Η «μάχη» των αεροδρομίων: Ποιο ξεπέρασε το 2019 το καλοκαίρι

Σαφέστατα αυξημένη ήταν η επιβατική κίνηση κατά την περίοδο του φετινού καλοκαιριού στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, με τα στατιστικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν πως ο τουρισμός βρίσκεται σε τροχιά επάνοδού και με τους δύο αερολιμένες να λειτουργούν σχεδόν… ανταγωνιστικά.

Διαβάστε ακόμα: 

Μακαρίου: Φεύγουν τα αυτοκίνητα, φόβοι για οριστικό λουκέτο

Η ΕΚΤ στην Κύπρο, το βλέμμα στην ευρωπαϊκή οικονομία  

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Hermes Airports, η Πάφος επιστρέφει αρκετά δυναμικά, με την Λάρνακα την ίδια ώρα να ενισχύεται. Το φετινό καλοκαίρι θύμισε ευχάριστα, παλαιότερα έτη και αφήνει ενδείξεις για μία ισχυρή χρονιά.

Εξετάζοντας πιο αναλυτικά το φετινό τρίμηνο του καλοκαιριού, συνολικά η επιβατική κίνηση και στα δύο αεροδρόμια ανήλθε στα 3,450,358 επιβάτες, αριθμός κατά 69.95% αυξημένος από την αντίστοιχη περσινή περίοδο και κατά 18.11% μειωμένος από το καλοκαίρι του 2019.

Από τα περίπου 2,3 εκατ. επιβάτες, που με αρκετές δυσκολίες κατέγραψε το δύσκολο 2020, φέτος είμαστε πολύ κοντά να τριπλασιαστεί αυτός ο αριθμός. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το πρώτο οκτάμηνο του 2022, δείχνουν και για τα δύο αεροδρόμια 5,922,194 επιβατική κίνηση, σχεδόν ένα εκατομμύριο περισσότεροι, από όλο το 2020.

Παρότι η δυνατή περίοδος του τουρισμού φέτος υπολείπεται μερικές χιλιάδες, η μέχρι στιγμής επιβατική κίνηση έχει καλύψει το 52.53% του 2019, έτος το οποίο έκλεισε με 11,273,748 επιβάτες.

Ανέβηκε η Πάφος

Καλύτερη συγκριτικά με το παρελθόν ήταν η επίδοση του αερολιμένα Πάφου, κατά το τρίμηνο του καλοκαιριού, αφού διπλασιάστηκε η επιβατική κίνηση. Πιο αναλυτικά, μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, κατέγραψε 1,156,444 επιβάτες συνολικά, ενώ πέρσι για την ίδια περίοδο ήταν σχεδόν στο μισό, με 556,819 επιβάτες.

Συγκριτικά και με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 5.26%, με τον φετινό Αύγουστο να βρίσκεται ψηλότερα από ποτέ. Ωστόσο, οι επόμενοι τέσσερις μήνες του 2022 θα δείξουν κατά πόσο θα πλησιάσει τα 3 εκατ. επιβάτες του 2019.

Όσον αφορά τον αερολιμένα Λάρνακας, η επιβατική κίνηση φέτος το καλοκαίρι ήταν ψηλά, όμως όχι τόσο κοντά στα επίπεδα του 2019. Συγκεκριμένα, το τρίμηνο φέτος κατέγραψε 2,293,914 επιβάτες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ το 2019 ήταν κατά 26.35% πιο πάνω με 3,114,815 επιβάτες.

Μετά την άρση των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο, το αεροδρόμιο καταγράφει αυξητικές τάσεις όσον αφορά την επιβατική κίνηση, και με δεδομένο ότι έχει ξεπεράσει τους αριθμούς της προηγούμενης διετίας, το ενδεχόμενο να φτάσει τα επίπεδα του 2019 είναι υπαρκτό.

Σημειώνεται ότι όλο το 2019 για τον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας έκλεισε με 8,229,346 επιβάτες, ενώ μέχρι τον Αύγουστο φέτος είμαστε στα 3,828,828 επιβάτες.

Πιο κάτω ακολουθούν οι αναλυτικοί πίνακες με τα τρίμηνα του καλοκαιριού για τα έτη 2019-2022, καθώς και τα σύνολα των ετών.

 

 

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ