Καζάνι που βράζει o χώρος της εστίασης

Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο χώρος της εστίασης, ως αποτέλεσμα του διατάγματος βάσει του οποίου η ευθύνη ελέγχου των safepass βαραίνει τις ίδιες τις επιχειρήσεις και δη τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των υποστατικών.

Διαβάστε ακόμη:

Στις επιχειρήσεις η ευθύνη εφαρμογής του safepass

Βαρύ το τίμημα για επιχειρηματίες που δεν θα διασφαλίζουν εφαρμογή του SafePass

Το αλαλούμ που επικράτησε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ό,τι αφορά τους ελέγχους των safepass από ιδιοκτήτες ή διαχειριστές υποστατικών, αλλά και οι δεκάδες καταγγελίες που προέκυψαν σε βάρος τους, φαίνεται να οδηγεί τους επιχειρηματίες του κλάδου στην επεξεργασία δυναμικών μέτρων αντίδρασης, αν κατά την αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου δεν αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση.  

Διαβάστε ακόμη: Πέφτουν καταγγελίες σε βάρος ιδιοκτητών/υπεύθυνων υποστατικών

Πρόκειται για απόφαση, η οποία έχει διασαλεύσει σε αρκετές περιπτώσεις τις σχέσεις ιδιοκτητών και διαχειριστών υποστατικών από την μια, οι οποίοι παρόλο που δεν επιθυμούν να έχουν αυτό τον ρόλο είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται προς τη σχετική νομοθεσία, και πελατών από την άλλη, οι οποίοι αρνούνται να συμμορφωθούν με το εν λόγω μέτρο. 

Όπως το InBusinessNews πληροφορείται χαρακτηριστικά, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΠΑΣΙΚΑ) κατέγραψε το προηγούμενο τριήμερο, ακυρώσεις κρατήσεων, προστριβές μεταξύ υπαλλήλων και πελατών, αλλά το κυριότερο, μειώσεις στα έσοδα των εστιατορίων μέχρι και 60% σε σύγκριση με πέρσι. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η άρνηση των υπαλλήλων να ελέγχουν για safepass, υπό το φόβο ότι θα έρθουν σε κάποια στιγμή αντιμέτωποι με πρόστιμα και ποινικές ευθύνες.

Το σκηνικό αυτό, ώθησε τον ΠΑΣΙΚΑ και τα μέλη του να μελετήσουν μέτρα αντίδρασης, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσουν... προκαταβολικά σε διάσκεψη Τύπου σήμερα, εν αναμονή της αυριανής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Μεταξύ άλλων, εξετάζουν το ενδεχόμενο μέχρι και να βάλουν λουκέτο στα υποστατικά τους καθ’ όλη τη διάρκεια που θα ισχύει το μέτρο. Επίσης, στο τραπέζι βρίσκονται και μαζικές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών. Αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς ιδιοκτητών υποστατικών/χώρων εστίασης, είναι πως τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα ισχύσουν μόνο σε περίπτωση που δεν διαφοροποιηθεί η στάση της κυβέρνησης επί του ζητήματος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, σε χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας, μετέφεραν τις ανησυχίες του κλάδου, ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες για την εξεύρεση της φόρμουλας εκείνης, που δεν θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές υποστατικών να ελέγχουν τα safepass των πελατών τους.

Διαβάστε ακόμη: «Να τους επιτρέπεται να κάθονται, αλλά να μην τους σερβίρουν»

Η ΠΟΒΕΚ

Εξάλλου, διαφωνία για τη μετάθεση της ευθύνης και του ελέγχου στους επιχειρηματίες για τους χώρους που προβλέπεται η κατοχή safepass, εκφράζει η Γενική Συνομοσπονδία ΠΟΒΕΚ.

«Αυτός ο έλεγχος και πολύ περισσότερο η επιβολή ποινών στους επιχειρηματίες δημιουργούν προβλήματα. Ο έλεγχος και η ευθύνη πρέπει να είναι στο κράτος και στις αρμόδιες υπηρεσίες», αναφέρει σε ανακοίνωση η ΓΣ ΠΟΒΕΚ, σχολιάζοντας το τελευταίο διάταγμα του Υπουργού Υγείας.

Η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι με βάση το διάταγμα, «είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος και την ευθύνη φέρει ο επιχειρηματίας στους χώρους: εστιατόρια, ταβέρνες, καφετερίες, μπυραρίες, σνακ μπαρ, καφενεία, κέντρα διασκέδασης, δισκοθήκες όπως επίσης και στα καταστήματα άνω των 500 τ.μ. τα οποία εμπορεύονται εύρη φάσμα εμπορευμάτων, εξαιρουμένων των ουσιωδών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου τροφίμων και φαρμάκων».

Προσθέτει ότι οι επιχειρήσεις-καταστήματα λιανικού εμπορίου κάτω των 500 τ.μ. εξαιρούνται του ελέγχου και ευθύνης της κατοχής safe pass από τους πελάτες καταναλωτές, ταυτόχρονα δεν εξαιρούνται τις εφαρμογής των υπόλοιπων μέτρων.

Τέλος, η ΓΣ ΠΟΒΕΚ επαναλαμβάνει την έκκληση προς τα μέλη της και προς το σύνολο των επιχειρήσεων και εργαζομένων, «όπως εφαρμόζουν πιστά τα διατάγματα και πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας» και τους καλεί «όπως με αίσθημα ευθύνης προχωρήσουν στον μοναδικό δρόμο και τρόπο εξόδου από την πανδημία που είναι ο εμβολιασμός».

Την ίδια ώρα πάντως, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, σε απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως ποιοι μπορούν να ελέγχουν για safepass, αλλά και πότε, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο έλεγχος σε καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, γυμναστήρια, κτλ, την ευθύνη του ελέγχου την έχει ο ιδιοκτήτης/ διευθυντής/ διαχειριστής του χώρου.

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024