Καλό καλοκαίρι, αλλά αγωνιούν για τις προκλήσεις οι ξενοδόχοι

Με θετικό υπό τις περιστάσεις πρόσημο αποχαιρετά το φετινό καλοκαίρι η ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας, την ώρα που σχετικά καλά για τους ξενοδόχους είναι τα μηνύματα και για το φθινόπωρο.   

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ) Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης υπέδειξε ότι η φετινή καλοκαιρινή σαιζόν κινήθηκε υπό τις περιστάσεις σχετικά ικανοποιητικά. «Όχι όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, όμως σχετικά είμαστε ικανοποιημένοι», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο οι μέσες πληρότητες των ξενοδοχείων κυμάνθηκαν στο 70-75% σε σχέση με το 2019, ενώ σε ό,τι αφορά τα έσοδα των ξενοδοχειακών μονάδων από τον τουρισμό βρίσκονται στο 80% συγκριτικά επίσης με το 2019.

Διαβάστε ακόμα:


Αλλάζει πρόσωπο και αποκτά πύργο το ξενοδοχείο Palm Beach

Πέντε Κύπριοι δικηγόροι που διαπρέπουν στο εξωτερικό


Άννα Παπαμιχαήλ: Ο πιο γρήγορος δρόμος προς την επιτυχία
 

Όπως, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, την πρωτιά στις προτιμήσεις αυτό το καλοκαίρι είχαν η ελεύθερη Αμμόχωστος και η Πάφος, ακολουθούμενες από τις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού. Περισσότερη κινητικότητα φέτος, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, είχαν και τα ορεινά τουριστικά θέρετρα.  

«Υπήρξε αρκετή κινητικότητα και στα ορεινά, κάτι που μας ευχαριστεί. Αυτό δείχνει ότι είναι ένας εναλλακτικός τρόπος διακοπών για τους Κύπριους συμπατριώτες μας»,  επισήμανε ο κ. Ρουσουνίδης.

Κληθείς ειδικότερα να σχολιάσει κατά πόσο η αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό οφείλεται στην αύξηση των τιμών και στον πληθωρισμό, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία οι τιμές παρέμειναν οι ίδιες.

«Οι τιμές στα ξενοδοχεία παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, και σε μερικές περιπτώσεις μειώθηκαν 3-5%, σε αντίθεση με την Ελλάδα για παράδειγμα, που αυξήθηκαν 6-10%», τόνισε. Όπως εξήγησε περαιτέρω, «αυξήθηκαν οι μεμονωμένοι τουρίστες, αυτοί δηλαδή που δεν ήρθαν μέσω τουριστικών πρακτόρων, και οι οποίοι ξόδεψαν περισσότερα χρήματα».

Η επόμενη μέρα

Με το καλοκαίρι σιγά-σιγά να μας αποχαιρετά και το φθινόπωρο να βρίσκεται προ το πυλών, οι ξενοδόχοι βλέπουν τις δύο πρώτες βδομάδες του Σεπτέμβρη να κινούνται κάπως πιο χαμηλά σε σχέση με το 2019, αναμένουν ωστόσο να υπάρξει αύξηση από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι αρχές Νοεμβρίου.

Παρ’ όλα αυτά, διάφορα προβλήματα εξακολουθούν να ταλανίζουν τον ξενοδοχειακό κλάδο, με κυριότερο την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των καταλυμάτων.

«Σίγουρα υπάρχει το τεράστιο ζήτημα με το εργατικό δυναμικό, το οποίο δημιουργεί ανησυχίες. Τα αυξημένα κόστη ενέργειάς και ο πληθωρισμός θα μας απασχολούν και το 2023, και αυτό θα έχει αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ναύλα και επομένως να μειωθεί η αγοραστική δύναμη των τουριστών. Το μόνο σίγουρο είναι τεράστιες οι προκλήσεις», υποδεικνύει συναφώς ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, για να καταλήξει διαμηνύοντας πως «υπάρχει σχετική ικανοποίηση για το πώς κινείται ο τουρισμός, αλλά οι προκλήσεις είναι ακόμη μπροστά μας».

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ