Φούλαραν τα ξενοδοχεία στα ορεινά, σχεδόν γεμάτα και στα παράλια

InBusinessNews  17/08/2022 06:30
Φούλαραν τα ξενοδοχεία στα ορεινά, σχεδόν γεμάτα και στα παράλια

Φούλαραν τα ξενοδοχεία στα ορεινά, σχεδόν γεμάτα και στα παράλια

InBusinessNews  17/08/2022 06:30

Με πληρότητες που την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου στα ορεινά θέρετρα έφθασαν το 100%, αλλά και που και στα υπόλοιπα τουριστικά θέρετρα του νησιού βρίσκονται σε ιδιαιτέρως υψηλά υπό τις περιστάσεις επίπεδα, η ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας φαίνεται να παίρνει βαθιά ανάσα σε μια δύσκολη λόγω των διεθνών γεωπολιτικών συνθηκών χρονική συγκυρία και με φόντο την επιφυλακτικότητα που επικρατεί ενόψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου.

Την ικανοποίησή του για την εικόνα των ξενοδοχειακών μονάδων στα ορεινά θέρετρα, στην καρδιά του Αυγούστου όπου βρισκόμαστε, εξέφρασε μιλώντας στο InBusinessNews ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής ορεινών θερέτρων του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδοχών(ΠΑΣΥΞΕ), Ανδρέας Μαντάλας.

Διαβάστε ακόμα: 

Λ. Αμβροσίδου: Ο στόχος της Property Gallery την προσεχή πενταετία

Δρ. Ν. Κυριακίδης: Σε νέα βάση η παραγωγή πολιτικής στην Κύπρο

Η νέα chic άφιξη στο ξενοδοχείο Napa Suites

Υποδεικνύοντας πως η πληρότητα των ορεινών ξενοδοχειακών μονάδων τον Δεκαπενταύγουστο ανήλθε στο 100%, ο κ. Μαντάλας σημείωσε πως αυτή τη στιγμή κυμαίνεται γύρω στο 85%-90%. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για ακόμη μία εβδομάδα, ενώ από τις 22 του μήνα και μετά αναμένεται να κατέλθει περίπου στο 70%.

Αξίζει να σημειωθεί πως γερή δόση οξυγόνου στα ξενοδοχεία των ορεινών τουριστικών θερέτρων δίνουν οι ντόπιοι(σ.σ. Κύπριοι) παραθεριστές, καθότι όπως ανέφερε ο κ. Μανταλάς, αποτελούν το 99% των πελατών των ξενοδοχειακών μονάδων. Μάλιστα, ο εγχώριοι τουρίστες, αξιοποιώντας και τα διάφορα σχέδια επιχορηγημένων διακοπών, βρέθηκαν σε μεγάλους αριθμούς και κατά τον μήνα Ιούλιο στα ορεινά, δίνοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη ανάσα των τουριστικών καταλυμάτων που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω περιοχές.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής ορεινών θερέτρων του ΠΑΣΥΞΕ, υπέδειξε πως ο ένα ή δύο μήνες μεγάλης πληρότητας κατά την καλοκαιρινή περίοδο δεν είναι αρκετοί για να μπορεί να λεχθεί πως τα ξενοδοχεία των ορεινών θερέτρων βρίσκονται σε καθ’ όλα βιώσιμη και κερδοφόρα πορεία.

Η εικόνα στα παράλια

Σε ικανοποιητικά επίπεδα, αναλόγως των συνθηκών, φαίνεται να κινούνται και οι πληρότητες των ξενοδοχείων στα παραλιακά τουριστικά θέρετρα, παρά τις απώλειες που επέφερε στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου η απουσία τουριστών από την ρωσική και ουκρανική αγορά.

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Πάφο, όπως ανέφερε στο InBusinessNews o πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, οι πληρότητες των ξενοδοχείων κατά τον Αύγουστο κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στο 80%-85%, ενώ κατά τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κυμανθούν γύρω στο 70%. 

Ως μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης τουριστών για την Πάφο, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, αναδύεται η βρετανική αγορά, απ’ όπου και προέρχονται οι περισσότεροι.

Την ίδια ώρα πάντως, και παρά το θετικό πρόσημο που δείχνει να αφήνει για την ξενοδοχειακή βιομηχανία το φετινό καλοκαίρι, προβλήματα και παθογένειες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τον κλάδο, με αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον Θάνο Μιχαηλίδη, τα ξενοδοχεία βρίσκονται αντιμέτωπα με προβλήματα που αφορούν στον εφοδιασμό-τροφοδότησή τους ένεκα των ζητημάτων που σχετίζονται την διαταραχή της εύρυθμης λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, γεγονός που συντελεί στο να παρατηρούνται ελλείψεις.

Ταυτόχρονα, το χρονολογούμενο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού παραμένει, με αρκετά ξενοδοχεία να δυσκολεύονται να καλύψουν όλες τις θέσεις και να έρχονται επίσης αντιμέτωπα με λειτουργικές στρεβλώσεις.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας