Άννα Παπαμιχαήλ: Ο πιο γρήγορος δρόμος προς την επιτυχία

Η σκληρή δουλειά είναι το μόνο κλειδί για την επιτυχία, διαμηνύει η συνέταιρος στην EY Cyprus Άννα Παπαμιχαήλ, τονίζοντας πως με την σκληρή δουλειά, τη δέσμευση και την αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, μπορείς να πετύχεις τα πάντα.

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, μέρος της οποίας δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business στο πλαίσιο του αφιερώματος «The Women Issue», η κ. Παπαμιχαήλ υποδεικνύει ότι καθώς οι γυναίκες συνεχίζουν να εξασφαλίζουν όλο και πιο υψηλού επιπέδου ηγετικές θέσεις, ο αντίκτυπός τους στον οργανισμό τους όχι μόνο έχει αλλάξει την κουλτούρα στον χώρο εργασίας, αλλά έχει επίσης, επαναπροσδιορίσει το εξελισσόμενο επιχειρηματικό τοπίο.

Σύμφωνα με την Άννα Παπαμιχαήλ, η γυναίκα, είτε ως ιδρυτής επιτυχημένων νεοσύστατων επιχειρήσεων είτε ως επικεφαλής παγκόσμιων επιχειρηματικών κολοσσών, έχει αγκαλιάσει αυτούς τους ρόλους αβίαστα και έχει διεκδικήσει το πρωτοποριακό έργο για να χτίσει ένα μονοπάτι για την επόμενη γενιά.

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχετε μάθει μέσω της καριέρας σας;

Με την σκληρή δουλειά, τη δέσμευση και την αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Μέσα από σκληρή δουλειά αποκτούμε εμπειρία, μας βοηθά να ανακαλύψουμε πολλά νέα πράγματα και να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες μας. Αυτή η εμπειρία μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε έξυπνα για να λύσουμε τα προβλήματα και να επιτύχουμε. Δεν υπάρχει πιο γρήγορος δρόμος προς την επιτυχία.

Η σκληρή δουλειά είναι το μόνο κλειδί για την επίτευξή της, μας διδάσκει πειθαρχία, αφοσίωση και αποφασιστικότητα. Πιστεύω επίσης, ότι η αφοσίωση και η πρωτοβουλία οδηγούν πάντα σε ισχυρότερες σχέσεις στην εργασία και καλύτερη συνολική απόδοση. Δείχνοντας τη δέσμευσή σας για επιτυχία στην εργασία, κερδίζετε εμπιστοσύνη και σεβασμό από τους συνομηλίκους σας.

Ποιος ήταν ο δυσκολότερος ρόλος που κληθήκατε να διαδραματίσετε μέχρι στιγμής και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση στον χώρο σας;

Να είμαι μητέρα τριών κοριτσιών και την ίδια στιγμή να ηγούμαι μιας ομάδας 20 ατόμων. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να πω ότι βλέπω εμπόδια που περιορίζουν την εξέλιξη της σταδιοδρομίας μιας γυναίκας στο επάγγελμα μου. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι ως επί το πλείστο πρακτικής φύσης στο στάδιο που ξεκινούν μια οικογένεια.

Πιστεύω ότι οι ισχυροί οικογενειακοί και κοινωνικοί δεσμοί στην Κύπρο παρέχουν το σύστημα στήριξης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να συνδυάσουν μια απαιτητική καριέρα με τη μητρότητα και την ίδια στιγμή να είναι και σύζυγοι. Φυσικά, αυτό ισχύει για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το επάγγελμα. Αλλά όταν πρόκειται για επαγγελματικές δουλειές που είναι απαιτητικές, δεν μπορείτε να το κάνετε αν δεν σας στηρίζει και η οικογένειά σας.

Όμως είμαι της άποψης ότι οι γυναίκες έχουν ένα φυσικό χάρισμα το «multitasking» και αυτό τους επιτρέπει να εξισορροπούν αποτελεσματικά τις οικογενειακές υποθέσεις και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.

Πώς συγκρίνετε την σημερινή εποχή και το ρόλο της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα (επιχειρηματία, σύζυγος, μητέρα, κτλ) σε σχέση με πριν από μια δεκαετία;

Έχουν αλλάξει πολλά την τελευταία δεκαετία, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής είναι γυναίκα, έχουμε γυναίκες υπουργούς και πολλές γυναίκες είναι σε διευθυντικές θέσεις, ενώ την ίδια ώρα είναι και σύζυγοι και μητέρες. Οι γυναίκες έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν την ικανότητα να διατηρούν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η αφοσίωση και η δέσμευσή τους, σε συνδυασμό με τις καλές δεξιότητες επικοινωνίας τους, τους επιτρέπουν να αναπτυχθούν αποτελεσματικά στους ρόλους τους και να έχουν θετικές εμπειρίες στην εργασία, επιτρέποντάς τους έτσι να προχωρήσουν περαιτέρω και να ανέβουν σε διευθυντικούς ρόλους.

Υπάρχει κάποιος ανεκπλήρωτος στόχος σας;

Να δημιουργήσω χρόνο για να μπορώ να βοηθήσω όσο περισσότερους νέους ανθρώπους στην επιλογή του επαγγελματικού τους προσανατολισμού και τις γυναίκες καριέρας που τις αγχώνει η ιδέα του κάνουν οικογένεια με το να τους αφαιρέσω τη σκέψη ότι το να είσαι γυναίκα είναι είτε μειονέκτημα είτε όφελος και ότι πρέπει να είναι θετικοί και ποτέ να μην συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους. Να είναι δυνατοί, ευγενικοί και πάνω απ’ όλα ταπεινοί.

Μπορεί τελικά μια γυναίκα να αλλάξει τον κόσμο και πώς;

Η γυναίκα, είτε ως ιδρυτής επιτυχημένων νεοσύστατων επιχειρήσεων είτε ως επικεφαλής παγκόσμιων επιχειρηματικών κολοσσών, έχει αγκαλιάσει αυτούς τους ρόλους αβίαστα και έχει διεκδικήσει το πρωτοποριακό έργο για να χτίσει ένα μονοπάτι για την επόμενη γενιά. Καθώς οι γυναίκες συνεχίζουν να εξασφαλίζουν όλο και πιο υψηλού επιπέδου ηγετικές θέσεις, ο αντίκτυπός τους στον οργανισμό τους όχι μόνο έχει αλλάξει την κουλτούρα στον χώρο εργασίας, αλλά έχει επίσης, επαναπροσδιορίσει το εξελισσόμενο επιχειρηματικό τοπίο.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που υπάρχουν στην εργασία είναι η ψυχολογία των υπαλλήλων. Οι γυναίκες είναι πιο «empathetic», πιο διαισθητικές και ακολουθούν μια πιο προσωπική προσέγγιση όταν πρόκειται για άτομα στο χώρο εργασίας. Ως αποτέλεσμα, κατανοούν τα δυνατά σημεία ενός ατόμου, όπου υπάρχουν ευκαιρίες για βελτίωση και τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Επίσης, εκτός από τις μεγάλες ηγετικές δεξιότητες, οι γυναίκες ελέγχουν πάνω από το 80% του συνόλου των καταναλωτικών δαπανών, επομένως είναι σε καλύτερη θέση να κρίνουν τι θέλουν άλλες γυναίκες από προϊόντα και υπηρεσίες και έτσι να τους βοηθήσουν.

Εκτός από το γεγονός ότι είτε εντός προσωπικών είτε επαγγελματικών κύκλων, οι γυναίκες τείνουν να σηκώνονται και να υποστηρίζουν η μία την άλλη, οι εξαιρετικές επικοινωνιακές τους δεξιότητες τους επιτρέπουν να σχηματίζουν ισχυρά, αμοιβαία παραγωγικά δίκτυα. Άρα, πιστεύω ότι μια γυναίκα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο με την ενέργεια και τον ενθουσιασμό της για την επαγγελματική και την οικογενειακή της στάση.

Πού φαντάζεστε τον εαυτό σας τα επόμενα πέντε χρόνια;

Να δουλεύω με την ιδία ενέργεια και τον ενθουσιασμό που έχω ως εργαζόμενη μητέρα, καθώς και με την ικανότητά μου να προσαρμόζομαι εύκολα, να συνεχίσω να λειτουργώ ως πρότυπο τόσο για τα μέλη της ομάδας μου όσο και ειδικά για τις νέες γυναίκες. 

Who is who

  • Κατέχει πτυχίο Μαθηματικών, Στατιστικής και Λογιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Η πρώτη της δουλειά ήταν στην EY Κύπρου το 2008, στην ομάδα Φορολογικής Συμμόρφωσης και Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων. Από την 1η Ιουλίου 2022 είναι συνέταιρος.
  • Πιστεύει πως η επιτυχία κάθε γυναίκας πρέπει να είναι η έμπνευση για μια άλλη. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει φόρμουλα για το πώς οι γυναίκες πρέπει να ζουν τη ζωή τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να σεβόμαστε τις επιλογές που κάνει κάθε γυναίκα για τον εαυτό της και την οικογένειά της. Κάθε γυναίκα αξίζει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει τις δυνατότητές της. Βεβαιωθείτε ότι είστε πολύ θαρραλέες, δυνατές, ευγενικές και πάνω απ' όλα ταπεινές».

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών