Πέφτει ξανά η απόδοση του κυπριακού ομολόγου

 Σε πτωτική πορεία επανήλθε την τελευταία εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς κυπριακού ομολόγου, αγγίζοντας σχεδόν το 5%, μετά τις ανοδικές τάσεις που παρουσίασε το κόστος δανεισμού της Κύπρου στα μέσα Μαΐου, λόγω των αναταραχών που παρατηρήθηκαν στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

Οι αναταραχές στις αγορές που παρατηρήθηκαν πριν από τις ευρωεκλογές, οδήγησαν σε αύξηση του κόστους δανεισμού ευρωπαϊκών κρατών και κυρίως αυτών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΚΥΠΕ, η απόδοση του κυπριακού 10ετούς ομολόγου, λήξης 2020, υποχώρησε στο 5,001%, στο κλείσιμο των συναλλαγών της Τετάρτης.

Στις 10 Απριλίου, το 10ετές κυπριακό ομόλογο είχε υποχωρήσει για πρώτη φορά κατά την τελευταία τουλάχιστον τριετία κάτω από το 5%, στο 4,98%. Στις 22 Μαΐου, το κόστος δανεισμού της Κύπρου ανήλθε μέχρι και το 5,212%.

Στη μείωση του κόστους δανεισμού της Κύπρου συνέβαλαν οι θετικές αξιολογήσεις από την Τρόικα και οι αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, που αποτελεί σημείο αναφοράς, βρισκόταν στο κλείσιμο της Τετάρτης στο 1,336% (από 1,421% στις 22 Μαΐου), της Ιρλανδίας στο 2,593% (από 2,771%) και της Ισπανίας στο 2,814% (από 3,009%).

Η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού ομολόγου βρισκόταν στο 6,163%, ενώ στις 22 Μαΐου, το 10ετές κόστος δανεισμού της Ελλάδας είχε ανέλθει στο 6,361%.

Η απόδοση του 10ετούς κυπριακού ομολόγου κατέγραψε ιστορικό υψηλό στις 14 Ιουνίου του 2012, αγγίζοντας το 14,6% για να αρχίσει να υποχωρεί στη συνέχεια, όταν η Κύπρος υπέβαλε αίτηση για οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το κόστος δανεισμού της Κύπρου εκτινάχθηκε εκ νέου το Μάρτιο του 2013, καθώς η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα