Επιχειρηματίες: Τρέξτε τις μεταρρυθμίσεις

Αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα που βγήκαν από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Της Γενικής Συνέλευσης  προηγήθηκε συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας κατά την οποία εξελέγη νέος Πρόεδρος της ΟΕΒ ο Χριστάκης Μιχαηλίδης.

Τη Γενική Συνέλευση χαιρέτισαν εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουρκοκυπρίων Επιχειρηματιών (ISAD) Μετίν Σιαντίο, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης ενώ ο αποχωρών Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φίλιος Ζαχαριάδης παρουσίασε την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία και ο επιχειρηματικός κόσμος κατά τη λήξασα θητεία του.

Ο κ. Ζαχαριάδης παρέδωσε τη σκυτάλη στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και επισημαίνοντας ότι στις κρίσιμες ώρες που διήλθε και διέρχεται η οικονομία του τόπου επιβεβαιώθηκε ότι ο λαός μας ξέρει να αντιστέκεται και ξέρει να κάνει θυσίες, δείχνει θέληση σε επίπεδο επιχειρήσεων και εργαζομένων και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία και πάλι θα ορθοποδήσει.

“Εάν καταφέραμε να κτίσουμε μια ευημερούσα κοινωνία μέσα από τις στάχτες και τον όλεθρο του πολέμου το 1974, τότε σίγουρα μπορούμε να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση την οποία σε μεγάλο βαθμό εμείς αφήσαμε να δημιουργηθεί. Είμαστε εργατικός, φιλότιμος και σκληροτράχηλος λαός και μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, φτάνει να τολμήσουμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να κάνουμε αυτά που πρέπει”, σημείωσε.

Αφού ανέφερε ότι για εξωγενείς και εσωγενείς λόγους, η χρονιά που πέρασε ήταν αδιαμφισβήτητα μια από τις χειρότερες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την καταστροφή που άφησε ο πόλεμος του 1974, είπε πως το 2013 υπήρξαν και θετικές εξελίξεις οι οποίες όμως έλαβαν δυσανάλογα μικρή δημοσιότητα και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία.

Περαιτέρω ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιταχυνθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, θέτοντας τις βάσεις που θα δίνουν ευκαιρίες και προοπτική σε όλους τους Κυπρίους και τις επόμενες γενιές.

Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι εντός του 2013 η Κυβέρνηση τόλμησε να άρει μια σημαντική στρέβλωση στη λειτουργία του λιανικού εμπορίου και να επεκτείνει τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, παρά τις υπερβολικές και αδικαιολόγητες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν. Πρόσθεσε ότι με μια τόσο απλή και ανέξοδη αλλαγή πολιτικής, επιτέλους μπήκαμε στον εικοστό πρώτο αιώνα και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Εργασίας εξέφρασε την ελπίδα ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί σε μόνιμη βάση.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε πως πρέπει επιτέλους οι πολιτικοί να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις τράπεζες και να ληφθούν μέτρα προς αποφυγή της όποιας διαπλοκής και άλλων ανεπιθύμητων φαινομένων, ενώ για την προστασία της κύριας κατοικίας, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως η Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τις εμπειρίες άλλων κρατών και να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χαριστούν δάνεια.
Ο κ. Ζαχαριάδης, απευθυνόμενος στον Υπουργό Εμπορίου, είπε πως δεν μπορεί να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους δεν προσκαλείται η ΟΕΒ στις αποστολές για προσέλκυση ξένων και κεφαλαίων και δήλωσε την προθυμία της Ομοσπονδίας να συνδράμει την προσπάθεια.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης είπε πως τα πρώτα μηνύματα που έχουμε από τους ξένους επενδυτές είναι ενθαρρυντικά και αναφέροντας ότι το ενδιαφέρον τους για την Κύπρο είναι δεδομένο, διαβεβαίωσε ότι το ΚΕΒΕ θα συνεχίσει την έντονη προσπάθεια εντός και εκτός Κύπρου, “με σκοπό να πετύχουμε τη γρήγορη ανάπτυξη της οικονομίας”.

Την ίδια ώρα ο κ. Πηλείδης απηύθυνε έκκληση στην Κυβέρνηση και στη Βουλή να προχωρήσουν στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, ώστε να υποβοηθήσουν τις προσπάθειες του επιχειρηματικού κόσμου. Έκανε επίσης, ειδική έκκληση προς το συνδικαλιστικό κίνημα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και συνεργασιακό πνεύμα στην υπερπροσπάθεια για εκσυγχρονισμό των δομών της οικονομίας μας.

Ο Πρόεδρος του ISAD διατύπωσε τη θέση ότι η παρούσα συγκυρία είναι κατάλληλη για την ανάληψη πολύ ισχυρών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού ώστε μέσα από την ειρήνη να δημιουργηθεί η σταθερότητα, να επέλθει ευημερία με περισσότερες θέσεις εργασίας σε μία βιώσιμη οικονομία.
Συνεχίζοντας κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους πολιτικούς ηγέτες για επίτευξη λύσης, και ανέφερε ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τους ηγέτες που διαπραγματεύονται να προσεγγίσουν τις θετικές πτυχές που θα έχει η επίτευξη λύσης και να αφήσουν στην άκρη τις αρνητικές πτυχές.
Καταλήγοντας επαίνεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/κ ηγέτη για την προσπάθεια που καταβάλλουν.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)