Κ. Χριστοδούλου: Σε κρίση η εστίαση, επιχειρήσεις προ του λουκέτου

Την ώρα που ο τομέας της εστίασης πλήττεται από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας, τις αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, αλλά και την έλλειψη προσωπικού, η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, περιλαμβανομένων και των υποστατικών εστίασης, έρχεται να επιτείνει τα προβλήματα και να περιορίσει ακόμη περισσότερο από τις επιχειρήσεις το… οξυγόνο.

Το όλο σκηνικό μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν, ανάγκασε την περασμένη βδομάδα τον Σύνδεσμο Επώνυμων Αλυσίδων Εστίασης (Σ.Επ.Α.Ε.Κ.), να αποστείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, διά της οποίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την επαναφορά του συγκεκριμένου μέτρου, ζητώντας ταυτόχρονα την επανεξέταση και απόσυρσή του.

Διαβάστε εδώ: Πνίγει τις επώνυμες αλυσίδες εστίασης της Κύπρου η μάσκα

Πεσμένη η κίνηση

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του Σ.Επ.Α.Ε.Κ. Κρις Χριστοδούλου περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα στον κλάδο της εστίασης, τονίζοντας πως ο τομέας περνά κρίση και οι επιχειρήσεις ταλαιπωρούνται. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, υπάρχουν επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.

Διαβάστε ακόμα:

Πέφτουν οι υπογραφές για την εξαγορά του Αρεταίειου από την CVC

Πήραν την πάνω βόλτα οι τιμές των γραφειακών χώρων

Έτσι θα είναι το νέο κτήριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, η κίνηση στους χώρους εστίασης, σε σύγκριση με το 2019, βρίσκεται κατά 20-40% πιο κάτω, αναλόγως της περιοχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι επηρεάστηκε ο τουρισμός, αφού, όπως υπέδειξε, ακόμη και στην Αγία Νάπα η κίνηση είναι ακόμη μειωμένη. Υποδεικνύοντας περαιτέρω ότι οι συνήθειες των πολιτών πλέον έχουν αλλάξει και πια είναι πιο διαδεδομένο το delivery από ότι το dine-in, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Αλυσίδων Εστίασης επισήμανε ότι το delivery λειτουργεί σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά τα εστιατόρια και κυρίως τα μεγάλα, δεν μπορούν να βασιστούν μόνο σε αυτό για την ομαλή και κερδοφόρα τους λειτουργία.

Κινδυνεύουν με λουκέτο…

Η μειωμένη κίνηση και με τον πληθωρισμό να καλπάζει, δυσχεραίνει ολοένα και περισσότερο τη λειτουργία των επιχειρήσεων, κάποιες από τις οποίες, όπως προειδοποιεί ο κ. Χριστοδούλου, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.

«Είναι δύσκολο το έργο, όχι μόνο για τον τομέα μας, αλλά γενικότερα για την οικονομία… Οι αυξημένες τιμές ενέργειες και οι πρώτες ύλες επιβαρύνουν το πρόγραμμα του επιχειρείν, με μερικούς συνάδελφους να σκέφτονται να βάλουν λουκέτο αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών», διαμήνυσε ο πρόεδρος του Σ.Επ.Α.Ε.Κ.

Επιπρόσθετα, και αναφερόμενος ειδικότερα στον τομέα της εστίασης, ο Κρις Χριστοδούλου υπογράμμισε πως οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και το κόστος της που πλέον είναι εκτός ελέγχου όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς και η έλλειψη προσωπικού, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον τομέα.

«Γενικά οι αυξήσεις έφθασαν το 50-70% και δεν μπορούμε να φορτώσουμε αυτό το κόστος στους πελάτες. Ο τομέας περνά μια κρίση και οι επιχειρήσεις ταλαιπωρούνται».  εξήγησε.

Το κερασάκι στην τούρτα…

Σε όλα αυτά, η απόφαση για επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μοιάζει να ήρθε για τους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης σαν το κερασάκι στην τούρτα των πολλών προβλημάτων που ήδη αντιμετωπίζουν.

Ο Κρις Χριστοδούλου τόνισε συναφώς πως «δεν είναι ώρα για να  ταλαιπωρούμε την εστίαση μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας, που τα εστιατόρια ανοιγόκλειναν συνέχεια και ειδικά τώρα που είμαστε στην τουριστική περίοδο.

Όπως εξήγησε περαιτέρω, η χρήση μάσκας επηρεάζει αρνητικά την κίνηση στους χώρους εστίασης, αφού λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα της ψυχολογίας των πελατών και ο κόσμος γενικότερα είναι κουρασμένος με τους περιορισμούς.

«Θα έπρεπε», τόνισε, «το Υπουργείο να δείξει μια ευαισθησία. Οι χώροι εστίασης ταλαιπωρήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Το μέτρο είναι παρατραβηγμένο και βεβιασμένο. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία και όχι να κάνουμε πισωγυρίσματα»,  είπε, για να αναφέρει πως ο Σύνδεσμος δεν έλαβε από τον υπουργό Υγείας απάντηση στην επιστολή που του απέστειλε.

«Αυτό που με φοβίζει περισσότερο», κατέληξε, «είναι να μην κάνουμε restart. Να έρθουν πίσω οι μάσκες, το safepass, ο έλεγχος από την αστυνομία… Η δική μας η παράκληση προς τον υπουργό είναι να μην υπάρξει πισωγύρισμα».

Δειτε Επισης

Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο
«Τροχοδρομεί» σε επενδύσεις για μακρινούς προορισμούς η Aegean
H σημασία της προβολής της Κύπρου ως προορισμού που προσφέρει καλό και φρέσκο ψάρι
Με άνοδο της τάξης του 5,4% οι αφίξεις το πρώτο τρίμηνο-«Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ακόμη μια καλή επίδοση»
Εκστρατεία ΕΤΑΠ Πάφου για προσέλκυση επισκεπτών κατά την πασχαλινή περίοδο
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού