Glamping: Πεντάστερες διακοπές στη φύση με… jacuzzi

Κρεβάτια, λινά, καθίσματα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τραπέζι εστίασης, ερμάρι, αιώρα, σύστημα κλιματισμού (ζεστό και κρύο), ηλεκτρικό ρεύμα, υδροδότηση με ζεστό και κρύο νερό, νεροχύτη, ψυγείο, jacuzzi...Υπηρεσίες που παραπέμπουν στις ανέσεις ενός υψηλού επιπέδου τουριστικού καταλύματος όπως μέχρι σήμερα τα γνωρίζουμε, αλλά που όμως στο προσεχές μέλλον θα μπορούμε να βρίσκουμε και σε κατασκηνωτικούς χώρους του νησιού μας.

Σίγουρα όχι σε όλους, όμως ασφαλώς στις κατασκηνώσεις πολυτελείας «Glamping», τη νέα για τα υφιστάμενα δεδομένα της Κύπρου μορφή τουρισμού, την οποία το Υφυπουργείο Τουρισμού φιλοδοξεί να προσθέσει ως άλλο ένα… όπλο στη φαρέτρα της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας. Απώτερος στόχος, η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας.   

Το Υφυπουργείο Τουρισμού ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα τη δημόσια διαβούλευση επί του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο αποτελεί τροποποίηση της περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νομοθεσίας. Στο νομοσχέδιο, εισάγονται πρόνοιες που εκσυγχρονίζουν το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο που ρυθμίζει τα θέματα λειτουργίας των τουριστικών κατασκηνώσεων, ενσωματώνοντας παράλληλα και νέες διατάξεις που ρυθμίζουν την ανάπτυξη των κατασκηνώσεων πολυτελείας «Glamping».

Διαβάστε ακόμη: 

Έρχονται οι κατασκηνώσεις πολυτελείας «Glamping»

Τι είναι όμως οι κατασκηνώσεις πολυτελείας «Glamping»; Πρόκειται για μια νέα διεθνή τάση στον τουρισμό, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία σε παγκόσμια κλίμακα και συνδέεται με την εμπειρία πολυτελούς διαμονής στην ύπαιθρο. Αποτελεί ένα διαφορετικό και αρκετά επικερδές είδος τουρισμού, το οποίο συνδυάζει τη φύση, αλλά και τις ανέσεις σε θέρετρα που απέχουν από την ιδέα της συνηθισμένης κατασκήνωσης. Είναι, ουσιαστικά, μια από τις πιο αναδυόμενες μορφές τουρισμού, ελκυστική για όσους αναζητούν την αναψυχή στη φύση σε συνδυασμό με τις ανέσεις ενός ξενοδοχείου.

Παγκοσμίως, το «glamping» υπολογίζεται ότι το 2018 είχε φθάσει σε αξία τα 2 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί πέραν του 12% ετησίως, φθάνοντας το 2025 σε αξία τα 4,5 με 5 δισ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη νομοθετήσει για το «Glamping» (glamourous camping), που παραπέμπει σε εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο τα οποία ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές. Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει είδος κατασκήνωσης, αρκετά κοντά στις υπηρεσίες ξενοδοχείου, με τη διαφορά ότι βρίσκεται στην καρδιά της φύσης.

Διαβάστε ακόμη: 

Οι υψηλές πτήσεις συνδεσιμότητας και το στοίχημα της πληρότητας

Το μυστηριώδες μπεργκεράδικο στη Λεμεσό που κάνει μόνο delivery

Άνεση και πολυτέλεια

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τίθενται από το Υφυπουργείο Τουρισμού, οι κατασκηνώσεις πολυτελείας «Glamping» θα είναι μεθοδικά διευθετημένοι κατασκηνωτικοί χώροι, στους οποίους θα είναι τοποθετημένα ποιοτικά επιπλωμένα/εξοπλισμένα θεματικά αντίσκηνα ή και άλλα επίγεια ή ανυψωμένα ημιμόνιμα ή προσωρινής κατασκευής καταλύματα ψηλών προδιαγραφών ή άλλης μορφής κατασκηνωτικών μέσων. Ο χώρος της κατασκήνωσης θα διαθέτει jacuzzi.

Κάθε κατασκηνωτικό μέσο θα είναι εξοπλισμένο τουλάχιστον με κρεβάτια, λινά, καθίσματα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, με τραπέζι εστίασης, ερμάρι, αιώρα, σύστημα κλιματισμού (ζεστό και κρύο), ηλεκτρικό ρεύμα, νεροχύτη και ψυγείο, ενώ θα υδροδοτείται με ζεστό και κρύο νερό.  

Επιπρόσθετα, κάθε κατασκηνωτικό μέσο θα διαθέτει εντός του χώρου του πλήρες λουτρό με παροχή ζεστού και κρύου νερού-ντουζιέρα, αποχωρητήριο και νιπτήρα.

Το ελάχιστο εσωτερικό εμβαδό του κάθε κατασκηνωτικού μέσου καθορίζεται στα 55 τ.μ (τετραγωνικά μέτρα) στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το εμβαδό του πλήρους λουτρού.

Το ελάχιστο εσωτερικό εμβαδό του πλήρες λουτρού για το κάθε κατασκηνωτικό μέσο καθορίζεται στα 5 τ.μ. (τετραγωνικά μέτρα).

Ανάμεσα στις υπηρεσίες που θα προσφέρονται είναι η καθημερινή καθαριότητα όλων των κοινοχρήστων και εξωτερικών χώρων, σημείο μπάρμπεκιου, δωρεάν παροχή WiFi, γυμναστήριο και κατάστημα διάθεσης τροφίμων.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τα κριτήρια:

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

Δειτε Επισης

Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων