Κάνει «κράτηση» για αυξημένα έσοδα το 2023 ο τουρισμός

Σε ισχυρή τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται ο παγκόσμιος τουρισμός και η Κύπρος ήδη καταγράφει στοιχεία που θυμίζουν εποχές προ πανδημίας. Ξενοδοχεία, κρουαζιέρες και καταλύματα προβλέπεται να ενισχυθούν κατά το 2023, με τις ανά χώρα οικονομίες να ενισχύονται, ιδίως όσες βασίζονται στον τουρισμό.

Την τάση για επιστροφή του τουρισμού σε επίπεδα του 2019 επιβεβαιώνουν, τόσο τα στοιχεία που διαθέτει η πλατφόρμα Statista σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και τα επίσημα στοιχεία των κυπριακών αρμόδιων για την βιομηχανία στη χώρα μας φορέων και υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα, την βελτιωμένη εικόνα που εκπέμπει πλέον η Κύπρος σε σχέση με την τουριστική της βιομηχανία και τις προοπτικές της, αντανακλούν τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, για το πρώτο εξάμηνο του 2022. 

 

Διαβάστε ακόμα: 

Φουλάρουν με υβριδικά αυτοκίνητα οι δρόμοι-Οι μάρκες που κυριαρχούν

Maritime Ventures: Στο Limassol Boat Show 2022 για νέες γνωριμίες

 

Η λειτουργία περισσότερων ξενοδοχειακών μονάδων, η ενισχυμένη πληρότητα και το αυξημένο τουριστικό ρεύμα συνέβαλαν στη βελτίωση των οικονομικών τους δεδομένων, με το πρώτο εξάμηνο να κλείνει για τα ξενοδοχεία με αυξημένους τζίρους, μειωμένες ζημιές και αισιοδοξία, παρά τους κλυδωνισμούς από την απώλεια της ρωσικής αγοράς.

Διαβάστε εδώ: Χαμόγελα σε ξενοδοχεία και τουρισμό: Οι τζίροι και η μείωση ζημιών

Με τα έσοδα τον φετινό Απρίλιο να «ακουμπούν» τα έσοδα του αντίστοιχου μήνα του 2019, στην Κύπρο έχουμε ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 καλύψει το 80.11% των εσόδων της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2019, δηλαδή 835,7 εκατ. ευρώ.

Οι αφίξεις τουριστών επίσης δείχνουν πως οι ανοδικές τάσεις του εξωτερικού, καταγράφονται και στην Κύπρο. Μέχρι και τον Αύγουστο φέτος, οι αφίξεις κυμαίνονταν κοντά στο 74% του 2019. 

Τα στοιχεία στον πιο πάνω πίνακα συλλέγηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία και το Υφυπουργείο Τουρισμού, και ετοιμάστηκαν από το ΣΤΕΚ.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, και τα αεροδρόμια κατέγραψαν σημαντική κινητικότητα κατά το τρίμηνο Ιούνιος-Αύγουστος. Σύμφωνα με στοιχεία των Hermes Airports, συνολικά η επιβατική κίνηση και στα δύο αεροδρόμια ανήλθε στα 3,450,358 επιβάτες, αριθμός κατά 69.95% αυξημένος από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι προβλέψεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πλατφόρμας δεδομένων Statista, κατά το τρέχον έτος τα έσοδα παγκοσμίως, στο κλάδο του τουρισμού, θα φτάσουν τα 716,8 δισ. δολ., ποσό κατά 45% αυξημένο σε σχέση με τα παγκόσμια τουριστικά έσοδα του 2021, τα οποία ανήλθαν στα 491,5 δισ. δολ.

Σημειώνεται ότι κατά το 2019, όπου ο κλάδος του τουρισμού βρισκόταν στα ψηλότερα επίπεδα, οι τουρίστες ξόδεψαν σε ξενοδοχεία, καταλύματα, κρουαζιέρες και πακέτα διακοπών περί τα 776,4 δισ. δολ.

Τις ανοδικές τάσεις στα έσοδα φαίνεται πως θα ακολουθήσει και το 2023, καθώς τα στοιχεία για την επόμενη χρονιά δείχνουν μία αύξηση 20% ή περίπου τα 852 δισ. δολ. Το ποσό αυτό αναμένεται επίσης να κλιμακωθεί και να αγγίξει τα 964 δισ. δολ. μέχρι το 2025.

Ξενοδοχεία

Τα πιο πάνω εμπίπτουν σε ένα γενικό πλαίσιο του τουρισμού και τα ξενοδοχεία φαίνεται πώς θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος.

Πιο αναλυτικά και με βάση όσα διαθέτει η πλατφόρμα Statista, ο ξενοδοχειακός κλάδος και τα θέρετρα, παγκοσμίως, αναμένεται να έχουν έσοδα 406 δισ. δολ. το 2023, από 348 δισ. δολ. το 2022.

Το 32% του τουρισμού παγκοσμίως αποτελείται από τα πακέτα διακοπών και τα συνολικά έσοδα αναμένεται να φτάσουν τα 279,7 δισ. δολ. Το 2023, δηλαδή κατά 22% περισσότερα από ότι το 2022.

Τα υπόλοιπα καταλύματα και ο τομέας της ενοικίασης διακοπών θα έχει έσοδα περί τα 97 δισ. δολ. το 2023, σημειώνοντας αύξηση 17% από φέτος.

Περίπου 1,1 δισεκατομμύρια τουρίστες θα επισκεφτούν ξενοδοχεία παγκοσμίως κατά το 2023, αρκετά πιο πάνω από τα 969 εκατομμύρια που υπολογίζονται για το 2022.

Στην ενοικίαση καταλυμάτων για διακοπές, θα υπάρξει αύξηση σε επισκέπτες κατά 19% το 2023 σε σχεδόν 840 εκατομμύρια.

Σχετικά με τα πακέτα διακοπών, θα προστεθούν 84,4 εκατομμύρια επισκέπτες, και θα φτάσουν τα 513 εκατομμύρια το 2023.

Κρουαζιέρες

Όσον αφορά τις κρουαζιέρες, ένας τομέας που εντάθηκε κατά το 2022 για την Κύπρο και επηρεάζει άμεσα τα ξενοδοχεία και την τοπική αγορά, θα καταγράψουν παγκόσμια αύξηση στα έσοδα τους.

Συγκεκριμένα, θα αυξηθούν κατά 35%, φθάνοντας τα 25,1 δισ. δολ. το 2023, ωστόσο, θα παραμείνουν πιο κάτω από τα 27,5 δισ. δολ.

Ο αριθμός των επισκεπτών της βιομηχανίας κρουαζιέρας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 35% το 2023, έναντι του 2022, σε 24,5 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι 4,6 εκατομμύρια χαμηλότερος από τα επίπεδα του  2019.

Δειτε Επισης

Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων