Δεν οριστικοποιήθηκε το νομοσχέδιο για ακίνητα

Το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται να βρίσκεται ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας για νομοτεχνική επεξεργασία το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, με στόχο να κατατεθεί αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τη ίδια ώρα συνεχίζονται οι προβληματισμοί για την τελική τιμή πώλησης των υπό εκποίηση ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, για το νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί, γίνονται διάφορες συνεννοήσεις στη γραμμή του κοινού εδάφους που διαμορφώθηκε από τις χθεσινές συζητήσεις μεταξύ Τρόικας και Υπουργείου Οικονομικών, ύστερα και από τη σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ωστόσο δεν έχουν υπάρξει ακόμα τελικές αποφάσεις, για ένα νομοσχέδιο το οποίο πρέπει να οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο 24ωρο.

Όπως εκτιμούν έγκυρες πηγές, τα πάντα είναι ακόμα ρευστά σε ζητήματα που συζητήθηκαν αλλά δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα τελικώς και γίνεται προσπάθεια για βελτιώσεις.

Βασικό αγκάθι φαίνεται να είναι η αξία στην οποία θα μπορεί να πωλείται ένα ακίνητο υπό εκποίηση, ώστε να αποφευχθεί η πώλησή του σε εξευτελιστική τιμή. Στόχος η διατήρηση της  επιφυλαχθείσας τιμής, δηλαδή του ελάχιστου ποσού το οποίο μπορεί να γίνει αποδεκτό ως πρώτη προσφορά για κάθε ακίνητο, σε σχετικά υψηλά επίπεδα και μετά την αποτυχία του δημόσιου πλειστηριασμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο, από τη στιγμή που αποτυγχάνει ο δημόσιος πλειστηριασμός, το πιστωτικό ίδρυμα θα δικαιούται για τρεις μήνες να καταφύγει στην ανοικτή αγορά με σημαντικά μειωμένη την αξία του ακινήτου προς πώληση. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μην προστατεύει από καταχρήσεις, σε περίπτωση που άνθρωποι των πιστωτικών ιδρυμάτων συνεννοούνται με ανθρώπους που κάνουν τις προσφορές στους δημόσιους πλειστηριασμούς, είτε στην ανοικτή αγορά, ώστε να αγοράζουν το ακίνητο σε εξευτελιστική τιμή.

Επίσης σε περίπτωση που ένα ακίνητο πωληθεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή απ` ότι ήταν η αρχική αξία του, ενδεχομένως ο οφειλέτης να μην μπορεί να εξοφλήσει το ποσό του δανείου και να χάσει από τη μία την περιουσία του και από την άλλη να συνεχίσει να οφείλει ένα σημαντικό ποσό.  Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε επίσης σε σημαντική πτώση στις τιμές των ακινήτων.

Όπως αναφέρεται, η κυπριακή πλευρά προσπαθεί να θέσει κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, τις οποίες ωστόσο δεν φαίνεται να δέχονται οι Τροϊκανοί.

Υπάρχει επίσης προβληματισμός για το κατά πόσο θα ισχύσουν οι ίδιες πρόνοιες για το θέμα της πρώτης κατοικίας από το 2015.

Με βάση την τέταρτη επικαιροποίηση του μνημονίου, οι εκποιήσεις θα αφορούν ενυπόθηκα ακίνητα, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία η οποία προστατεύεται μέχρι την έγκριση του νέου πλαισίου για την αφερεγγυότητα φυσικών και νομικών προσώπων το Δεκέμβριο.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)