Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο

Τον Ιούνιο το οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 0,6 μονάδες σε σύγκριση με το Μάιο 2014, που οφείλεται σε ενδυνάμωση της οικονομικής εμπιστοσύνης των καταναλωτών και σε οριακή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στις κατασκευές, αναφέρει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η άνοδος του κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές, σημειώνει, σχετίζεται με ευνοϊκότερες αξιολογήσεις για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο συμπεριλαμβανομένης και της ανεργίας, αλλά και με λιγότερο αρνητική στάση προς την αποταμίευση.

Το κλίμα στις κατασκευές σημείωσε οριακή βελτίωση λόγω λιγότερο απαισιόδοξων αξιολογήσεων για την οικοδομική δραστηριότητα και τα υπό εξέλιξη έργα τους τελευταίους τρεις μήνες· ωστόσο παραμένει δυσμενέστερο από το κλίμα που επικρατεί στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.

Οπως αναφέρεται, το επιχειρηματικό κλίμα στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο κατέγραψε ελαφρά κάμψη τον Ιούνιο λόγω οριακής επιδείνωσης πτυχών που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και τις προσδοκίες τους για το επόμενο τρίμηνο. Στη μεταποίηση η μικρή πτώση του κλίματος προήλθε από δυσμενέστερες αξιολογήσεις σχετικά με τις παραγγελίες και τα αποθέματα των επιχειρήσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας Ιουνίου υποδηλώνουν ότι θετικές εγχώριες ή/και διεθνείς οικονομικές ειδήσεις τείνουν να επηρεάζουν περισσότερο την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και σε μικρότερο βαθμό το επιχειρηματικό κλίμα, ειδικά σε καίριους τομείς όπως οι υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, αναφέρεται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο