Farah Shammas: Ανοιχτά ξενοδοχεία, καλύτερες μέρες το 2022

Αισιόδοξο μήνυμα ότι η τουριστική βιομηχανία θα καταφέρει να ανακάμψει από το πλήγμα που υπέστη εξαιτίας της πανδημίας στέλνει η Farah Shammas, Managing Director του St Raphael Resort and Marina, εκφράζοντας την ελπίδα για καλύτερες μέρες το 2022.

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews εξηγεί ότι ακόμα κι αν ο τουρισμός πρέπει να συνεχίσει να υποφέρει, τουλάχιστον τα ξενοδοχεία μπορούν να ανοίξουν και τα εστιατόρια να καλωσορίσουν τους ντόπιους επισκέπτες, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για προστασία των πολιτών.

Διαβάστε ακόμα:

Ο CEO της Nexters και η ραγδαία άνοδος του gaming

Visual Space: Διαδικτυακές εκθέσεις και αγορά έργων τέχνης από... τον καναπέ 

Αναφερόμενη στο Tower Limassol, τον νέο οικιστικό πύργο στον χώρο του St. Raphael Resort, τονίζει ότι από τα 18 διαμερίσματα, πωλήθηκαν τα 16 πριν από την ολοκλήρωση του έργου, ενώ αυτή την στιγμή είναι διαθέσιμο προς πώληση μόνο το penthouse και ένα πολυτελές διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στον 9ο όροφο.

Διαβάστε ακόμη:

Υψηλή γαστρονομία στον πύργο του St Raphael Resort

Αυθεντικό ταϊλανδέζικο εστιατόριο στο Τhe Tower του St Raphael Resort & Marina

The Tower: Έτοιμος ο νέος πύργος στο St Raphael (photos)

Ερωτηθείσα αν διαπιστώνει άλλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο, η κ. Shammas επισημαίνει: «Μας αρέσει να επενδύουμε στην Κύπρο, αλλά προς το παρόν, επικεντρωνόμαστε στο να διασφαλίσουμε ότι η επιχείρησή μας θα ξεφύγει από αυτήν την πανδημία και δεν θα επεκταθεί περαιτέρω».

Ο τουρισμός, ίσως, είναι ο τομέας στον οποίο η πανδημία είχε τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Πώς έχει επηρεάσει το St Raphael Resort and Marina και ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το 2021;
Ο αντίκτυπος ήταν τεράστιος και αρκετά καταστροφικός, αλλά επιβιώνουμε και αντιμετωπίζουμε την πρόκληση. Θα το ξεπεράσουμε, όσο σκληρά και να έχει πληγεί η βιομηχανία μας, και ανυπομονούμε για καλύτερες μέρες, ας ελπίσουμε το 2022. Βέβαια, θα πρέπει αναφέρουμε ότι φέτος (2021) δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα βρισκόμασταν ακόμα εν μέσω πανδημίας τόσο άσχημα όσο είμαστε τώρα. Ωστόσο, ακόμη και με όλες τις αντιξοότητες, παραμένουμε ανοιχτοί και διαχειριζόμαστε την κρίση. Η υποστήριξη της κυβέρνησης αποτέλεσε επίσης μεγάλη βοήθεια για μας.

Δεν υπάρχει χρόνος για εγωισμούς

Safepass, εμβολιασμοί, κίνητρα για covid-free ξενοδοχεία και εστιατόρια. Ποιος είναι ο αντίκτυπος για τους ξενοδόχους και ποιες είναι οι προτάσεις σας προς την κυβέρνηση;
Δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που δεν παίρνουν την πανδημία αρκετά σοβαρά και εξακολουθούν να σκέφτονται με ατομικιστική νοοτροπία. Αν υπάρχει κάτι που μας έχει διδάξει η COVID 19, είναι ότι είμαστε όλοι μέρος κάτι πολύ μεγαλύτερου. Είτε μας αρέσει είτε όχι, πρέπει όλοι να κάνουμε τα πάντα για το ευρύτερο καλό. Έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, και αυτό σημαίνει εμβολιασμούς, κοινωνικές αποστάσεις, εφαρμογή πρωτοκόλλων και υπεύθυνη συμπεριφορά.

Η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και ακόμη και τώρα που οι αριθμοί είναι τόσο υψηλοί στην Κύπρο, οι έλεγχοι είναι μεγαλύτεροι σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες. Δυστυχώς, όταν οι πολίτες δεν ακολουθούν τους κανονισμούς, δεν υπάρχει επιλογή και η κυβέρνηση θα πρέπει και οφείλει να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα, όπως τώρα στα εστιατόρια και τους γάμους.

Προσωπικά, πιστεύω ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διατηρήσουμε τη χώρα μας ασφαλή και λειτουργική, οπότε δυστυχώς αν αυτό σημαίνει να διατηρούμε τα αεροδρόμια κλειστά και περιορισμένα σε πολλές χώρες, τότε αυτό πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού . Αν πρέπει να κλείσουμε κλαμπ και μπαρ, τότε ας είναι. Φαίνεται ότι η νεότερη γενιά ούτε εμβολιάζεται ούτε ακολουθεί διαδικασίες κοινωνικής απόστασης και επομένως πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα. Ακόμα κι αν ο τουρισμός πρέπει να συνεχίσει να υποφέρει, τουλάχιστον τα ξενοδοχεία μπορούν να ανοίξουν, τα εστιατόρια να καλωσορίσουν τους ντόπιους επισκέπτες, μπορούν να γίνουν γάμοι, τα παιδιά μας μπορούν να πάνε σε σχολεία, γιατρούς και πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Ο χρόνος για εγωισμό, αν υπήρχε ποτέ, έχει περάσει.

Μπορείτε να περιγράψετε το προφίλ των τουριστών του St Raphael Resort;
Οι πελάτες μας προέρχονται από όλο τον κόσμο, αλλά, όπως σε κάθε ξενοδοχείο της Λεμεσού, οι επισκέπτες είναι κυρίως ρωσικής, βρετανικής και κυπριακής καταγωγής. Αν και η διάρκεια της διαμονής διαφέρει, εντούτοις κατά μέσο όρο είναι περίπου μία εβδομάδα. Είμαστε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων και έχουμε μια σειρά κατηγοριών δωματίων και σουιτών σε ποικίλες τιμές, οπότε προσελκύουμε από την ανώτερη μεσαία τάξη μέχρι άτομα πολύ υψηλού εισοδήματος.

Σχεδόν sold out το Tower

Το Tower Limassol είναι το νέο πολυτελές οικιστικό έργο στο St Raphael Resort. Ποιο είναι το προφίλ των ιδιοκτητών και πόσα διαμερίσματα έχουν πωληθεί μέχρι στιγμής; Πώς επηρέασε τις πωλήσεις η ολοκλήρωση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος;

Δεν μπορώ να αποκαλύψω πληροφορίες σχετικά με τους ιδιοκτήτες στο Tower. Ωστόσο, μπορώ να αναφέρω ότι από τα 18 διαμερίσματα, πωλήθηκαν τα 16 πριν από την ολοκλήρωση του έργου, ενώ μερικά εξ αυτών επαναπωλήθηκαν και οι ιδιοκτήτες (μισθωτές) προέβησαν σε αυτές τις αγορές για διάφορους λόγους. Μερικοί για να ζήσουν, άλλοι για εξοχική κατοικία, άλλοι ως επένδυση. Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα σταμάτησε αφού ολοκληρώσαμε το Tower. Σίγουρα, αυτό επηρέασε τις πωλήσεις ακινήτων του νησιού, όπως ακριβώς και η πανδημία και η δυσκολία για τους ταξιδιώτες να έρθουν στην Κύπρο προκειμένου να δουν τα ακίνητα.

Μπορείτε να μας πείτε για τις εκτιμώμενες τιμές των διαμερισμάτων στο Tower Limassol;
Αυτή την στιγμή έχουμε μόνο το penthouse μας και ένα πολυτελές διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στον 9ο όροφο που δεν έχουν ακόμα πωληθεί και μπορούμε να κανονίσουμε VIP προβολές για αυτά με τιμές κατόπιν αιτήματος.

Περιμένουμε καλύτερες μέρες

Ποια είναι τα πλάνα σας ως ξενοδοχείο και ως όμιλος; Θεωρείτε ότι υπάρχουν και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο;
Ήμασταν οι πρώτοι που επενδύσαμε στην πρώτη ιδιωτική μαρίνα του νησιού στις αρχές της δεκαετίας του '80 και πρόσφατα επεκτείναμε τις εργασίες μας με το Tower Limassol. Μας αρέσει να επενδύουμε στην Κύπρο, αλλά προς το παρόν, επικεντρωνόμαστε στο να διασφαλίσουμε ότι η επιχείρησή μας θα ξεφύγει από αυτήν την πανδημία και δεν θα επεκταθεί περαιτέρω. Διαθέτουμε επίσης ξενοδοχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια κατασκευαστική εταιρεία (C.A.T. Group) και πολλά άλλα έργα στο εξωτερικό. Τα σχέδιά μας ως όμιλος είναι να προωθήσουμε κάθε επένδυση για να ευδοκιμήσει από μόνη της, και στο St Raphael Resort and Marina, αυτό ακριβώς κάνουμε. Ανυπομονούμε για φωτεινότερες, ασφαλέστερες και πιο ευτυχισμένες μέρες, αλλά στο μεταξύ είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα έχουμε, στην ομάδα και το προσωπικό μας, και ελπίζουμε ότι όλοι μαζί θα υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον για να δούμε εγκαίρως το τέλος αυτής της περιόδου.

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες