχανίας υδρογονανθράκων", είπε.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης της αξιοποίησης των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, προσθέτοντας ότι ήδη έχει τροχοδρομηθεί η ετοιμασία μιας νέας Αναπτυξιακής Στρατηγικής, που σκοπό έχει να καταστεί το κράτος φιλικότερο προς την επιχειρηματικότητα και που θα περιλαμβάνει έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό και την υιοθέτηση βέλτιστων διεθνών πρακτικών και ουσιωδών μεταρρυθμίσεων, με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών και την απλοποίηση του υφιστάμενου κανονιστικού και νομοθετικού πλαισίου που διέπουν τη σύσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στην πολιτική και τα μέτρα της Κυβέρνησης για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω διαφόρων σχεδίων και προγραμμάτων, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται και οι προσπάθειες διεθνοποίησης των επιχειρήσεων.

Όσον αφορά την Πάφο, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της πόλης και το τουριστικό της προϊόν, και σημείωσε τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για προώθηση της ανάπτυξης, ιδιαίτερα στο θέμα της μαρίνας της Πάφου.

Ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε και το σημαντικό ρόλο των φορέων και εκπροσώπων του εμποροβιομηχανικού κόσμου, και συνεχάρη τα μέλη του ΕΒΕ Πάφου για το έργο που επιτελούν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα