Περισσότεροι αλλά πιο...σφιχτοί φέτος οι τουρίστες στην Κύπρο

Σημαντικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η KPMG Κύπρου τα οποία αφορούν τον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού για τους πρώτους επτά μήνες του έτους (Ιανουάριος-Ιούλιος 2022).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι τουριστικές αφίξεις για το πρώτο επτάμηνο του χρόνου άγγιξαν τα 1,7 εκατομμύρια και αναμένεται να ξεπεράσουν τις επιδόσεις του 2020 και 2021, όχι όμως και του 2019. Ως γνωστό, η Κύπρος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που ακολούθησαν, έχασε την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τουρισμού, δηλαδή την Ρωσία. Ειδικότερα, το 2019 οι Ρώσοι τουρίστες αποτελούσαν το 19% των συνολικών αφίξεων, ενώ φέτος είναι μόλις 1%. 

Διαβάστε ακομά: 

Π. Μάρκου: Το κόστος του πολέμου για την Κύπρο και τα νέα ανοίγματα 

Οι καμπάνιες των brands και η αξιοποίηση της δύναμης των influencers 

Νέα φάση στο λίφτινγκ του παραλιακού πεζόδρομου Παραλιμνίου

Σε ό,τι αφορά τα εσόδα, έχουν και αυτά αυξηθεί συγκριτικά με τον περασμένο χρόνο, παρόλο που οι οι τουρίστες ξοδεύουν λιγότερα. Ειδικότερα, τα έσοδα ανά τουρίστα μειώθηκαν φέτος στα 684 ευρώ, από 781 που ήταν το 2021. 

Οι αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η KPMG Κύπρου, ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε σημαντικό αντίκτυπο στον τουρισμό της Κύπρου, καθώς η απώλεια των αφίξεων άγγιξε τις 800.000, κυρίως από την ρωσική και ουκρανική αγορά.

Μετά την συγκεκριμένη απώλεια, οι αφίξεις τουριστών το 2022 αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερες από πριν την πανδημία, δηλαδή το 2019 που ήταν και χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, αφού οι αφίξεις είχαν φτάσει τα 4 εκατομμύρια.

Ωστόσο, καταγράφηκε σημαντική ανάκαμψη (για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου) σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα έτη κορωνοϊού, 2020-2021, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω της μακροχρόνιας πανδημίας, αλλά και την γεωπολιτική κρίση. Ειδικότερα, οι αφίξεις τουριστών για τους πρώτους επτά μήνες του 2022 έφτασαν τα 1,7 εκατομμύρια, με τις ενδείξεις να δείχνουν ότι θα ξεπεράσουν αυτές του 2021, που ήταν συνολικά 2 εκατομμύρια.

Ανοδική τάση παρατηρείται και για τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία φτάνουν τα 836 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 223% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.                      

Τα συνολικά έσοδα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 ανήλθαν στο 83% των τουριστικών εσόδων της  αντίστοιχης περιόδου το 2019.

Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι παρά τις υψηλότερες τιμές που επικρατούν, τα έσοδα ανά άφιξη τουρίστα μειώθηκαν στα 684 ευρώ, από 781 που ήταν το 2021.

Εποχιακή τάση

Η φετινή μηνιαία τάση των αφίξεων ήταν παρόμοια με την τάση εποχικότητας του 2019, ενώ το 2021 οι αφίξεις τουριστών συνέχισαν να αυξάνονται έως τον Οκτώβριο, μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω της πανδημίας μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Αναλυτικότερα, η τάση μηνιαίων αφίξεων τουριστών 2019 – 2022 (σε χιλιάδες):

Οι αγορές που προσελκύει η Κύπρος

Οι περιορισμοί πτήσεων που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που ακολούθησαν, άλλαξαν τις αγορές που αντλεί η Κύπρος τουρίστες.

Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Κύπρου, με ποσοστό 19% για το 2019, ενώ παραδοσιακά πρώτη αγορά είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, το 2022, οι τουρίστες από Ρωσία, αποτελούν μόλις το 1% του συνόλου.

Ωστόσο, τα στοιχεία του Υφυπουργείου Τουρισμού δείχνουν οι τουρίστες που προέρχονταν από Ρωσία και Ουκρανία, έχουν αντισταθμιστεί με άλλες εναλλακτικές αγορές, όπως είναι η Γαλλία και οι Σκανδιναβικές χώρες.

 

Συγκεκριμένα, το 2022, η πρώτη αγορά τουρισμού για την Κύπρο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (38%).

Σημαντικό ποσοστό έχει και το Ισραήλ (7%), καθώς και η Πολωνία (6%), η οποία αύξησε το ποσοστό της σε σχέση με το 2019 (2%), και η Γερμανία (6%).

Η Ελλάδα έρχεται πέμπτη στη σειρά όσον αφορά το μερίδιο αγοράς, με ποσοστό 5%.

Σκοπός της επίσκεψης

Οι διακοπές ήταν ιστορικά ο κύριος σκοπός των ταξιδιών στην Κύπρο.

Έτσι, και για το 2022, το 80% ήρθε στο νησί για διακοπές, το 13% για να επισκεφτεί φίλους ή συγγενείς και το 7% για business.

 

Δειτε Επισης

Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ