Powered by

Οι backpackers, τα hostels και ένα είδος τουρισμού που θέλει η Κύπρος

Σίγουρα δεν είναι το είδος του τουρισμού που έχουμε συνηθίσει και στο οποίο οι πλείστοι εξ ημών αρεσκόμαστε, και σίγουρα δεν είναι για πολλούς. Έχοντας τα απολύτως απαραίτητα, οι ταξιδευτές με το σακίδιο-ή αλλιώς οι backpackers- προσφέρουν το δικό τους ποσοστό στον τουρισμό της χώρας που επισκέπτονται για ένα σημαντικό διάστημα, και μέχρι την αναχώρησή τους για την επόμενη τους στάση, θα έχουν συνεισφέρει σημαντική και στην οικονομία.

Κατά τη στάση τους, επιλέγουν να μένουν σε πιο οικονομικά ξενοδοχεία, με την Κύπρο να διαθέτει ήδη τέτοιου είδους καταλύματα, τα λεγόμενα hostels. Αυτό που δεν διαθέτει είναι το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους, με τον κίνδυνο να χάνεται αυτό το ποσοστό τουρισμού στο εξωτερικό, αλλά και στα κατεχόμενα. 

Διαβάστε ακόμα: 

Ο δρόμος για άμεσες ξένες επενδύσεις και νέο οικονομικό μοντέλο

IN Business Awards 2021: Οι υποψηφιότητες στην κατηγορία Best Work Place

Αβραάμ Πεκρής: Βασικός πυλώνας της οικονομίας οι ασφαλιστικές

Τι είναι όμως ακριβώς τα hostels και πόσο συμβάλλουν στην κυπριακή τουριστική βιομηχανία και κατ' επέκταση την οικονομία της χώρας μας; Μιλώντας στο InBusinessNews, ο πρόεδρος της Cyprus Youth Hostel Federation, Ηλίας Ηλιάδης, εξήγησε ότι «τα hostels είναι τουριστικά αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, τα οποία έχουν να κάνουν με ένα συγκεκριμένο είδος τουρισμού-τους backpackers. Αυτοί προέρχονται κυρίως από την Κεντρική Ευρώπη, και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Κύπρος αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό. Απ' εδώ, συνεχίζουν το ταξίδι τους σε Αφρική και Ασία. Μένουν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και εξερευνούν το σύνολο της χώρας. Θα αφιερώσουν αρκετό χρόνο σε όλες τις πόλεις για να δουν τα μουσεία, τη φύση κ.α. Θα το κάνουν για μια σειρά από χώρες σε διάστημα μερικών χρόνων».

Αυτή η διαρκής περιήγηση, όπως υπέδειξε, ενισχύει σε κάποιο βαθμό και τα... ταμεία των χωρών τις οποίες επισκέπτονται. «Κάθε χώρα που εκμεταλλεύεται αυτό το τουριστικό ρεύμα έχει όφελος. Αν και δεν αφήνουν μεγάλο κατά κεφαλή εισόδημα, είναι ένα είδος τουρισμού που πρέπει να ληφθεί υπόψη», υπογράμμισε.

Ένα άλλο μέρος, αφορά τους φοιτητές του Erasmus και τους «ψηφιακούς νομάδες». Ο κ. Ηλιάδης σημείωσε πως «οι φοιτητές του Erasmus, μένουν για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα. Καμία υπηρεσία δεν τους μεταβιβάζει ρεύμα, νερό. Είναι αδύνατο πρακτικά για το διάστημα που μένουν. Επομένως και αυτοί εξυπηρετούνται. Όπως επίσης οι digital nomads, οι οποίοι είχαν τεράστια αύξηση πέρσι. Υπολογίζουμε ότι ήταν το 10-12% πελατών μας».

Όπως ανέφερε ο κ. Ηλιάδης, στην Κύπρο λειτουργούν αρκετά hostels, και συγκεκριμένα τέσσερα στη Λευκωσία, πέντε στη Λεμεσό, ένα στην Αγία Νάπα, δύο στη Λάρνακα και ένα στην Πάφο.

Διαβάστε ακόμη: 

Πλώρη για θεσμοθέτηση των ξενώνων τύπου hostel στην Κύπρο

Οι κατασκηνώσεις πολυτελείας, πότε ξεκινούν και πού θα βρίσκονται

Glamping: Πεντάστερες διακοπές στη φύση με… jacuzzi

Έρχονται οι κατασκηνώσεις πολυτελείας «Glamping» 

Όσον αφορά τις κινήσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο στοχεύει σε ένα πιο ποιοτικό τουρισμό ο οποίος θα αποφέρει υψηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα στο κράτος, ο κ. Ηλιάδης επισήμανε ότι «αυτά τα δύο, δεν είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Είναι πολύ σημαντική η στόχευση του Υφυπουργείου Τουρισμού σε αυτού του είδους τον τουρισμό. Δεν σημαίνει, όμως, ότι το υπόλοιπο μέρος θα πρέπει να το ξεχνάμε».

Αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τα hostels, ωστόσο οι συζητήσεις που ξεκίνησαν εντός της Βουλής για τη δημιουργία του μπορούν να αντλήσουν πολλά από χώρες του εξωτερικού. «Δεν υπάρχει πλαίσιο. Το πιο σωστό είναι εκείνο που θα κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο σε σχέση με την Ιταλία, την Μάλτα, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Είναι ένα ευρωπαϊκό ενιαίο πλαίσιο σε όλες τις χώρες που εξετάζουμε».

Στα επόμενα βήματα της Ομοσπονδίας, βρίσκεται η επόμενη συνεδρία στη Βουλή για τη συνέχεια της συζήτησης, ενώ παράλληλα θα προγραμματιστούν επαφές και με το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Τι έγινε στη Βουλή

Ο κ. Ηλιάδης ήταν παρών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας,  Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όπου την Τρίτη συζητήθηκε το θέμα των ξενώνων τύπου hostels και τονίστηκε ότι λειτουργούν τα τελευταία δέκα χρόνια χωρίς νομοθετικό πλαίσιο.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού, δήλωσε έτοιμο να εξετάσει το ζήτημα και να προχωρήσει, εφόσον προκύπτει ανάγκη. Όπως εξάλλου αναφέρθηκε από εκπρόσωπο της ΟΕΒ, η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν εκπροσωπείται στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα youth hostels, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν θεσμοθετηθεί, πιθανώς να κατοχυρωθεί στην Ε.Ε. αντίστοιχη ομοσπονδία από τα κατεχόμενα.

Την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης υποστήριξε και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, αναφέροντας ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με αυτού του είδους επιχειρήσεις, αφού στηρίζει τη χαμηλού κόστους επιλογή για προσωρινή διαμονή.

Δειτε Επισης

Το top 10 των τουριστικών αγορών-Το ιστορικό ρεκόρ και από πού προσέλκυσε αφίξεις το 2024 η Κύπρος
Πήρε κι' άλλες μετοχές του «Ρόδον» ο Balram Chainrai-Στο 35,20% η συμμετοχή του
Καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων στον αερολιμένα Πάφου-«Θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα»
Φλερτάρει την αγορά των ΗΠΑ η Κύπρος-Η νέα τακτική από το Υφυπουργείο Τουρισμού για αύξηση της ζήτησης
Το φράγμα των τεσσάρων εκατ. επισκεπτών που έσπασε και τα έσοδα που θα ξεπεράσουν τα τρία δις-Ιστορικές επιδόσεις για τον τουρισμό
Τρία εκατ. διαθέσιμα για ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα σε υπαιθρο, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές
Ιστορικό ρεκόρ αφίξεων-Έσπασαν το φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων το 2024
Στην εποχή του SAF Wizz Air και Airbus-Τι πιστεύουν οι επιβάτες για την επίδραση των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων
Στο 86,54% η συμμετοχή της E.V.H. Investments στην Salamis-Αγόρασε ακόμη 5.560 μετοχές
Opening event για το ανακαινισμένο Starbucks Centennial στη Λευκωσία