Farah Shammas: Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισα

Στην μακράν μεγαλύτερη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα καριέρα της, αλλά και στους κύριους στόχους που θέτει, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, αναφέρεται η managing director του St Raphael Resort & Marina, Farah Shammas.

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, μέρος της οποίας δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business στο πλαίσιο του αφιερώματος «The Women Issue», η Farah Shammas σημειώνει πως η βιομηχανία του τουρισμού είναι βάναυση, αλλά συνάμα μια απίστευτα συναρπαστική και ανταποδοτική.

Όπως υπογραμμίζει, είναι τρόπος ζωής. «Και ο συνδυασμός με το να είσαι σύζυγος και μητέρα δεν είναι εύκολο, αλλά επιτυγχάνεται με υπομονή, επιμονή, σκληρή δουλειά και τα σωστά άτομα πίσω σου», επισημαίνει.

Διαβάστε ακόμα: 

Τριετία Πανίκου Νικολάου: Έργα και ημέρες 

Canyon: Η νέα οικιστική ανάπτυξη 34 μονάδων στη Λεμεσό (pics) 

Altamira: Επαύλεις από €116.000 σε ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές

Ποια είναι η συμβουλή που η managing director του St Raphael Resort & Marina δίνει σε μια άλλη γυναίκα η οποία κτίζει τώρα την καριέρα της, πώς συγκρίνει την σημερινή εποχή και το ρόλο της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με πριν μια δεκαετία και πού φαντάζετε τον εαυτό της τα επόμενα πέντε χρόνια, στη συνέντευξη που ακολουθεί.  

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχετε μάθει μέσω της καριέρας σας;

Ότι υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος και τόπος για όλα και η τύχη δεν αποδίδει όσο η σκληρή δουλειά και η αποφασιστικότητα. Αυτή μπορεί να είναι μια βάναυση βιομηχανία(σ.σ. του τουρισμού), αλλά και μια απίστευτα συναρπαστική και ανταποδοτική. Πιστεύω ότι έχω προσθέσει την προσωπική μου πινελιά στην εταιρεία και με αυτό εννοώ την προσωπική μου πλευρά, την γυναικεία μου πλευρά και την ανθρώπινη μου πλευρά, όπως και πολλή δημιουργικότητα. Τουλάχιστον έτσι ελπίζω.

Ποιος ο δυσκολότερος ρόλος που κληθήκατε να διαδραματίσετε μέχρι στιγμής και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση;

Μακράν η μεγαλύτερη πρόκληση που είχα να αντιμετωπίσω ήταν το να είμαι μητέρα, τρεις φορές, σε τρία πολύ διαφορετικά παιδιά. Εξίσου, ήταν και η πιο επιβραβευτική «δουλειά» που έχω κάνει και αυτή που με έκανε πιο περήφανη. Η βιομηχανία του τουρισμού δεν είναι δουλειά, είναι τρόπος ζωής και ο συνδυασμός με το να είσαι σύζυγος και μητέρα δεν είναι εύκολο, αλλά επιτυγχάνεται με υπομονή, επιμονή, σκληρή δουλειά και τα σωστά άτομα πίσω σου. Τουλάχιστον έναν σύντροφο που καταλαβαίνει και δεν φοβάται να έχει μια επιτυχημένη γυναίκα δίπλα του.

Σας επηρεάζει και πόσο η αρνητική κριτική;

Όχι πολύ. Βρίσκω κάθε κριτική ανακουφιστική, επειδή παρέχει χρήσιμη ανατροφοδότηση σε επαγγελματικό επίπεδο και διαβεβαίωση σε προσωπικό επίπεδο ότι οι άνθρωποι νοιάζονται αρκετά για να μιλήσουν για σένα, ακόμα κι αν δεν έχουν κάτι καλό να πουν. Πάντα ένιωθα καλά με τον εαυτό μου για να νιώθω αυτοπεποίθηση και να είμαι αληθινή απ’ όλες τις απόψεις. Δεν θέλω να πληγώσω κανένα, αλλά πάντα θα πω την άποψή μου και θα είμαι ειλικρινής, και πάντα προσπαθώ να βάζω τα δυνατά μου.

Αν στους ανθρώπους δεν αρέσει αυτό, αν αυτό κάνει τους άλλους να αισθάνονται άβολα ή αν θέλουν να παρερμηνεύσουν τις προθέσεις μου, τότε αυτό είναι δικό τους πρόβλημα, δεν πειράζει. Δεν είμαι σε αυτή την βιομηχανία και σε αυτή τη ζωή για διαγωνισμό δημοτικότητας. Σκοπός μου είναι να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, και να κάνω το καλύτερο. Και όπως λέω στα παιδιά μου,  «το καλύτερο σου είναι πάντα αρκετό».

Πώς συγκρίνετε την σημερινή εποχή και το ρόλο της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα (επιχειρηματία, σύζυγος, μητέρα, κτλ) σε σχέση με πριν μια δεκαετία;

Προσωπικά, δεν μπορώ να πω ότι έχω παρατηρήσει πολλή διαφορά. Μια δεκαετία δεν είναι αρκετός χρόνος για να φανεί η διαφορά που πολλοί θέλουν, αλλά ας ελπίσουμε ότι όταν το νέο αίμα έρθει στη βιομηχανία, νέες ιδέες, έννοιες και νόρμες θα ακολουθήσουν.

Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη εξέλιξη, όπως σε κάθε παγκόσμια κρίση, όπως τους παγκόσμιους πολέμους όταν οι γυναίκες ξαφνικά όχι μόνο δικαιούνταν και ενθαρρύνονταν και αναγκάζονταν να πάνε να δουλέψουν, η τωρινή πανδημία έδειξε ότι υπάρχουν τόσες πολλές υβριδικές μορφές εργασίας, ώστε το να δουλεύεις από το σπίτι είναι επίσης δυνατό.

Στη βιομηχανία μας, αυτό δεν είναι δυνατό στις πιο πολλές θέσεις και τμήματα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις στη διοίκηση, αυτό θα ήταν ένας μελλοντικός τρόπος που θα επέτρεπε σε πολλές γυναίκες (και άντρες) να εξισορροπήσουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις με τις επαγγελματικές τους. Σίγουρα, υπάρχουν πολλά παραδείγματα δυναμικών γυναικών κάθε χρόνο και με τα social media επίσης να εστιάζουν στις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μητέρες και με τη σημασία που δίνεται, έρχονται επίσης λύσεις.

Υπάρχει κάποιος ανεκπλήρωτος στόχος σας;

Υπάρχουν λίγοι, αλλά είναι στα πλάνα! Οι κύριοι στόχοι σε προσωπικό επίπεδο είναι να έχω μια έκθεση τέχνης και να γράψω (να τελειώσω) ένα μυθιστόρημα (ή δύο). Σε επαγγελματικό επίπεδο υπάρχουν πάντα περισσότερα για να πετύχεις, αλλά και πάλι, οδεύω προς τα εκεί. Μου αρέσει να έχω στόχους που πάντα αλλάζουν και μετατοπίζονται με τον καιρό. Σε κάθε στάδιο της ζωής μου, είχα διαφορετικές φιλοδοξίες και δεν μου αρέσει να είμαι στατική. Πρέπει πάντα να έχουμε όνειρα και πλάνα που εξελίσσονται, αλλιώς αν έχεις μόνο ένα μεγάλο για να πετύχεις, τι θα μείνει;

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε μια άλλη γυναίκα η οποία τώρα κτίζει την καριέρα της;

Η βιομηχανία μας έχει ίσο διαχωρισμό μεταξύ ανδρών και γυναικών, μόνο καθώς ανεβαίνετε ψηλότερα, η ισορροπία σβήνει. Έτσι, ξεχάστε πως μπορεί να είστε η μόνη γυναίκα εκεί καθώς προχωράτε, μην το κάνετε θέμα. Εστιάστε στις δυνάμεις σας και μάθετε από τους άλλους, άνδρες ή γυναίκες. Να κάνετε το καλύτερο για να φτάσετε ψηλά όσο πιο γρήγορα μπορείτε, ειδικά αν θέλετε παιδιά.

Όσο πιο γρήγορα μάθετε τόσο πιο γρήγορα θα φτάσετε σε διευθυντική θέση και τόσο πιο εύκολο θα είναι αν χρειαστεί να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα για να κάνετε παιδιά και μετά θα είστε πιο έμπειρες να κάνετε τη δουλειά με λιγότερες ώρες, ώστε να καταφέρετε να ισορροπήσετε αυτή την καριέρα με προκλήσεις, μαζί με τη μητρότητα, που έχει ακόμα περισσότερες προκλήσεις.

Μπορεί τελικά μια γυναίκα να αλλάξει τον κόσμο και πώς;

Φυσικά και μπορούν και ο κύριος τρόπος είναι μέσα από την καλοσύνη. Οι γυναίκες δεν πρέπει ποτέ να χάνουν την ενσυναίσθησή τους, το μητρικό τους ένστικτο και τη φροντίδα τους, γιατί αυτή είναι η βασική μας δύναμη. Εάν αυτό χαθεί στο δρόμο προς την επιτυχία, τότε η αληθινή αλλαγή δεν θα συμβεί ποτέ.

Χρειαζόμαστε τόσο αρσενικές όσο και γυναικείες ισορροπίες στις επιχειρήσεις, την πολιτική και τη ζωή γενικότερα. Σε μια άλλη σημείωση, οι γυναίκες έχουν αλλάξει τον κόσμο εδώ και αιώνες, η διαφορά είναι ότι τώρα, περιστασιακά, όχι πάντα, παίρνουν τα εύσημα.

Πού φαντάζεστε τον εαυτό σας τα επόμενα πέντε χρόνια;

Ελπίζω σε μια σοφότερη εκδοχή του σημερινού εαυτού μου, να συνεχίσω να αναπτύσσομαι ως άνθρωπος, μια περήφανη μαμά και σύζυγος και να πρωτοστατώ στις επιχειρήσεις με όλες τις νέες ιδέες που συνεχώς αλλάζουν.

  • Who is who

•Σπούδασε Κλασική Λογοτεχνία και Πολιτισμό στο University of Birmingham και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στο Tourism Marketing από το University of Surrey. Έχει επίσης, πιστοποιητικό στη διατροφή φυτικής προέλευσης (plant based nutrition) από το eCornell and T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies.

•Είναι πολύ ανοιχτός άνθρωπος, πολλοί μπορούν να δουν ποια και τι είναι, όταν την συναντούν (ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), αλλά κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι το γεγονός ότι είναι αρκετά εσωστρεφής. Δεν παίρνει ενέργεια από τους ανθρώπους τις περισσότερες φορές και της αρέσει να είναι μόνη ή απλώς με την οικογένειά της και τους πιο στενούς της φίλους. Είναι πιο ευαίσθητη από όσο πιστεύουν πολλοί άνθρωποι και ελπίζει ότι ο κόσμος θα γίνει σιγά-σιγά ένα πιο διακριτικό και ευγενικό μέρος και ότι περισσότεροι άνθρωποι θα γίνουν vegan και θα είναι πιο ευγενικοί μεταξύ τους και με όλα τα ζώα σε αυτή τη γη.

•Πρώτη της δουλειά ήταν Sales Executive στο St Raphael Resort & Marina.

•Ως σλόγκαν ακολουθεί το «για κάθε πρόβλημα υπάρχει και η λύση», το «όλα θα πάνε καλά στο τέλος, αν δεν πάνε καλά, δεν είναι το τέλος» και το «πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα είναι μια επιτυχημένη γυναίκα και πίσω από κάθε επιτυχημένη γυναίκα είναι ο εαυτός της».

 

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ