Στα €1,6 δις η αξία των κρατικών επενδύσεων

Στις 190.291 ανέρχεται ο αριθμός των συνήθεις μετοχών που έχει στην κατοχή του το Κράτος και για την απόκτηση των οποίων έχει καταβάλει άμεσα ή έμμεσα το συνολικό ποσό των €3,49 δισ., ενώ η λογιστική τους αξία στα τέλη του 2016, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, ανέρχεται στα €1,64 δις.

Συγκεκριμένα, το Κράτος κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (€35.318.816), Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (€300.000), Κυπριακό Σταθεροποιητικό Ταμείο Επενδύσεων (χωρίς κεφάλαιο), Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (€239.400), Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, Eurocypria Airlines (με τιμή κτήσης τα €57.937.974, αλλά μηδενική λογιστική αξία). 
 
Διαβάστε ακόμα: Αγκαστινιώτης: Υπέρ του εκσυγχρονισμού, κατά του λαϊκισμού

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία Eurocypria Airlines Ltd βρίσκεται υπό εκκαθάριση από το έτος 2010. Κατά το 2013 διαγράφηκε ολόκληρη η λογιστική αξία της επένδυσης αφού οι υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα περιουσιακά της στοιχεία και άρα δεν αναμένεται να ανακτηθεί οποιοδήποτε μέρος της επένδυσης. Σε ό,τι αφορά το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου αυτό αποτελείται από 1 εκατ. μετοχές ονομαστικής αξίας €1έκαστη και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 το Κράτος δεν είχε καταβάλει το αντίτιμο (€1εκατ.) που αναλογεί στο μερίδιο του.

Την ίδια ώρα, το Κράτος είναι κάτοχος του 82,66% του μετοχικού κεφαλαίου της Κυπριακής Εταιρείας Αναπτύξεως Ακινήτων με τιμή κτήσης και λογιστική αξία €594.593, του 51,07% των Δασικών Βιομηχανιών Κύπρου Δημόσια (€697.109) και το 0,10% του μετοχικού κεφαλαίου της CPI Holdings Public (€4.272). 
 
Διαβάστε ακόμα: Συνεχίζει στην προεδρία του ΣΕΜΟ ο Πέτρος Κρασσάς

Παράλληλα, είναι κάτοχος μετοχών της Τράπεζας Κύπρου λογιστικής αξίας €3.053, ενώ κατέχει το 0,32% της Ελληνικής Τράπεζας. Στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα συμμετέχει με 77,35% με λογιστική αξία €1,5 δισ. Η επένδυση στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα προέκυψε από το Ομόλογο το οποίο μεταβιβάστηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία ως μέρος της χρηματοδότησης που έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης του συνεργατικού πιστωτικού τομέα. Στη υπό εκκαθάριση Λαϊκή Τράπεζα, το Κράτος κατέχει το 81,5% του μετοχικού κεφαλαίου με τιμή κτήσης τα €1,79 δισ. αλλά με μηδενική λογιστική αξία, καθώς οι υποχρεώσεις που παρέμειναν στη Cyprus Popular Bank Public Co Ltd ξεπερνούν τα περιουσιακά της στοιχεία και άρα δεν αναμένεται να ανακτηθεί οποιοδήποτε  μέρος της επένδυσης του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Μέτοχος είναι και στις υπό εκκαθάριση Κυπριακές Αερογραμμές με ποσοστό 93,67% και λογιστική αξία τα €100,91 εκατ. Στην Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών Δημόσια Εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 11,09% και λογιστική αξία τα €487.987.

Δειτε Επισης

Μαρία Παναγιώτου: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Σωτήρης Μαρκίδης: Από τις 27 Μαΐου η Δήλωση για ΦΠΑ 5% για αγορά κατοικίας μόνο μέσω Tax For AlI
Ν. Χριστοδουλίδης για Eurobasket: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του Υπ. Μεταφορών για τα έργα στο «Σπύρος Κυπριανού»
Εβδομαδιαία άνοδος 5,04% στο ΧΑΚ
Πάνω από €1,6 εκατ. οι διαγραφές από την Τεχνική Επιτροπή Διαγραφής
Ανησυχεί για αδήλωτη εργασία, αισιοδοξεί για συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία και ΑΤΑ ο Παναγιώτου
Οι τιμές της ενέργειας ώθησαν προς τα πάνω τον πληθωρισμό-Αυξήθηκε στο 2,1%
Παρουσίαση Σχεδίου Ενίσχυσης της νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στη Λάρνακα
Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης