Ισχυρό μήνυμα Κομισιόν για πολιτογραφήσεις

"Περισσότερη προσοχή" από την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία, ζήτησε επισήμως η Κομισιόν σε σχέση με το πρόγραμμα παροχής "χρυσής βίζας" ή "χρυσού διαβατηρίου" σε επενδυτές, σε συνέχεια και της σχετικής γνωμάτευσης του Δικαστηρίου της ΕΕ, το οποίο ζητά "γνήσιο δεσμό με το Κράτος" που εφαρμόζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Παρουσιάζοντας την έκθεση, η Επίτροπος Γιούροβα δήλωσε ότι "δεν το βλέπουμε αυτό στα τρία προγράμματα" και τόνισε ότι "δεν έχουμε τη δυνατότητα να μην κάνουμε τίποτα".

Η Κομισιόν καλεί ως εκ τούτου στη δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας ειδικών, που θα εξετάζει σε τακτική βάση τα σχετικά προγράμματα μέχρι το τέλος του έτους.

Την πρώτη επισκόπηση των εθνικών προγραμμάτων απόδοσης υπηκοότητας σε επενδυτές, γνωστών και ως "χρυσή βίζα", ή "χρυσά διαβατήρια", παρουσίασαν στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος και η Επίτροπος Γιούροβα, μετά την υιοθέτησή της από το Κολέγιο των Επιτρόπων, σήμερα το πρωί.

Η Επίτροπος Γιούροβα εξήγησε ότι "με τα προγράμματα αυτά ανοίγουμε μια χρυσή πύλη προς την ΕΕ για τα άτομα που έχουν τα κεφάλαια". 

"Δεν μπορούμε να έχουμε αδύνατα σημεία, και έχουμε αδύνατα σημεία σε σχέση με τα προγράμματα που προσφέρουν η Μάλτα, η Κύπρος και η Βουλγαρία", είπε.

Τόνισε ότι "αφιέρωσα πολύ χρόνο για να καταλάβω τα προγράμματα της Κύπρου και της Μάλτας, αλλά οι αμφιβολίες μας παραμένουν".

Ζήτησε τα προγράμματα αυτά να τροποποιηθούν ώστε να γίνουν "υπεύθυνα ως προς την ΕΕ και όχι φιλικά για την ΕΕ".

"Αν δίδεται μια υπηκοότητα, τότε δίδεται η υπηκοότητα της ΕΕ, κάτι που η χώρα δεν κατέχει", τόνισε η Επίτροπος.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Αβραμόπουλος σημείωσε ότι  "όπως εξήγησε η Βέρα, αυτό που παρουσιάσαμε είναι η πρώτη προσπάθεια να καταγράψουμε τα προγράμματα και δήλωσε ότι "καλούμε όλα τα Κ-Μ να αναλάβουν τις ευθύνες τους", σημειώνοντας ότι "δεν είμαστε εδώ για να κατηγορήσουμε κανέναν".

Παράλληλα, ο κ. Αβρααμόπουλος επισήμανε πως «δεν έχουμε σκοπό να κατηγορήσουμε, στέλνουμε όμως ένα ισχυρό μήνυμα σε όλα τα Κράτη Μέλη που διαθέτουν αυτά τα σχήματα", υπογραμμίζοντας ότι «ακούσαμε με πολύ προσοχή τα όσα ελέχθησαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Επίτροπος εξήγησε ότι "η έρευνα αποτέλεσε τη βάση της έκθεσής μας και εξετάζει λεπτομερώς το νομοθετικό πλαίσιο που διαθέτουν τα εν λόγω Κ-Μ" και ανακοίνωσε πως "θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη συμμόρφωση" ως προς τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι "δεν απευθύναμε καμία κατηγορίας σε καμία χώρα".

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Κομισιόν για το ζήτημα, "στην ΕΕ, τρία κράτη μέλη (η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Μάλτα) εφαρμόζουν σήμερα καθεστώτα που χορηγούν στους επενδυτές την εθνικότητα αυτών των χωρών υπό συνθήκες λιγότερο αυστηρές από ό, τι τα συνήθη καθεστώτα πολιτογράφησης" και "σε αυτά τα τρία κράτη μέλη, δεν υπάρχει υποχρέωση φυσικής διαμονής του ατόμου ούτε απαίτηση άλλων γνήσιων δεσμών με τη χώρα προτού λάβει την ιθαγένεια", αναφέρει η Κομισιόν.

"Τα συστήματα αυτά αφορούν και την ΕΕ, δεδομένου ότι κάθε πρόσωπο που αποκτά την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους θα αποκτήσει ταυτόχρονα την ιθαγένεια της Ένωσης", αναφέρει η Κομισιόν . 

"Η απόφαση ενός κράτους μέλους να χορηγήσει την ιθαγένεια σε αντάλλαγμα για επενδύσεις, παρέχει αυτόματα δικαιώματα σε σχέση με άλλα κράτη μέλη, ιδίως την ελεύθερη κυκλοφορία και την πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και δικαίωμα ψήφου και εκλογής σε ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές, και στην πράξη, τα συστήματα αυτά συχνά διαφημίζονται ως μέσο απόκτησης της ιθαγένειας της Ένωσης, μαζί με όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια που συνδέονται με αυτήν", σημειώνει περαιτέρω.

Συνεπώς η έκθεση της Κομισιόν εντόπισε τους ακόλουθους "τομείς ανησυχίας":

Ασφάλεια- Οι έλεγχοι στους αιτούντες "δεν είναι επαρκώς ισχυροί και τα κεντρικά συστήματα πληροφοριών της ΕΕ, όπως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), δεν χρησιμοποιούνται συστηματικά όπως θα έπρεπε" ·

Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες - "Απαιτούνται ενισχυμένοι έλεγχοι (due diligence) για να μην καταστρατηγηθούν οι κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες".

Φοροδιαφυγή - "Η παρακολούθηση και η υποβολή εκθέσεων είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα δεν επωφελούνται από τα συστήματα αυτά για να επωφεληθούν από προνομιακούς φορολογικούς κανόνες".

Διαφάνεια και πληροφόρηση -  Στην έκθεση διαπιστώνεται "έλλειψη σαφών πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης των σχεδίων, μεταξύ άλλων όσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν παραληφθεί, χορηγηθεί ή απορριφθεί και την προέλευση των αιτούντων. Επιπλέον, τα κράτη μέλη δεν ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τους αιτούντες για τέτοια συστήματα, ούτε ενημερώνονται αμοιβαία για τους αιτούντες που έχουν απορριφθεί".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα