ΔΝΤ: Η Λαϊκή χαρακτηριστικό παράδειγμα bail-in

Επιτάχυνση των προσπαθειών για την θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων διαχείρισης των προβλημάτων των πολύ μεγάλων τραπεζών ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα και η οποία εμπεριέχει αναφορές και στην Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου. Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως αν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με διεθνείς δραστηριότητες κατέρρεε αύριο, δεν θα ήταν δυνατόν ακόμη και σήμερα τα προβλήματα από την κατάρρευση αυτή να επιλυθούν με μεθοδευμένο τρόπο.

Συγκεκριμένα, οι συντάκτες της έκθεσης (Cross-Border Bank Resolution: Recent Developments) του ΔΝΤ αναφέρονται στην ανάγκη οι χαράσσοντες την οικονομική πολιτική παγκοσμίως να ολοκληρώσουν και να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση των λεγομένων «παγκόσμιων τραπεζών», δηλαδή πιστωτικών ιδρυμάτων η κατάρρευση των οποίων δημιουργεί συστημικά προβλήματα. Όπως αναφέρεται, σε πολλές περιπτώσεις το ενεργητικό αυτών των διασυνοριακών τραπεζικών ομίλων είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας προέλευσης τους ΑΕΠ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα πιστωτικά ιδρύματα αναλαμβάνουν μεγάλο πιστωτικό κίνδυνο σε αγορές εκτός της χώρας προέλευσης.Το ΔΝΤ αναφέρει ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί διεθνώς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, το πλαίσιο και οι μηχανισμοί που απαιτούνται δεν είναι ακόμα έτοιμα. Όπως τονίζεται, αν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με δραστηριότητες σε άλλες χώρες κατέρρεε αύριο, δεν θα ήταν δυνατόν τα προβλήματα να επιλυθούν με μεθοδευμένο τρόπο.

Οι αναφορές για τη Λαϊκή Τράπεζα

Η έκθεση του ΔΝΤ κάνει μεταξύ άλλων αναφορά στην Λαϊκή Τράπεζα, την οποία παρουσιάζει ως περίπτωση τράπεζας η διάσωση της οποίας απαίτησε οι ανασφάλιστοι καταθέτες της και οι πιστωτές της να αναλάβουν μέρος του κόστους διάσωσης. Το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως η Λαϊκή Τράπεζα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο με συνολικό ενεργητικό 43 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010, ήτοι περίπου 250% του κυπριακού ΑΕΠ. Όπως αναφέρει, η τράπεζα είχε μεγάλη έκθεση σε δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και δέχθηκε καίριο πλήγμα κατά την ελληνική κρίση χρέους και ειδικά όταν αναγκάστηκε σε απώλειες 2,3 δισ. ευρώ, λόγω του κουρέματος των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που είχε στην κατοχή της. Τέλος, το Ταμείο παρουσιάζει τα γεγονότα που ακολούθησαν του 2012 και συγκεκριμένα την αρχική κρατικοποίηση της Λαϊκής και εν συνεχεία την διάσπαση της με την εκχώρηση του υγιούς τμήματος στην Τράπεζα Κύπρου, κάτι που έγινε αφού πρώτα «κουρεύτηκαν» οι ανασφάλιστοι καταθέσεις και οι μη εξασφαλισμένες απαιτήσεις

Πάντως, η έκθεση εστιάζει στα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στην τραπεζική ένωση της ευρωζώνης και τα οποία θα συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση των κίνδυνων. Σύμφωνα με την έκθεση προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε τρεις βασικούς τομείς:

-Στην ανάληψη μέρους του κόστους διάσωσης από τους μετόχους και ομολογιούχους της τράπεζας που αντιμετωπίζει προβλήματα (bail-in). Σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να διασφαλίζεται πως το bail-in δεν είναι μόνο νομικά εφικτό, αλλά και αξιόπιστο ως πολιτική επιλογή.

-Η ιεραρχία των πιστωτών στο bail-in. Η κάθε χώρα έχει διαφορετικούς κανόνες που καθορίζουν τη σειρά με την οποία οι επενδυτές αναλαμβάνουν τη ζημία, όταν μια τράπεζα καταρρεύσει. Στη βάση αυτή το ΔΝΤ σημειώνει πως οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στην ιεράρχηση των πιστωτών μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην περίπτωση μιας διασυνοριακής χρεοκοπίας τράπεζας, δεδομένου ότι οι ζημίες για συγκεκριμένες ομάδες επενδυτών θα είναι διαφορετικές ανάλογα με το αν εφαρμόζεται η εθνική νομοθεσία  ή η νομοθεσία της χώρας υποδοχής.

-Στη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων για τη διάσωση των τραπεζών. Δεδομένου ότι μετά την παγκόσμια κρίση υπάρχει περιορισμένη όρεξη για την χρησιμοποίηση δημόσιου χρήματος στις τραπεζικές διασώσεις το ΔΝΤ αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρξουν κανονιστικές μεταρρυθμίσεις που θα ελαχιστοποιήσουν τη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων στις περιπτώσεις αυτές και θα διασφαλίζουν πως όταν χρησιμοποιούνται χρήματα φορολογουμένων αυτά θα ανακτώνται.

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα