Visual Space: Διαδικτυακές εκθέσεις και αγορά έργων τέχνης από... τον καναπέ

Το πρόβλημα των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν διεθνώς οι ανερχόμενοι καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνες που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της καριέρας τους ήταν αυτό που οδήγησε τις Κατερίνα Πατσαλίδου και Μικαέλλα Μελανίδου στην ίδρυση της Visual Space, η οποία, από τον περασμένο Μάρτιο, προσφέρει στήριξη και προώθηση αυτών των καλλιτεχνών, προωθώντας έργα τέχνης μέσω των 3D διαδικτυακών εκθέσεων και του e-shop της.

Η Κατερίνα Πατσαλίδου, συνιδρύτρια και CEO της Visual Space, μιλά στο InBusinessNews για την startup επιχείρηση και τους μελλοντικούς της στόχους, τονίζοντας ότι «πλέον, γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο βλέπουν την σημασία της διαδικτυακής παρουσίας και πώς μπορούν να προσεγγίσουν ένα νέο κοινό».

Εξηγεί, παράλληλα, ότι οι διαδικτυακές εκθέσεις δεν είναι εδώ για να αντικαταστήσουν τις συμβατικές, αλλά για να λειτουργούν ως μια εναλλακτική ή συμπληρωματική επιλογή.

Διαβάστε ακόμα:

Farah Shammas: Ανοιχτά ξενοδοχεία, καλύτερες μέρες το 2022

Ο CEO της Nexters και η ραγδαία άνοδος του gaming 

Ως συνιδρύτρια και CEO της Visual Space περιέγραψε μας το σκεπτικό που υπάρχει πίσω από το εγχείρημα της εταιρείας σας. Πώς άρχισε η προσπάθεια και ποια είναι τα άτομα πίσω από την Visual Space;

Η αρχική ιδέα της πλατφόρμας Visual Space προήλθε από το πρόβλημα ότι ανερχόμενοι καλλιτέχνες και καλλιτέχνες στα αρχικά στάδια της καριέρας τους, διεθνώς, δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Επίσης, πολλοί λάτρεις της τέχνης δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αγοράσουν πολύ ακριβά έργα τέχνης.

Η Visual Space προσφέρει στήριξη και προώθηση αυτών των καλλιτεχνών μέσω των 3D διαδικτυακών εκθέσεων μας και του e-commerce store μας και ταυτόχρονα παρέχει μια αποκλειστική συλλογή έργων τέχνης σε προσιτές τιμές.

Η ιδέα της Visual Space ξεκίνησε μαζί με την Μικαέλλα Μελανίδου, συνιδρύτρια της εταιρίας. Αν και η ιδέα εμφανίστηκε τον Μάρτιο του 2020, ανοίξαμε επίσημα τον Μάρτιο του 2021!

Στην φωτογραφία, αριστερά η Κατερίνα Πατσαλίδου και δεξιά η Μικαέλλα Μελανίδου.

 

Μπήκαμε στο startup programme του IDEA CY που είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νέες επιχειρήσεις στην Κύπρο. Μέσω εκπαίδευσης και καθοδήγησης, αποκτήσαμε γνώσεις  στο πώς μια ιδέα μετατρέπεται σε επιχείρηση.

Ποιες υπηρεσίες παρέχει η εταιρεία σας;

Ως διαδικτυακή πλατφόρμα, παρέχουμε έργα τέχνης από ανερχόμενους καλλιτέχνες και καλλιτέχνες στα αρχικά στάδια της καριέρας τους από όλο τον κόσμο, μέσω των εκθέσεων μας ή του e-shop μας. 

Επίσης, παρέχουμε δωρεάν συμβουλευτική υπηρεσία τέχνης μέσω διαδικτυακής συνομιλίας. Προσφέρουμε one-to-one διαβούλευση για να βρείτε ακριβώς αυτό που ψάχνετε για τον χώρο σας.  

Ποιες οι διαφορές και τα πλεονεκτήματα στη διοργάνωση διαδικτυακών εκθέσεων συγκριτικά με τις συμβατικές;

Μέσα από τις εξελίξεις της τεχνολογίας ο οποιοσδήποτε, όπου και αν βρίσκεται μπορεί να επισκεφθεί μια διαδικτυακή έκθεση. Επίσης, πολλοί νιώθουν ‘άβολα’ να επισκεφθούν μια γκαλερί και νιώθουν πιο άνετα να το κάνουν διαδικτυακά. Μπορεί κάποιος να ενδιαφέρεται μόνο για ένα έργο και να επιθυμεί να το αγοράσει μέσω του διαδικτύου γιατί η διαδικασία είναι ευκολότερη. Οι διαδικτυακές εκθέσεις δεν είναι εδώ για να αντικαταστήσουν τις συμβατικές, αλλά λειτουργούν ως εναλλακτική/συμπληρωματική επιλογή.

Πόσο διαδομένη είναι εκτός Κύπρου αυτή η μορφή εκθέσεων;

Πριν την πανδημία, οι διαδικτυακές εκθέσεις υπήρχαν αλλά δεν ήταν τόσο δημοφιλείς. Πλέον, γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο βλέπουν την σημασία της διαδικτυακής παρουσίας και πώς μπορούν να προσεγγίσουν ένα νέο κοινό. Σε πολλά γκαλερί βλέπουμε πλέον οι εκθέσεις τους να γίνονται και συμβατικά και διαδικτυακά ταυτόχρονα. 

Από το Spring Virtual Exhibition 2021 της Visual Space 

Το ότι η εταιρεία διαθέτει διαδικτυακή πλατφόρμα σας επιτρέπει να έχετε πελάτες από αρκετές χώρες; 

Οι πελάτες μας εκτός από την Κύπρο, συνήθως προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και την Αμερική. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτές οι χώρες έχουν ψηλό μερίδιο αγοράς τέχνης.

Η εταιρεία σας διαθέτει δικό της γραφείο ή έχετε τη δυνατότητα του work frοm home;

Προς το παρόν κάνουμε work from home, αλλά στο μέλλον όταν θα έχουμε τη δυνατότητα, θα θέλαμε να διαθέτουμε δικά μας γραφεία στην Κύπρο. 

'Circe and her Nymphs' by Gabriel Buttigieg

'Si pierdes el tiempo ganas otras cosas' by Arnau Casas

'In Bloom' by Alexandra Panayi

 

Πόσο ικανοποιημένη είστε από την μέχρι τώρα εξέλιξη της Visual Space; 

H Visual Space ξεκίνησε εν καιρώ πανδημίας, δηλαδή σε περίοδο ύφεσης, κάτι το οποίο είναι δύσκολο για τα περισσότερα startups και εταιρείες γενικά. Όμως είμαστε θετικοί και αναζητούμε συνεχώς συνεργασίες με καλλιτέχνες, άλλους επαγγελματίες τέχνης, εταιρείες και γκαλερί. 

Το όραμα ήταν πάντα η προώθηση ανερχόμενων καλλιτεχνών και  καλλιτεχνών στα αρχικά στάδια της καριέρας τους μέσω της πλατφόρμας Visual Space. Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς και ως startup πρέπει να βρίσκουμε νέους τρόπους για να λειτουργήσει και να πετύχει η εταιρεία. 

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο όραμα που έχετε για την Visual Space; Υπάρχει κάποια άλλη υπηρεσία που θα μπορούσατε να παρέχετε στο κοινό σας, μελλοντικά; 

Το όραμα μας παραμένει το ίδιο, αλλά η στρατηγική μας εξελίσσεται συνεχώς. Κοιτάζουμε επίσης τη δυνατότητα οργάνωσης συμβατικών εκθέσεων/events στην Κύπρο έτσι ώστε να γνωρίσουμε και να μας γνωρίσει από κοντά περισσότερος κόσμος. Αξιολογούμε και άλλες υπηρεσίες που θα μπορούσαμε να παρέχουμε διαδικτυακά, ερευνώντας την τοπική και τη ξένη αγορά, και τις διεθνείς τάσεις. Στο στόχαστρο μας είναι πάντα οι νέες ευκαιρίες.  

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Νέα πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα