Λιμάνι Λεμεσού: Άνοιξε ο δρόμος ιδιωτικοποίησης

Σε short list τεσσάρων συμβουλευτικών οίκων και κοινοπραξιών έχει καταλήξει το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων το οποίο χειρίζεται το θέμα αποκρατικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών έχει προκηρύξει διαγωνισμό για εξασφάλιση συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με το θέμα αποκρατικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού, το οποίο θα παραχωρηθεί για συγκεκριμένη χρονική περίοδο προς την εταιρεία ή την κοινοπραξία έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Η εν λόγω διαδικασία τοποθετείται χρονικά το 2015, αφού προηγουμένως το Υπουργείο Συγκοινωνιών καταλήξει σε συγκεκριμένη στρατηγική που θα ακολουθήσει για την μνημονιακή υποχρέωση, αποξένωσης του λιμανιού Λεμεσού με τη μέθοδο του ΒΟΤ.

Ήδη η Υπηρεσία Προσφορών του Υπ. Συγκοινωνιών εξετάζει τις προσφορές των τεσσάρων οίκων που επιλέγηκαν για την παροχή υπηρεσιών αναφορικά με την αποκρατικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού και εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να παρθεί η τελική απόφαση επιλογής. Στη συνέχεια το Υπ. Συγκοινωνιών θα εξαγγείλει και νέο διαγωνισμό για επιλογή εξειδικευμένου οίκου επί θεμάτων ιδιωτικοποιήσεων και λιμανιών, οίκος ο οποίος θα συμβάλει στη χάραξη στρατηγικής για το εν λόγω ζήτημα.

Οι τέσσερεις υποψήφιοι
για την προσφορά

Όπως αναφέρεται πιο πάνω τέσσερεις εταιρείες ή κοινοπραξίες έχουν επιλεγεί από το Υπ. Συγκοινωνιών και συγκαταλέγονται στο short list το οποίο εξετάζει η Υπηρεσία Προσφορών του Υπουργείου. Οι τέσσερεις υποψήφιοι για την προσφορά των 100 χιλιάδων ευρώ είναι:
1. KPMG
2. Deloitte
3. Κοινοπραξία Indecon Consulting Gmbh και Squire Sanders
4. Solutions Hadjipavlou Sophianos και Cambanis S.A., Ove Arup Partners International Limited.

Σημειώνεται πως με έναν από τους άνωθεν προσφοροδότες το Υπουργείο θα καταλήξει σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τη χρονική διάρκεια αξιοποίησης του λιμανιού Λεμεσού, τη μέθοδο προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού, αλλά και τα οικονομικά μέρη της υπό σχεδιασμό συμφωνίας με τον όμιλο ή την κοινοπραξία που θα κερδίσει τον μεγάλο διαγωνισμό.

Ο οίκος που θα επιλεγεί στην πορεία θα δώσει την τεχνογνωσία, τις εμπειρίες και τις απόψεις του αναφορικά με πιο ειδικά θέματα που άπτονται λεπτομερών παραμέτρων της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως εντός του 2015 θα ολοκληρωθεί ολόκληρη η διαδικασία αποκρατικοποίησης του λιμανιού, κάτι που συνεπάγεται πλήρη αποξένωση της λειτουργίας λιμανιών και αεροδρομίων από την Κύπρο. Αυτή τη στιγμή τα δύο αεροδρόμια λειτουργούν από την κοινοπραξία Hermes Airports, ενώ το λιμάνι Λάρνακας βρίσκεται ακόμη υπό την εποπτεία και λειτουργία της Αρχής Λιμένων, ωστόσο, η κοινοπραξία Zenon που κέρδισε σχετικό διαγωνισμό επεξεργάζεται τις επιλογές που έχει ενώπιόν της, προκειμένου να προχωρήσει στη μεγάλη επένδυση της διπλής ανάπλασης λιμανιού και μαρίνας στην πόλη.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα