COSME: Εγγυήσεις για δάνεια ύψους 25 δισ. σε ΜμΕ

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ευρώπη θα έχουν σύντομα πρόσβαση σε έως και 25 δισ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, μέσω των εγγυήσεων του κοινοτικού προγράμματος COSME, κατόπιν της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ).  Το πρόγραμμα COSME θα λειτουργήσει ως μέσο χρηματοδότησης των εγγυήσεων για τράπεζες, προκειμένου να τις βοηθήσουν να χορηγούν περισσότερα δάνεια και χρηματοδοτικές μισθώσεις σε ΜμΕ.

 Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, ο αντίκτυπος θα είναι ουσιαστικός, καθώς λόγω του αποτελέσματος μόχλευσης του προγράμματος COSME, για κάθε ευρώ που επενδύεται σε εγγυήσεις δανείων αντιστοιχούν 30 ευρώ χρηματοδότησης για ΜμΕ. Οι εγγυήσεις αυτές θα βοηθήσουν κατά κανόνα πολλές ΜμΕ που, σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να μην ήταν σε θέση να λάβουν χρηματοδότηση λόγω της έλλειψης επαρκών εξασφαλίσεων.

Αναμένεται ότι έως και 330.000 ΜΜΕ θα λάβουν δάνεια με τη στήριξη των εγγυήσεων του προγράμματος COSME, ενώ το συνολικό ποσό των δανείων υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 21 δισ. ευρώ. Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο πρόγραμμα COSME, το πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (ΠΑΚ), αναμένεται ότι το 90 % των δικαιούχων θα απασχολεί 10 ή λιγότερους εργαζομένους με μέσο εγγυημένο δάνειο ύψους περίπου 65.000 ευρώ. Ακριβώς αυτή η κατηγορία των ΜμΕ συναντά την παρούσα στιγμή τις περισσότερες δυσκολίες για να εξασφαλίσει ένα δάνειο.

Ένα μέρος του προϋπολογισμού του COSME θα επενδυθεί σε ταμεία τα οποία παρέχουν επιχειρηματικά κεφάλαια για την επέκταση και την ανάπτυξη των ΜμΕ, ιδίως εκείνων που δραστηριοποιούνται και σε διασυνοριακό επίπεδο. Οι διαχειριστές του ταμείου θα λειτουργούν σε εμπορική βάση, ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι επενδύσεις επικεντρώνονται στις ΜμΕ με το μεγαλύτερο δυναμικό ανάπτυξης. Αναμένεται ότι περίπου 500 επιχειρήσεις θα λάβουν ίδια κεφάλαια, ενώ ο συνολικός όγκος επενδύσεων θα φτάσει έως και τα 4 δισ. ευρώ και θα προσελκύσει περαιτέρω χρηματοδότηση από κοινές επενδύσεις με άλλες δημόσιες και ιδιωτικές πηγές.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας το ΕΤΕ θα προκηρύξει ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν επιλέξιμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες, οργανισμοί εγγύησης, ταμεία κ.λπ.). Μετά από ενδελεχή διαδικασία το ΕΤΕ θα επιλέξει ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που στη συνέχεια θα μπορούν να διοχετεύουν τη νέα διαθέσιμη χρηματοδότηση στις ευρωπαϊκές ΜμΕ σε όλους τους τομείς.

«Χάρη στο πρόγραμμα COSME, οι ευρωπαϊκές ΜμΕ θα διαθέτουν σύντομα πρόσβαση σε έως και 25 δισ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης με τη μορφή τόσο εγγυήσεων δανείων όσο και ιδίων κεφαλαίων», δήλωσε ο επίτροπος για τη βιομηχανία και τις ΜΜΕ, Φερντινάντο Νέλι Φερότσι, προσθέτοντας ότι η δράση αυτή αποτελεί σημαντικό μέρος της προσπάθειας να αρθούν οι γνωστές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ κατά την αναζήτηση πιστώσεων. Η υπογραφή της συμφωνίας σήμερα αντανακλά τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει στην επιτυχία των ΜΜΕ στην ΕΕ, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ΕΕ και αντιπροσωπεύουν το 85 % όλων των νέων θέσεων εργασίας, κατέληξε ο Ιταλός επίτροπος.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΕΤΕ Πιέρ Λουίτζι Ζιλεμπέρτ υπογράμμισε ότι μέσω του προγράμματος COSME το ΕΤΕ θα μπορέσει να στηρίξει ακόμη περισσότερες ΜΜΕ στην Ευρώπη τα επόμενα 7 έτη. «Με βάση τις επιτυχίες του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, προδρόμου του προγράμματος COSME, το οποίο επέτρεψε τη χορήγηση κονδυλίων ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ στις ΜμΕ και συνέβαλε στην υποστήριξη 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας και πλέον, στόχος μας είναι να βελτιώσουμε περαιτέρω την πρόσβαση των ΜΜΕ σε κεφάλαια και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη», κατέληξε.

Το πρόγραμμα COSME για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργεί από το 2014 έως το 2020 με προγραμματισμένο προϋπολογισμό ύψους 2,3 δισ. ευρώ και αποτέλεσμα μόχλευσης που μπορεί να παράσχει έως και 25 δισ. ευρώ. Το COSME στηρίζει τις ΜμΕ στους ακόλουθους τομείς: καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, πρόσβαση στις αγορές και προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα