Γεμίζουν αλλά δεν… κατακλύζονται από τουρίστες τα ξενοδοχεία

Βαθιά ανάσα στην πληγείσα από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στον τουρισμό ξενοδοχειακή βιομηχανία, φαίνεται πως θα αποτελέσει το επερχόμενο τριήμερο του κατακλυσμού.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις δύο κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές του νησιού μας, αυτές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και της Πάφου, οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων αναμένεται να ανέλθουν στο 80% και 75% αντίστοιχα, με το μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα, πέραν από τους Κύπριους παραθεριστές, να προέρχεται από την Μεγάλη Βρετανία.

Διαβάστε ακόμα: 

Λίφτινγκ €10 εκατ. σε επιχειρήσεις στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας

Στην Blue Island οι άνθρωποί μας είναι η δύναμή μας

Η Πάφος

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μιλώντας στο InBusinessNews ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, στην επαρχία Πάφου, καταγράφεται ενόψει του τριημέρου ενδιαφέρον για όλους τους τύπους ξενοδοχείων, όπως παραθαλάσσια, ορεινά, οικογενειακά, για ζευγάρια, οικονομικά και άλλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί η πληρότητα ύψους 75% να είναι χαμηλή συγκριτικά με αυτή που θα ήταν σε άλλες χρονιές και υπό φυσιολογικές συνθήκες, ωστόσο, δεδομένων των συγκυριών και δη των συνεπειών του πολέμου, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητική.

«Σε απόλυτους αριθμούς, το 75% είναι μια καλή πληρότητα, αλλά μια συνήθης για το τριήμερο του κατακλυσμού είναι το 85%», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς αναμένεται να κινηθεί ο τομέας γενικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κ. Μιχαηλίδης υπέδειξε ειδικά για τον Ιούνιο, πως ολόκληρος ο μήνας θα κυμανθεί με πληρότητες γύρω στο 60-65%, ποσοστό που επίσης μπορεί να θεωρεί ως ικανοποιητικό.

«Αν και η πληρότητα δεν είναι στον βαθμό που θα επιθυμούσαμε να είναι, το θετικό είναι ότι φέτος είναι σταθερή, ειδικότερα αν αναλογιστούμε το αυξημένο λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων, κυρίως από τις τιμές ενέργειας οι οποίες έχουν εκτοξευθεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου.

Όσον αφορά τις αγορές από τις οποίες αντλεί τουρίστες η Πάφος, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται με διαφορά στην πρώτη θέση και ακολουθούν οι γερμανόφωνοι τουρίστες, οι τουρίστες από Ισραήλ και μετά από την Πολωνία.

Η ελεύθερη Αμμόχωστος

Σε ικανοποιητικό υπό τις περιστάσεις βαθμό αναμένεται να κινηθούν τα ξενοδοχεία το τριήμερο του κατακλυσμού και στην ελεύθερη Αμμόχωστο, με την πληρότητά τους να εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 80%.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Δώρος Τάκκας, υπογράμμισε το μεγάλο πλήγμα που επιφέρει στους ξενοδόχους η απώλεια της ρωσικής αγοράς, για να σημειώσει πως φαίνεται πως θα κινηθούν υπό τις περιστάσεις ικανοποιητικά.

«Είναι και θα είναι δύσκολη η απώλεια της ρωσικής αγορά. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες απ’ όλους για να μετριαστεί η κατάσταση, ωστόσο το πρόβλημα υφίσταται. Σίγουρα όμως, οι υπόλοιποι μήνες θα είναι καλύτεροι από τους προηγούμενους», ανέφερε.

Γενικότερα για τους καλοκαιρινούς μήνες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου σημείωσε ότι δεν είναι εύκολη μια πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί ο τομέας, καθώς πλέον, οι κρατήσεις γίνονται τελευταία στιγμή.

Σχετικά με τις αγορές που αντλεί τουρίστες η ελεύθερη Αμμόχωστος, ο Δώρος Τάκκας υπέδειξε ότι προέρχονται κατά κύριο λόγο από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και από σκανδιναβικές χώρες και από χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι η κίνηση από Κύπριους είναι κυρίως τα σαββατοκύριακα.

Τέλος, ο κ. Τάκκας έκανε λόγο για απώλειες που προέκυψαν από την Μεγάλη Βρετανία λόγω ακυρώσεων πτήσεων της TUI, που είχε ως αποτέλεσμα αριθμός τουριστών που είχαν προγραμματισμένες διακοπές στην Κύπρο να μη έρθουν.

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση