Μεταφέρουν εκτός Βρετανίας την εφοδιαστική τους αλυσίδα

Εκτός Μεγάλης Βρετανίας έχουν μεταφέρει μέρος ή το σύνολο των δραστηριοτήτων τους μια στις επτά ευρωπαϊκές εταιρείες με προμηθευτές από τη Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα του Chartered Institute of Procurement and Supply (Cips), η οποία επισημαίνει ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί μετά την υπερψήφιση του Brexit ενώ ενδέχεται να συνεχιστεί η αυξητική τους πορεία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, με την Βρετανία και την ΕΕ να καταλήγουν σε μεταβατική συμφωνία ώστε να διατηρηθούν αμετάβλητες οι εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2020, έρευνα του Cips στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2.000 διαχειριστές της εφοδιαστικής αλυσίδας, κατ έδειξε ότι οι εμπορικοί σύνδεσμοι έχουν ήδη διαταραχθεί.
 
Εκτός από την απόφαση των ευρωπαϊκών εταιρειών να μεταφέρουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα εκτός Βρετανίας, το ένα τρίτο των Βρετανών προμηθευτών προχώρησαν σε αύξηση των τιμών λόγω υποχώρησης της στερλίνας. Την ίδια ώρα, το 41% ​​σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές για να αντισταθμίσει τα θέματα που σχετίζονται με το Brexit, όπως οι διαφορετικοί κανονισμοί και το κόστος των συνόρων.
 
Διαβάστε ακόμα: Ν. Πηλείδου: Στόχος τα 10 μεγαλύτερα Νηολόγια του κόσμου

Παράλληλα, παρατηρείται ολοένα και περισσότερη πιο αρνητική στάση έναντι στους προμηθευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την έρευνα, με το 42% των εταιρειών της ΕΕ να ισχυρίζονται ότι δεν πιστεύουν ότι τα βρετανικά προϊόντα ξεχωρίζουν.

Ο John Glen, οικονομολόγος της Cips, δήλωσε: «Οι επιχειρήσεις έχουν άλλη επιλογή από του να μετακυλήσουν μέρος του αυξανόμενου κόστους στους καταναλωτές προκειμένου να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους και να παραμείνουν στην επιχείρηση».
 
Παρά τη συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο, «Το σκληρό Brexit είναι σήμερα το μοναδικό σενάριο για το οποίοι μπορούν να προετοιμάσουν επαρκώς οι εταιρείες λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης σαφήνειας γύρω από το μελλοντικό εμπορικό περιβάλλον».

Ο τομέας των ποτών και των τροφίμων δέχεται τις περισσότερες πιέσεις από την μετεγκατάσταση εταιρειών, καθώς οι βρετανοί παραγωγοί βασίζονται σε προϊόντα από την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο.

Έστω και εάν η Βρετανία υπογράψει συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με την ΕΕ που θα τεθεί σε ισχύ το 2021, παρόμοιες συμφωνίες, όπως η συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά, δεν θα απαλλάσσουν τα επεξεργασμένα βρετανικά τρόφιμα από ευρωπαϊκούς δασμούς.
 
Διαβάστε ακόμα: Marr: Ο νέος οικιστικός πύργος των 110 μέτρων

Σύμφωνα με τους FT, oι βιομηχανίες τροφίμων συμβάλλουν 50% περισσότερο στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και το 70% των εξαγωγών της πηγαίνουν στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ: FT

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών