Αγκαστινιώτης: Υπέρ του εκσυγχρονισμού, κατά του λαϊκισμού

Ύψιστη τιμή θεωρεί ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης της εκλογή του στην προεδρία του ΚΕΒΕ, μέσω της οποίας απώτερος σκοπός του είναι η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Μιλώντας στο ΙnBusinessNews μερικές ώρες μετά τη Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, δεσμεύεται να τιμήσει τα 90 χρόνια ιστορίας του Επιμελητηρίου αλλά και να φανεί αντάξιος των εξαίρετων προέδρων του, που προηγήθηκαν. «Θα εργαστώ σκληρά, με πάθος αλλά και συλλογικότητα για να επιτύχουμε τους σκοπούς και στόχους του ΚΕΒΕ», σημειώνει.

Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζει πως θα στηρίξει το ευ επιχειρείν, δηλαδή όσους επιχειρηματίες λειτουργούν εντός των πλαισίων του νόμου και των κανόνων ηθικής. «Το καλώς νοούμενο συμφέρον της κυπριακής οικονομίας και της χώρας γενικότερα, θα υπερτερεί πάντα όλων των κριτηρίων και συμφερόντων, ακόμα κι αν αυτά αφορούν μέλη και Συνδέσμους που υπάγονται στο Επιμελητήριο», τονίζει με νόημα ο νέος πρόεδρος του ΚΕΒΕ. Ταυτόχρονα, δίδοντας και ένα πιο πολιτικό στίγμα, τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και των διαρθρωτικών αλλαγών που θα οδηγήσουν σε καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. «Για να συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, η θέση μας θα είναι υπέρ όσων λειτουργούν μακριά από λαϊκισμούς», ξεκαθαρίζει ο κ. Αγκαστινιώτης. 
 
Διαβάστε ακόμα: Συνεχίζει στην προεδρία του ΣΕΜΟ ο Πέτρος Κρασσάς

Με την κυπριακή οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμούς πέραν του 3.5% του ΑΕΠ, ο νέος πρόεδρος του ΚΕΒΕ θεωρεί εξόχως σημαντικό όπως η ανάπτυξη που καταγράφεται, να στηρίζεται σε υγιείς βάσεις και να μην είναι ευκαιριακή. Προς επίτευξη αυτού του στόχου, καλεί το κράτος να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης της επιχειρηματικής κοινότητας και όχι απέναντί της. Σε μία περίοδο που οι βασικότεροι τομείς της κυπριακής οικονομίας, το εμπόριο, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και ο τουρισμός κινούνται σε θετικά πρόσημα, ο Χρ. Αγκαστινιώτης τονίζει πως στόχος όλων πρέπει να είναι ο συνεχής εκσυγχρονισμός της κυπριακής οικονομίας. Άλλωστε, σημειώνει, οι ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης είναι πολλές. «Τομείς όπως η Ενέργεια, η Παιδεία, η Υγείας και η Πληροφορική έχουν όλα τα εχέγγυα για να συμβάλουν στο εγγύς μέλλον στη μεγέθυνση του κυπριακού Ακαθάριστου Προϊόντος, όπως ακριβώς παρατηρείται και με τον τομέα της ναυτιλίας τα τελευταία χρόνια. «Για να γίνει κάτι τέτοιο κατορθωτό και ακόμα περισσότεροι ξένοι επενδυτές να εμπιστευθούν το νησί, θα πρέπει και το ίδιο το κράτος να δώσει αποδείξεις σ’ ότι αφορά τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και των κρατικών πόρων. Το κράτος, σημειώνει ο νυν πρόεδρος του CIPA, θα πρέπει να μεριμνά ώστε να λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός και να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες και όχι να αναλαμβάνει το ίδιο το ρόλο του επιχειρηματία. «Απώτερος στόχος του κράτους θα πρέπει να είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και ο εκσυγχρονισμός των νόμων, ώστε και το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων να αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα. 
 
Διαβάστε ακόμα: Στα €1,6 δις η αξία των κρατικών επενδύσεων

Πρώτα η οικονομία
Ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης τονίζει πως το ΚΕΒΕ δεν πρόκειται να τοποθετείται με μισόλογα. «Χωρίς υγιή οικονομία ούτε πατρίδα υπάρχει, ούτε κοινωνία, ούτε μέλλον μπορεί να υπάρξει. Συγκαταλεγόμαστε σ’ αυτούς, που κατά τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, βλέπουν την ιδιωτική επιχειρηματικότητα ως ένα υγιές άλογο που σέρνει το καμιόνι της οικονομίας. Θα αντισταθούμε σε όσους βλέπουν την επιχειρηματικότητα ως ένα άγριο λιοντάρι και θέλουν να το πυροβολήσουν στο κεφάλι ή σε όσους τη βλέπουν ως μία αγελάδα την οποία μπορούν να αρμέγουν μέχρι εξαντλήσεως και θανάτου». 

Δειτε Επισης

Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα