Powered by

Φούλαραν τα ξενοδοχεία στα ορεινά, σχεδόν γεμάτα και στα παράλια

Με πληρότητες που την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου στα ορεινά θέρετρα έφθασαν το 100%, αλλά και που και στα υπόλοιπα τουριστικά θέρετρα του νησιού βρίσκονται σε ιδιαιτέρως υψηλά υπό τις περιστάσεις επίπεδα, η ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας φαίνεται να παίρνει βαθιά ανάσα σε μια δύσκολη λόγω των διεθνών γεωπολιτικών συνθηκών χρονική συγκυρία και με φόντο την επιφυλακτικότητα που επικρατεί ενόψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου.

Την ικανοποίησή του για την εικόνα των ξενοδοχειακών μονάδων στα ορεινά θέρετρα, στην καρδιά του Αυγούστου όπου βρισκόμαστε, εξέφρασε μιλώντας στο InBusinessNews ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής ορεινών θερέτρων του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδοχών(ΠΑΣΥΞΕ), Ανδρέας Μαντάλας.

Διαβάστε ακόμα: 

Λ. Αμβροσίδου: Ο στόχος της Property Gallery την προσεχή πενταετία

Δρ. Ν. Κυριακίδης: Σε νέα βάση η παραγωγή πολιτικής στην Κύπρο

Η νέα chic άφιξη στο ξενοδοχείο Napa Suites

Υποδεικνύοντας πως η πληρότητα των ορεινών ξενοδοχειακών μονάδων τον Δεκαπενταύγουστο ανήλθε στο 100%, ο κ. Μαντάλας σημείωσε πως αυτή τη στιγμή κυμαίνεται γύρω στο 85%-90%. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για ακόμη μία εβδομάδα, ενώ από τις 22 του μήνα και μετά αναμένεται να κατέλθει περίπου στο 70%.

Αξίζει να σημειωθεί πως γερή δόση οξυγόνου στα ξενοδοχεία των ορεινών τουριστικών θερέτρων δίνουν οι ντόπιοι(σ.σ. Κύπριοι) παραθεριστές, καθότι όπως ανέφερε ο κ. Μανταλάς, αποτελούν το 99% των πελατών των ξενοδοχειακών μονάδων. Μάλιστα, ο εγχώριοι τουρίστες, αξιοποιώντας και τα διάφορα σχέδια επιχορηγημένων διακοπών, βρέθηκαν σε μεγάλους αριθμούς και κατά τον μήνα Ιούλιο στα ορεινά, δίνοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη ανάσα των τουριστικών καταλυμάτων που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω περιοχές.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής ορεινών θερέτρων του ΠΑΣΥΞΕ, υπέδειξε πως ο ένα ή δύο μήνες μεγάλης πληρότητας κατά την καλοκαιρινή περίοδο δεν είναι αρκετοί για να μπορεί να λεχθεί πως τα ξενοδοχεία των ορεινών θερέτρων βρίσκονται σε καθ’ όλα βιώσιμη και κερδοφόρα πορεία.

Η εικόνα στα παράλια

Σε ικανοποιητικά επίπεδα, αναλόγως των συνθηκών, φαίνεται να κινούνται και οι πληρότητες των ξενοδοχείων στα παραλιακά τουριστικά θέρετρα, παρά τις απώλειες που επέφερε στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου η απουσία τουριστών από την ρωσική και ουκρανική αγορά.

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Πάφο, όπως ανέφερε στο InBusinessNews o πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, οι πληρότητες των ξενοδοχείων κατά τον Αύγουστο κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στο 80%-85%, ενώ κατά τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κυμανθούν γύρω στο 70%. 

Ως μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης τουριστών για την Πάφο, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, αναδύεται η βρετανική αγορά, απ’ όπου και προέρχονται οι περισσότεροι.

Την ίδια ώρα πάντως, και παρά το θετικό πρόσημο που δείχνει να αφήνει για την ξενοδοχειακή βιομηχανία το φετινό καλοκαίρι, προβλήματα και παθογένειες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τον κλάδο, με αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον Θάνο Μιχαηλίδη, τα ξενοδοχεία βρίσκονται αντιμέτωπα με προβλήματα που αφορούν στον εφοδιασμό-τροφοδότησή τους ένεκα των ζητημάτων που σχετίζονται την διαταραχή της εύρυθμης λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, γεγονός που συντελεί στο να παρατηρούνται ελλείψεις.

Ταυτόχρονα, το χρονολογούμενο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού παραμένει, με αρκετά ξενοδοχεία να δυσκολεύονται να καλύψουν όλες τις θέσεις και να έρχονται επίσης αντιμέτωπα με λειτουργικές στρεβλώσεις.

Δειτε Επισης

Emirates: Αναγνωρίστηκε από την YouGov ως το πιο συνιστώμενο παγκόσμιο brand για το 2025
Χ. Παπαχαραλάμπους: Οι προορισμοί των Κυπρίων, τι ζητούν οι ταξιδιώτες και μια...ξεχασμένη αγορά για την χώρα μας
Αναβαθμίζεται το παραλιακό πάρκο της τουριστικής περιοχής Πύλας
Συστάσεις Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή προς τους ταξιδιώτες-Πού να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή
Η δυναμική του τουρισμού μέσα από τους αριθμούς...Οι 4.040.200 αφίξεις και τα έσοδα ύψους €3.209,4 εκ. το 2024
Δυναμική παρέμβαση ACTTA για την ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Αδιανόητη η λήψη απεργιακών μέτρων»
Riva Beachouse: Ένα εστιατόριο εμπνευσμένο από τις δεκαετίες του ’60 και ’70 στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Μιχάλης Μίτας: Το brand Πάφος ως τουριστικός προορισμός και πώς θα ενδυναμώσει την θέση της στον παγκόσμιο χάρτη
Ryanair: Υπερδιπλασιάστηκαν στα €820 εκατ. τα κέρδη τριμήνου-Ισχυρή η ζήτηση για καλοκαιρινά ταξίδια
Βάζουν όρο για να πάνε σε συνάντηση οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων-Πυρετώδεις διεργασίες και για ΑΤΑ