Powered by

Χαμηλές οι προσδοκίες των ξενοδόχων από τη σύζευξη ανέργων

Στα θετικά κατατάσσουν οι ξενοδόχοι τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας να αναζητήσει προσωπικό μέσα από συνεντεύξεις εγγεγραμμένων ανέργων, ωστόσο… δεν περιμένουν πολλά ως προς τα αποτελέσματα. Οι εκτιμήσεις για την νέα τουριστική σεζόν φαίνεται πως θέτουν ψηλά τον πήχη και αναμένεται πως η ζήτηση θα είναι σημαντικά αυξημένη, κάτι που για τους φορείς της τουριστικής βιομηχανίας σημαίνει πως η ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες για κάλυψη των αναγκών είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Όπως δημοσιεύτηκε στο InBusinessNews, ξεκινά εντός της εβδομάδας η προαναγγελθείσα από τις αρχές του χρόνου πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας για σύζευξη εγγεγραμμένων ανέργων στην Κύπρο με την αγορά εργασίας και εργοδότες. Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση για τον τομέα του τουρισμού, αφού από την ερχόμενη Πέμπτη, θα ξεκινήσουν οι συνεντεύξεις για να καλυφθούν οι ανάγκες ξενοδοχείων σε Λεμεσό και Πάφο σε πρώτο στάδιο, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί από βδομάδας για τα ξενοδοχεία της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.  

Διαβάστε ακόμα: 

Τα αυτοκίνητα που προτιμούν οι Κύπριοι 

Το νέο look και όνομα του πρώην Sitio που ανοίγει τον Μάρτιο (pics) 

Χ. Κουρέας: Πολλαπλά οφέλη από το Event Centre στη Μαρίνα Αγίας Νάπας 

Άδεια κατά παρέκκλιση ζητά το νέο ξενοδοχείο του Πρωταρά

Σχετικά με την πιο πάνω εξέλιξη, η Γενική Διευθύντρια του Σύνδεσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, ανέφερε στο InBusinessNews, ότι οι ξενοδόχοι δεν τρέφουν πολλές ελπίδες για τις θέσεις που αναμένεται να καλυφθούν.

«Είναι γεγονός πως αυτές τις μέρες θα διεξαχθούν κάποιες συνεντεύξεις για προσλήψεις ανέργων στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Αν και είναι μία θετική εξέλιξη, εντούτοις, οι προσδοκίες μας είναι περιορισμένες. Πάντοτε οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προτιμούσαν την εργοδότηση Κυπρίων κι αυτή ήταν η προσπάθεια που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα. Άρα, δεν αναμένουμε να αλλάξει κάτι δραματικά με δεδομένο ότι οι ανάγκες του τομέα είναι τεράστιες», σχολίασε.

Η κ. Ψηλογένη τόνισε για ακόμη μια φορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την έλλειψη προσωπικού, αφού τα ξενοδοχεία θα αναγκαστούν να θέσουν μέρος των υπηρεσιών τους εκτός λειτουργίας, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν της ζήτησης.

«Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις για τον τουριστικό τομέα του 2022 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και θα μπορούσε να αποτελέσει το έτος ουσιαστικής ανάκαμψης έπειτα από δύο πολύ δύσκολα χρόνια. Ωστόσο, αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, το οποίο δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο, οι ξενοδοχειακές μονάδες θα αναγκαστούν να αφήσουν δωμάτια κενά και παρεμφερείς υπηρεσίες εκτός λειτουργίας, αφού πρακτικά θα είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Προσωπικό από τρίτες χώρες… χθες

Η Χρυσαίμιλη Ψηλογένη επανέλαβε τη θέση του ΣΤΕΚ για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες, ζητώντας από το Υπουργείο Εργασίας να κινήσει τις διαδικασίες, ακόμη και τώρα λίγο πριν την έναρξη της νέας καλοκαιρινής περιόδου, για πιο εύκολη πρόσληψη προσωπικού από το εξωτερικό. «Υπό αυτές τις συνθήκες και υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, θέση του ΣΤΕΚ είναι πως δεν υπάρχει άλλη λύση από την εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες και αυτό είναι που ζητάμε πλέον από το αρμόδιο υπουργείο να επιτρέψει», είπε.

Καταλήγοντας, η κ. Ψηλογένη υπογράμμισε πως «αν δεν ληφθούν άμεσα και επαρκή μέτρα, η Κύπρος θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση έναντι του ανταγωνισμού και ταυτόχρονα οι συνέπειες θα μεταφερθούν και σε άλλους παρεμφερείς τομείς οικονομικής δραστηριότητας».

Δειτε Επισης

Nomads: Ένας cosy, coworking χώρος που άνοιξε στο Mall of Engomi
Τα 10+1 σχέδια χορηγιών €148 εκατ. για κατοικίες και επιχειρήσεις-Ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Goody’s Burger House: Έρχονται στη Λευκωσία-Ετοιμάζουν άνοιγμα στο Mall of Cyprus
Θ. Μιχαηλίδης: Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες, αλλά αυτό μπορεί να ανατραπεί
Επαφές Κώστα Κουμή με αεροπορικές και τουριστικούς φορείς στο Ντουμπάι
Νέα μεικτή ανάπτυξη με διαμερίσματα και γραφεία αποκτά η Λεμεσός
CBN Young Dragon Awards: Έρχονται για να επιβραβεύσουν τους νεαρούς «δράκους» του επιχειρείν
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Οι μεγαλομέτοχοι 35+ εισηγμένων εταιρειών